Μέχρι αύριο υπολογίζεται ότι θα ανοίξει η επίκληση των δικαιολογητικών στην προκήρυξη 8Κ/2024 του ΑΣΕΠ στην οποία υποβλήθηκαν περισσότερες από 105.000 αιτήσεις για την κάλυψη 2.217 μόνιμων θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αποκλειστικά από απόφοιτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (απόφοιτους λυκείου).
Σημειώνεται ότι το ΑΣΕΠ δεν θα καλέσει όλους τους υποψήφιους να υποβάλλουν δικαιολογητικά, αλλά μόνο όσους προηγούνται σε μόρια βάσει των στοιχείων που δήλωσαν στην ηλεκτρονική τους αίτηση. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως στη διαδικασία της επίκλησης θα κληθεί περίπου το 30% των υποψηφίων.
Τι είναι η επίκληση δικαιολογητικών
Είναι πάγια τακτική του ΑΣΕΠ να προκηρύσσει διαγωνισμούς στους οποίους καλεί τους υποψηφίους να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση στην οποία αναγράφουν τα προσόντα τους χωρίς όμως να υποβάλλουν και τα δικαιολογητικά που τα αποδεικνύουν.
Προκειμένου να γλυτώσει σημαντικό χρόνο η Ανεξάρτητη Αρχή καλεί σε δεύτερο χρόνο τους υποψήφιους να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως για παράδειγμα το πτυχίο τους ή την πιστοποίηση γνώσης αγγλικών. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται επίκληση.
Σημειώνεται ότι δεν καλούνται πάντα όλοι οι υποψήφιοι να καταθέσουν δικαιολογητικά, αλλά μόνο όσοι προηγούνται σε μόρια και έχουν ουσιαστική πιθανότητα διορισμού.
Η επίκληση είναι «παραδοσιακά» μία χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια καθώς ένα λάθος χαρτί μπορεί να αποκλείσει τους υποψήφιους από την υπόλοιπη διαδικασία. Εάν ένας υποψήφιος αποκλειστεί σε αυτό το στάδιο αποκλείεται και από τον διαγωνισμό.