Breaking news

Θάνος Παπαϊωάννου - πρόεδρος ΑΣΕΠ
A

Για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που έρχονται, καθώς και για τις αλλαγές στις διαδικασίες που έχουν ήδη εγκαθιδρυθεί, μίλησε χτες, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής, ο πρόεδρος της Αρχής, Θάνος Παπαϊωάννου. 

Αρχικά, μίλησε για το νέο μοντέλο προσλήψεων που έχει φέρει στο Δημόσιο ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός, που διεξήχθη για πρώτη φορά τον Μάρτιο, καθώς και για τον προγραμματισμό προσλήψεων των επιτυχόντων αυτού. 

Όπως είπε, ήδη έχουν προκηρυχθεί οι δύο πρώτες προκηρύξεις. Η 1ΓΒ/2023 η οποία αφορούσε θέσεις στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και η 2ΓΒ/2023 η οποία αφορούσε τους υποψήφιους του κλάδου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Προανήγγειλε, ακόμα, πως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα βγει, όπως έγραψε αποκλειστικά και πρώτο το proson.gr, και η 3ΓΒ/2023 η οποία αφορά περίπου 4.270 θέσεις του κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. 

Ξεκαθάρισε, επίσης, πως οι προσλήψεις μέσω του γραπτού διαγωνισμού αφορούν τον προγραμματισμό προσλήψεων των ετών 2022, 2023 και 2024. Κάποιες προκηρύξεις που δημοσιεύει το ΑΣΕΠ, άνευ διαγωνισμού, αφορούν τον προγραμματισμό του 2021.

Με τα λόγια αυτά, ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε ουσιαστικά, αρνητικά, στο ερώτημα για το αν, στο μέλλον, θα γίνονται προσλήψεις πτυχιούχων στο δημόσιο που δεν θα περνούν από γραπτό διαγωνισμό. Εξαίρεση θα συνεχίσουν να είναι οι προσλήψεις στα νοσοκομεία, καθώς, όπως τόνισε, έχουν δικό τους νομοθετικό καθεστώς.

«Να γίνεται ο γραπτός διαγωνισμός ηλεκτρονικά»

Απαντώντας στο ερώτημα για το τι θα ήθελε να αλλάξει στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ εξέφρασε την επιθυμία του, αυτός να γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. 

«Ο διαγωνισμός των 77.000 υποψηφίων ενέπλεξε 15.000 επιτηρητές σε 520 σχολεία σε όλη την Ελλάδα», σχολίασε, προσθέτοντας πως, «είναι τεράστιο το επιχειρησιακό εγχείρημα». Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου εξέφρασε και την επιθυμία να «σπάσει» ο μεγάλος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός σε μικρότερους, ανάλογα με την κάθε κλάδο - ειδικότητα, καθώς, όπως υποστήριξε, αυτό θα είναι ευκολότερα διαχειρίσιμο. 

«Το τεστ δεξιοτήτων είναι το τεστ του μέλλοντος»

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης το τεστ δεξιοτήτων έναντι των τεστ γνώσεων, λέγοντας πως εφαρμόζεται ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του EPSO, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Κύπρος και η Ιταλία. 

«Το τεστ δεξιοτήτων είναι το τεστ του μέλλοντος», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζουμε ότι το τεστ δεξιοτήτων εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του Μαρτίου και δεν είχε να κάνει με τις γνώσεις, αλλά με την συλλογιστική σκέψη των υποψηφίων. (Δείτε ΕΔΩ το τεστ δεξιοτήτων που έπεσε).

«Δεν μπορείς χωρίς συνέντευξη να κάνεις δουλεία»

Ερωτηθείς για τις συνεντεύξεις στο δημόσιο, ο κ. Παπαϊωάννου εξήγησε πως αφορούν μόνο το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό και υποστήριξε πως είναι καίριας σημασίας για τις κρίσιμες θέσεις (πχ. διευθυντές, προϊστάμενοι κλπ).

«Δεν μπορείς χωρίς συνέντευξη να κάνεις δουλεία», είπε χαρακτηριστικά κα πρόσθεσε: «Ο λόγος που δεν έχουμε συνέντευξη σε όλο το Δημόσιο είναι ότι είναι χιλιάδες οι θέσεις, αλλιώς θα είχαμε».

Μάλιστα, στην ερώτηση για το αν η συνέντευξη μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους διαβλητή, είπε πως αυτή βιντεοσκοπείται και μπορεί να προβληθεί και σε δεύτερο χρόνο από τους υποψηφίους. 

«Ο κόσμος δεν έρχεται εύκολα στο δημόσιο»

Τέλος, ο κ. Παπαϊωάννου παρατήρησε πως, «ο κόσμος δεν έρχεται εύκολα στο δημόσιο».

«Θέτουν υποψηφιότητα κατά δεκάδες χιλιάδες, αλλά όταν βγουν τα αποτελέσματα, ένας στους τρεις επιτυχόντες δεν δέχονται να αναλάβουν», ανέφερε. Μάλιστα, τόνισε ότι στον τομέα της Υγείας, ένα 50% με 70% έχει φτάσει στο σημείο να αρνείται τον διορισμό.

Ο ίδιος αποδίδει την κατάσταση αυτή στο μισθολογικό κομμάτι, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αρκετά χαμηλότερο στον Δημόσιο από ότι στον Ιδιωτικό Τομέα, καθώς και στο ότι οι μισθοί είναι οριζόντιοι σε κάθε ειδικότητα. 

Τέλος, είπε πως ο ίδιος θεωρεί πως ο μέσος υποψήφιος του ΑΣΕΠ δεν είναι άνεργος, αλλά εργαζόμενος που ψάχνει για κάτι καλύτερο. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις