Η συζήτηση γύρω από την προκήρυξη 1ΓΒ/2026 του ΑΣΕΠ (Β΄ Στάδιο) έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, με υποψηφίους να αναρωτιούνται αν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα ή αν αποκλείονται άδικα από συγκεκριμένους κλάδους. Η απάντηση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και τις διευκρινίσεις, είναι σαφής: δεν πρόκειται για τεχνικό σφάλμα, αλλά για εφαρμογή των όρων της προκήρυξης.
Αναλυτικά:
«Σε σχέση με δημοσιεύματα και αναφορές που αφορούν την Προκήρυξη 1ΓΒ/2026 του ΑΣΕΠ, διευκρινίζεται ότι η διαδικασία του Β΄ Σταδίου συνδέεται άμεσα με τα στοιχεία που είχαν δηλωθεί από τους υποψηφίους κατά την υποβολή της αρχικής αίτησης στην Πρόσκληση/Προκήρυξη 1Γ/2025 (Α΄ Στάδιο). Παρατίθεται η σχετική επισήμανση στη σελ. 1439 της εν λόγω προκήρυξης:
….«ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ (σελ.1439)
Υποψήφιος που κατέχει ένα βασικό τίτλο σπουδών που είναι αποδεκτός, σύμφωνα με την προκήρυξη στον ίδιο ή σε διαφορετικό κλάδο ή ειδικότητα της ίδιας κατηγορίας θέσεων, προκειμένου να επιδιώξει θέσεις και των δύο κλάδων, είναι υποχρεωτικό να συμπληρώσει και τους δύο κωδικούς του τίτλου σπουδών του καθώς και τους αντίστοιχους κωδικούς θέσεων, στις αντίστοιχες θέσεις της ηλεκτρονικής αίτησης».
Σύμφωνα με τους όρους της Προκήρυξης 1ΓΒ/2026 (Β΄ Στάδιο) και τις σχετικές διευκρινίσεις που έχουν δημοσιευθεί, οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στις προκηρύξεις του Β΄ Σταδίου μόνο για τους κλάδους/ειδικότητες που έχουν δηλώσει στην αρχική τους αίτηση τα αντίστοιχα πρόσθετα προσόντα και τους σχετικούς κωδικούς θέσεων και τίτλων σπουδών
Ειδικότερα, για τη διεκδίκηση θέσεων των κλάδων ΤΕ Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών και ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού, απαιτείται στην αρχική αίτηση της Προκήρυξης 1Γ/2025 να είχε δηλωθεί ο κωδικός θέσης 204 και ο αντίστοιχος κωδικός τίτλου σπουδών 404, όπως διατυπώνεται στην ανακοίνωση του ΑΣΕΠ της 7ης Αυγούστου 2025 και στην Προκήρυξη 1ΓΒ/2026 (σελ. 1985-1987).
Yπάρχει τεχνικό πρόβλημα στο πληροφοριακό σύστημα;
Δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα. Το πληροφοριακό σύστημα του ΑΣΕΠ αντλεί τα στοιχεία απευθείας από την αρχική αίτηση των υποψηφίων, χωρίς δυνατότητα τροποποίησης αυτών, ώστε να διασφαλίζεται η ίση μεταχείρισή τους και η τήρηση των όρων της προκήρυξης.
Το ΑΣΕΠ παρακολουθεί το ζήτημα και εξετάζει κάθε αναφορά που υποβάλλεται, στο πλαίσιο της διασφάλισης της διαφάνειας και της ορθής εφαρμογής των όρων της διαδικασίας.».