Ξεκινά η προετοιμασία για τον δεύτερο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, στον οποίο δήλωσαν συμμετοχή 47.410 υποψήφιοι. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό, που είχε συγκεντρώσει πάνω από 108.000 αιτήσεις. Κύρια αιτία φαίνεται να είναι η αργή απορρόφηση των διοριστέων από τον προηγούμενο διαγωνισμό.
Πότε ξεκινά η απορρόφηση των διοριστέων
Η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι: «Η λίστα των διοριστέων θα έχει οριστικοποιηθεί έως το τέλος του 2025, ενώ οι πρώτες τοποθετήσεις αναμένονται στις αρχές του 2026». Όπως ανέφερε, η καθυστέρηση στον διορισμό των επιτυχόντων του 2023 οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρώτος διαγωνισμός ξεκίνησε με ήδη εγκεκριμένους προγραμματισμούς προσλήψεων για τα έτη 2022 και 2023. Με νέα ρύθμιση του Οκτωβρίου, δίνεται πλέον η δυνατότητα απορρόφησης και το 2024 και το 2025. «Έτσι, μηδενίζεται το κοντέρ και επιτυγχάνεται ο στόχος: το έτος έγκρισης των θέσεων να συμπίπτει με το έτος διορισμού», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Ψηφιακός μετασχηματισμός του διαγωνισμού
Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θανάσης Παπαϊωάννου, τόνισε ότι ο διαγωνισμός εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Όπως εξήγησε, για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, με τους υποψηφίους να εξετάζονται μέσω υπολογιστή. Η ψηφιοποίηση αυτή επιτρέπει ταχύτερη επεξεργασία των αποτελεσμάτων.
Μέσω του διαγωνισμού θα καλυφθούν ανάγκες σε προσωπικό Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) για τα έτη 2026 και 2027, όπως προβλέπεται από τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων του Υπουργικού Συμβουλίου. Όσοι δεν συμμετάσχουν, δεν θα έχουν άλλη δυνατότητα διορισμού μέχρι τον επόμενο γραπτό διαγωνισμό.
Πού βρισκόμαστε με τους επιτυχόντες του πρώτου διαγωνισμού
Αναφορικά με τον πρώτο διαγωνισμό, από τους 14.837 που πέρασαν τη βάση, οι 13.466 υπέβαλαν αίτηση σε τουλάχιστον μία προκήρυξη. Για αυτούς, έχουν ήδη προκηρυχθεί 6.119 θέσεις (για το 2022-2024) και άλλες 6.326 θέσεις για το 2025 (2.084 ήδη και 4.242 αναμενόμενες), καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των επιτυχόντων. Επισημαίνεται ότι περίπου 600 διοριστέοι του 2024 δεν αποδέχθηκαν τη θέση τους.
Χρονοδιάγραμμα και εξετάσεις
Η ηλεκτρονική εξέταση αναμένεται να ξεκινήσει μέσα Ιουνίου από την Αθήνα (Μαρούσι), να συνεχιστεί στη Θεσσαλονίκη και να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου. Οι υποψήφιοι θα επιλέξουν ηλεκτρονικά το εξεταστικό κέντρο, την ημερομηνία και την ώρα. Αν δεν το κάνουν, η κατανομή θα γίνει αυτόματα από το ΑΣΕΠ.
Οι εξετάσεις θα είναι ηλεκτρονικές και θα περιλαμβάνουν δύο ενότητες:
- Γνώσεων (multiple choice)
- Δεξιοτήτων και Εργασιακής Αποτελεσματικότητας
Θεματικές ενότητες γνώσεων
Η εξέταση γνώσεων θα καλύπτει τα εξής πεδία:
- Συνταγματικό Δίκαιο
- Διοικητικό Δίκαιο
- Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και Δίκαιο
- Οικονομικές Επιστήμες
- Δημόσια Διοίκηση και Ανθρώπινο Δυναμικό
- Πληροφορική & Ψηφιακή Διακυβέρνηση
- Σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας (1875 – σήμερα)
Οι ερωτήσεις θα προέρχονται από Τράπεζα Θεμάτων, χωρισμένη σε τρεις ομάδες των 400 ερωτήσεων. Κάθε ομάδα θα δημοσιοποιείται περίπου δύο εβδομάδες πριν από την εξέταση, ανάλογα με το πότε εξετάζεται κάθε υποψήφιος.
Δεξιότητες και εργασιακή αποτελεσματικότητα
Η δεύτερη ενότητα θα αξιολογεί πολύπλευρες δεξιότητες, όπως:
Παραγωγικός/Επαγωγικός συλλογισμός
Συμπεριφορές σχετικές με: εξυπηρέτηση πολίτη, ομαδικότητα, προσαρμοστικότητα, στοχοθεσία, οργάνωση, δημιουργική επίλυση προβλημάτων, επαγγελματισμό, διαχείριση γνώσης και ηγεσία.
Δεν θα υπάρχουν προκαθορισμένες σωστές απαντήσεις — μόνο παραδείγματα ερωτήσεων θα αναρτηθούν.
Βαθμολόγηση και επιλογή
Η τελική βαθμολογία θα κυμαίνεται από 1 έως 100, με ισόποση βαρύτητα (50%-50%) σε γνώσεις και δεξιότητες. Σε αντίθεση με τον προηγούμενο διαγωνισμό, δεν θα υπάρχει βάση επιτυχίας. Όλοι οι υποψήφιοι θα ενταχθούν σε πίνακες κατάταξης ανά κλάδο/ειδικότητα, ώστε να συμμετέχουν στις προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων φορέων του Δημοσίου.
Οι προσλήψεις θα γίνονται με σειρά προτεραιότητας, βάσει της βαθμολογίας του διαγωνισμού και πρόσθετων προσόντων (π.χ. μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες), καθώς και κοινωνικών/τοπικών κριτηρίων.