Breaking news

Θέσεις εργασίας
A

Έφτασε η ώρα που περιμένουν χιλιάδες υποψήφιοι που θέλουν να διαγωνιστούν για να κερδίσουν μία θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το 2023. Σήμερα, Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου και ώρα 08:00 το πρωί, ξεκινούν οι αιτήσεις συμμετοχής στον μεγάλο γραπτό διαγωνισμό του δημοσίου και το Proson.gr παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. 

Να σημειώσουμε αρχικά ότι χτες η Αρχή εξέδωσε συμπληρωματικές οδηγίες που αφορούν τους τίτλους που γίνονται δεκτούς καθώς και τι ισχύει με τα πρόσθετα προσόντα που πιθανών να χρειάζονται οι διαγωνιζόμενοι. (Δείτε ΕΔΩ τις διευκρινίσεις του ΑΣΕΠ).

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή θα πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν μπροστά τους μόνο 4 μήνες για να προετοιμαστούν, αφού στόχος της Αρχής και του υπουργείου Εσωτερικών είναι να διεξαχθεί ο γραπτός διαγωνισμός τον Μάρτιο του 2023. Οι υποψήφιοι θα «αναμετρηθούν» για μόλις 5.124 κενές θέσεις εργασίας που στόχος είναι να έχουν καλυφθεί μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Σύμφωνα μάλιστα με την κατανομή των προσλήψεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, οι 5.124 θέσεις εργασίας κατανέμονται ως εξής:

  • Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) - 3.502 θέσεις
  • Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) - 1.565 θέσεις
  • Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ) - 57 θέσεις

Δείτε ΕΔΩ την κατανομή των θέσεων ανά ειδικότητα

Ποιοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν αποκλειστικά απόφοιτοι Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που είναι κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ενώ, για ορισμένες διοικητικές θέσεις, η προκήρυξη κάνει δεκτά όλα τα πτυχία.

Στην προκήρυξη ζητούνται 31 ειδικότητες ΠΕ και 21 ειδικότητες ΤΕ. Στους 52 αυτούς κλάδους περιλαμβάνονται και δύο κωδικοί για θέσεις διοικητικών υπαλλήλων (ΠΕ και ΤΕ) για τις οποίες μπορούν να διαγωνιστούν όλοι όσοι έχουν οποιοδήποτε πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. 

Πιο συγκεκριμένα, στην κατηγορία ΠΕ η ειδικότητα «ΠΕ Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών / ΠΕ Διοικητικό Οικονομικών / Διοικητικών / ΠΕ Διοικητικού Προξενικού», με κωδικό θέση 407, κάνει δεκτό οποιοδήποτε Πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε Τμήματος ΑΕΙ ή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής.

Παρόμοια, η κατηγορία «ΤΕ Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών / ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού / Διοικητικού / Διοικητικού Οικονομικού» κάνει επίσης δεκτό οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε Τμήματος ΤΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή πτυχίο ΚΑΤΕΕ ή ισότιμος τίτλος της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

Δείτε ΕΔΩ την προκήρυξη και τις 52 ειδικότητες που ζητούνται!

Ποιοι «κερδίζουν» διπλή συμμετοχή

Οι «τυχεροί» του διαγωνισμού είναι όσοι έχουν πτυχίο ή δίπλωμα με το οποίο μπορούν να διαγωνιστούν για έναν από τους 50 κλάδους που ζητούνται στην προκήρυξη, εκτός όμως του κλάδου των διοικητικών.

Και λέμε τυχεροί, διότι όσοι διαθέτουν πτυχίο για τις 50 συγκεκριμένες ειδικότητες που ζητούνται στην προκήρυξη, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να γράψουν για δύο ταυτόχρονα ειδικότητες, την ειδικότητα τους και την ειδικότητα του διοικητικού!

Προσοχή! Οι υποψήφιοι που κατέχουν τα απαραίτητα πτυχία μπορούν να διαλέξουν δύο ειδικότητες μόνο από την ίδια κατηγορία ΠΕ ή ΤΕ. Μάλιστα, κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση και για τους κλάδους ή τις ειδικότητες μίας μόνο κατηγορίας προσωπικού (ΠΕ ή ΤΕ). Η υποβολή περισσότερων της μιας αιτήσεων ή η σώρευση στην αίτηση κλάδων/ειδικοτήτων διαφορετικών κατηγοριών προσωπικού, συνεπάγεται αυτοδικαίως τον αποκλεισμό των υποψηφίων από την περαιτέρω διαδικασία.

Πώς θα εξεταστούν οι υποψήφιοι

Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει μόνο δύο ενότητες που θα χωρίζονται σε εξέταση γνώσεων και σε δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας.

Συγκεκριμένα, ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός περιλαμβάνει τα εξής 2 μαθήματα/δοκιμασίες:

  1. Εξέταση γνώσεων που αφορά στην αξιολόγηση γνώσεων γενικού περιεχομένου, που κρίνεται απαραίτητο ή χρήσιμο να έχουν οι υποψήφιοι για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.
  2. Δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας όπου αξιολογούνται, ιδίως, δεξιότητες γλωσσικού και αριθμητικού συλλογισμού, δεξιότητες ανάλυσης, επίλυσης προβλημάτων και ιεράρχησης προτεραιοτήτων στον χώρο εργασίας, καθώς και χαρακτηριστικά που συνδέονται με την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα στην εργασία.

Η εξέταση των μαθημάτων/δοκιμασιών (εξέταση γνώσεων και δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας) θα γίνει γραπτώς με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών και οι απαντήσεις θα δοθούν σε ειδικά Απαντητικά Φύλλα.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του proson, η ύλη των δύο μαθημάτων είναι «τεράστια», ενώ, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, τα θέματα του διαγωνισμού θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικά και θα απευθύνονται σε πολύ καλά διαβασμένους υποψήφιους. (Δείτε ΕΔΩ την ύλη μαμούθ)

Υπάρχουν συγκεκριμένα βιβλία για την ύλη;

Πολλοί είναι οι αναγνώστες που επικοινωνούν με το proson και αναρωτιούνται αν το ΑΣΕΠ έχει δώσει κάποια λίστα με βιβλία που περιέχουν την ύλη του διαγωνισμού.

Η απάντηση δυστυχώς είναι όχι. Η προκήρυξη δεν συγκεκριμενοποιεί την ύλη, αλλά μόνο τις θεματικές ενότητες πάνω στις οποίες θα «πέσουν» τα θέματα.

Όμως, σε αποκλειστικό ρεπορτάζ το proson.gr «ανακάλυψε» ότι η ύλη του διαγωνισμού εμπεριέχεται ανάμεσα και σε 20 πανεπιστημιακά βιβλία καθώς όμως και σε βιβλία με άσχετο περιεχόμενο.

Ο εκπαιδευτικός οργανισμός GoLearn που είναι ο μεγαλύτερος φορέας προετοιμασίας και μοριοδότησης ενηλίκων για το ΑΣΕΠ και τους διορισμούς στην Ελλάδα σε συνεργασία ΜΟΝΟ με δημόσια Πανεπιστήμια, κορυφαίους ακαδημαϊκούς και παγκόσμιους φορείς Πιστοποίησης προσφέρει εξ αποστάσεως και ασύγχρονα προετοιμασία που καλύπτει όλη την παραπάνω ύλη για να πετύχετε στον Διαγωνισμό

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΑΒΕΤΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 70%

Πώς θα κάνετε αίτηση

Για να κάνετε αίτηση θα πρέπει να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, έως το μεσημέρι της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου, και να υποβάλλετε ηλεκτρονικά το αίτημα σας ακολουθώντας τις οδηγίες ΕΔΩ.

Κατά την ηλεκτρονική τους αίτηση οι  υποψήφιοι δηλώνουν τους κλάδους ή τις ειδικότητες (της ίδιας κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ) στους οποίους επιθυμούν να εξετασθούν, καθώς επίσης και την Περιφερειακή Ενότητα που επιθυμούν να δώσουν εξετάσεις.

Το Proson.gr συνιστά στους υποψηφίους να μην περιμένουν έως την τελευταία στιγμή για να κάνουν την αίτηση τους, καθώς ο όγκος των υποψηφίων που θα δηλώσουν συμμετοχή αναμένεται να ξεπεράσει κάθε ρεκόρ.

Αν και είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για το ενδεχόμενο παράτασης, δεν αποκλείεται να υπάρξει μία μικρή έξτρα «περίοδος χάριτος» από το ΑΣΕΠ, ιδιαίτερα αν υπάρχει μεγάλος όγκος αιτήσεων.

Για την συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι απαραίτητο να υποβληθεί και ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 3 ευρώ. Να σημειωθεί ότι όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στον γραπτό διαγωνισμό μπορούν από σήμερα να κάνουν αίτηση για να λάβουν το ηλεκτρονικό παράβολο που απαιτείται! (Δείτε εδώ οδηγίες βήμα - βήμα για το παράβολο)

Μετά τον διαγωνισμό τι

Οι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού θα μπουν, βάσει της συνολικής τους βαθμολογίας και κατά φθίνουσα σειρά, σε πίνακες κατάταξης ανά κατηγορία και κλάδο ή ειδικότητα. Σε αυτό το σημείο, και αφού το ΑΣΕΠ εκδώσει τους οριστικούς πίνακες κατάταξης, θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού.

Στη συνέχεια, οι επιτυχόντες του πρώτου σταδίου δύναται να συμμετάσχουν, στο δεύτερο στάδιο, δηλαδή σε προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων αντίστοιχων κλάδων ή ειδικοτήτων που θα εκδίδουν οι διάφοροι φορείς του δημοσίου. Στο δεύτερο στάδιο, οι προκηρύξεις θα εκδίδονται από δήμους, υπουργεία, περιφέρειες, οργανισμούς, ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, κλπ.

Τι ισχύει με τα πρόσθετα προσόντα

Οι επιτυχόντες του πρώτου σταδίου θα μπορούν να συμμετάσχουν στις προκηρύξεις αυτές και να έχουν μία πιθανότητα για διορισμό, μόνο εφόσον διαθέτουν εκείνη τη χρονική στιγμή και τα τυχόν απαιτούμενα πρόσθετα προσόντα που θα ζητούνται στις προκηρύξεις που θα δημοσιεύουν οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ενδεικτικά: γνώση Η/Υ, γνώση ξένης γλώσσας, εμπειρία).

Μερικά από τα πρόσθετα απαραίτητα προσόντα που ζητούνται συχνότερα (αν όχι πάντα!) στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ είναι η γνώση της αγγλικής γλώσσας (καλή, πολύ καλή ή άριστη) καθώς και η γνώση χειρισμού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή.

Το proson.gr, αφού μελέτησε προσεκτικά την προκήρυξη, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό ότι ΔΕΝ είναι απαραίτητο να κατέχουν κάποιο από πρόσθετα προσόντα που αναφέρθηκαν παραπάνω για την υποβολή της αίτησης!

Ωστόσο, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν ή να αποκτήσουν κάποια από αυτά για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού.

Το ίδιο ισχύει και για τις θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ). Οι υποψήφιοι των θέσεων ΕΕΠ, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις σχετικές προκηρύξεις με την προϋπόθεση ότι κατέχουν την ανά γνωστικό αντικείμενο απαιτούμενη εξειδίκευση σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

Τις παραπάνω πιστοποιήσεις μπορείτε να τις πάρετε ΔΩΡΕΑΝ στο goLearn - ΔΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ ΠΩΣ

ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΠΟΤ ΤΗΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ GOLEARN

GoLearn: Η εξ αποστάσεως προετοιμασία καλύπτει πλήρως την ύλη με πολλά έξτρα πρακτικά

Στην Ελλάδα ο κορυφαίος φορέας προετοιμασίας για τον Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ είναι ο εκπαιδευτικός οργανισμός GoLearn ο οποίος προετοιμάζει και μοριοδοτεί κάθε χρόνο πάνω από 40.000 ενήλικες που θέλουν να διορισθούν στο δημόσιο μέσω προκήρυξης, διαγωνισμού και πινάκων ΑΣΕΠ.

Είναι μάλιστα ο μοναδικός φορέας που συνεργάζεται με Δημόσια Πανεπιστήμια και κορυφαίους πανεπιστημιακούς πραγματοποιώντας πανελλαδικά πάνω από 15 μοριοδοτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Με το ασύγχρονο και εξ αποστάσεως πρόγραμμα διαβάζετε εσείς όποτε θέλετε και λύνετε τα τεστ εσείς όποτε θέλετε!

ΚΑΝΤΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΤΕ 50% ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΔΩ 

ΔΩΡΕΑΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Ο εκπαιδευτικός οργανισμός σε όποιον ξεκινήσει την προετοιμασία δίνει δωρεάν τις δύο αυτές πιστοποιήσεις που αποτελούν απαραίτητα τυπικά προσόντα για τους διορισμούς

Πώς θα προλάβετε τον Διαγωνισμό και ποιο είναι το κορυφαίο Φροντιστήριο ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

Αυτή είναι η πρώτη σε επιλογή προετοιμασία στην Ελλάδα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τον Διαγωνισμό ΑΣΕΠ

Η κορυφαία εξ αποστάσεως προετοιμασία στην Ελλάδα (Δείτε περισσότερα εδώγια τον Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ έχει διάρκεια 3 μήνες (και 2 μήνες τελικές επαναλήψεις έως την εξέταση) και πραγματοποιείται από την goLearn εξ αποστάσεως

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις