Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει νέα μεγάλη προκήρυξη του ΑΣΕΠ, η οποία αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για περίπου 1.700 μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο, δημιουργώντας σημαντικές ευκαιρίες για χιλιάδες υποψηφίους σε όλη τη χώρα.
Η συγκεκριμένη διαδικασία ξεχωρίζει, καθώς απευθύνεται σε άτομα χαμηλότερων εκπαιδευτικών βαθμίδων, διευρύνοντας σημαντικά τη βάση των ενδιαφερόμενων. Συγκεκριμένα, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν υποψήφιοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), δηλαδή απόφοιτοι γυμνασίου, αλλά και απόφοιτοι Δημοτικού (έως το 1980), δίνοντας τη δυνατότητα σε πολίτες που μέχρι σήμερα είχαν περιορισμένες επιλογές να διεκδικήσουν μια σταθερή θέση στο Δημόσιο.
Ο νέος διαγωνισμός αναμένεται να κινηθεί στα πρότυπα της προκήρυξης 7Κ/2024, η οποία είχε συγκεντρώσει ιδιαίτερα υψηλό ενδιαφέρον. Είναι χαρακτηριστικό ότι για 1.113 θέσεις είχαν κατατεθεί περισσότερες από 36.000 αιτήσεις, γεγονός που αποτυπώνει τη μεγάλη ζήτηση για μόνιμη εργασία στο Δημόσιο.
Πού θα γίνουν οι προσλήψεις
Οι 1.700 θέσεις δεν θα περιοριστούν σε έναν μόνο φορέα, αλλά θα κατανεμηθούν σε ολόκληρο το Δημόσιο, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας για τους υποψηφίους.
Προσλήψεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε δήμους και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, σε υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Παράλληλα, ενίσχυση προσωπικού προβλέπεται σε δομές κοινωνικής πρόνοιας, δασαρχεία, βιβλιοθήκες και μουσεία.
Μεταξύ των οργανισμών που αναμένεται να ενισχυθούν περιλαμβάνονται ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το ΝΙΜΤΣ, η Εγνατία Οδός Α.Ε., το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, καθώς και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Οι ειδικότητες που ζητούνται
Οι θέσεις αφορούν κυρίως υποστηρικτικές και τεχνικές ειδικότητες, απαραίτητες για την καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται βοηθοί θαλάμου και τραυματιοφορείς, κλητήρες και προσωπικό γενικών καθηκόντων, εργαζόμενοι στην καθαριότητα και στο πράσινο, καθώς και φύλακες και καταμετρητές.
Η νέα προκήρυξη του ΑΣΕΠ αναμένεται να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες ευκαιρίες της χρονιάς για όσους επιδιώκουν μια μόνιμη θέση στο Δημόσιο, σε μια περίοδο όπου η σταθερή εργασία παραμένει βασική προτεραιότητα για μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
Πότε εκδίδεται η προκήρυξη - Ποιες ακολουθούν
Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, η νέα προκήρυξη αναμένεται να αποσταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο μετά το Πάσχα, ενώ παράλληλα, το ΑΣΕΠ προχωρά στον σχεδιασμό και άλλων σημαντικών διαγωνισμών.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται νέα προκήρυξη για 2.500 μόνιμες προσλήψεις αποφοίτων λυκείου (κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – ΔΕ), καθώς και ειδική προκήρυξη για 1.800 μόνιμες προσλήψεις Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), η οποία θα καλύπτει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ).