Breaking news

krisi
A

Οι τιμές στην ενέργεια (ρεύμα, καύσιμα), καθώς επίσης και στα τρόφιμα, έχουν φτάσει πια σε αστρονομικά επίπεδα, με αποτέλεσμα ακόμη και η τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713 μικτά, πρακτικά να απορροφάται από τη γενικότερη ακρίβεια. Αν βάλουμε δε και την αύξηση των τιμών στα ενοίκια, τότε κατανοεί κανείς, πόσο λάθος είναι το αφήγημα περί «οικονομικής ανάπτυξης».

Καύσιμα

Οι νέες αυξήσεις στη βενζίνη και το ελάχιστο επίδομα καυσίμων που έδωσε η κυβέρνηση, έρχονται να προστεθούν στο γενικότερο περιβάλλον του πληθωρισμού.

Με την αμόλυβδη να φτάνει και τα 2,6 ευρώ το λίτρο σε ορισμένα νησιά, στην Αττική στα 2,20 ευρώ, ενώ η ενισχυμένη «100άρα» στα 2,38 ευρώ και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,85 ευρώ, είναι κοινός τόπος ότι οι τιμές δε φαίνεται να πέφτουν στο άμεσο μέλλον.

Ηλεκτρικό ρεύμα - Φυσικό αέριο

Κατά 20% αυξήθηκε η τιμή του ρεύματος μέσα σε σχεδόν έναν χρόνο. Όσον αφορά στο ρεύμα, η μέση τιμή της κιλοβατώρας - για μία κατανάλωση από 2.500 έως 5.000 kw- αυξήθηκε στην Ελλάδα το δεύτερο εξάμηνο του 2021 στα 0,1974 ευρώ από 0,1641 ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2020, δηλαδή κατά 20%.

Από την άλλη πλευρά, στην ΕΕ αυξήθηκε από 0,213 ευρώ στα 0,237 ευρώ, δηλαδή μόνο κατά 11%. Εν τω μεταξύ με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, πολλοί ήταν εκείνοι που έβλεπαν λογαριασμούς δυσανάλογους σε κόστος με αυτό της καθημερινής και καθιερωμένης χρήσης που έκαναν.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στη δεύτερη ζώνη (12,0%-22,5%) των κρατών-μελών της ΕΕ με τις υψηλότερες ποσοστιαίες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, με μέση ευρωπαϊκή αύξηση 11%.

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, η χώρα μας με αύξηση 96%, συγκαταλέγεται στην πρώτη ζώνη με ποσοστιαίες αυξήσεις άνω του 70%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν 12%

Τρόφιμα

Τρόφιμα όπως το γάλα, τα δημητριακά, το κρέας, αλλά και άλλα μεταποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, απαραίτητα για κάθε σπίτι, με το πρώτο να φτάνει τα 1,48 ευρώ από 1,38 που ήταν πριν μια εβδομάδα, ενώ πριν λίγους μήνες ήταν στο 1,28. Ουσιαστικά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα πήρε αύξηση πάνω 15%.

Αυξήσεις δίχως τέλος...

Έλαια και λίπη (22%), Κρέατα γενικά (14,1%), Λαχανικά γενικά (13,8%), Γαλακτοκομικά και αυγά (11,7%), Ψωμί και δημητριακά (10%), Φρούτα νωπά (8,6%), Καφές- κακάο- τσάι (7,1%), Λοιπά τρόφιμα (5,6%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμοί φρούτων (3,8%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (3,4%) και ψάρια (3,2%).

Καθόσον βλέπουμε αύξηση στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στα ενοίκια, στα τρόφιμα, γίνεται προφανές ότι τα 713 μικτά σήμερα, που δίνονται ως κατώτατος μισθός, εν σχέσει με το 2011 που ο κατώτατος ανήλθε στα 751,39 και ο πληθωρισμός δεν είχε καμία σχέση, καθιστά τους χαμηλόμισθους Έλληνες πολίτες, ένα βήμα πιο κοντά στην πιθανότητα της φτώχιας και της οικονομικής εξαθλίωσης.

Διότι με 612 καθαρά, με ενοίκια που έχουν φτάσει σε τραγικά υψηλά κόστη, καθώς και επίσης με την καθολική αύξηση των τιμών, αυτό που μένει σε έναν άνθρωπο είναι ένα τίποτα και μια «κλεμένη» αξιοπρέπεια που βαπτίζεται «Live your myth in Greece». 

Παράδειγμα καθημερινότητας

25 ετών επαγγελματίας, θέλει να νοικιάσει σπίτι και να αναλάβει ολομόναχος όλα τα μηνιαία του έξοδα. Ας υποθέσουμε ότι νοικιάζει ένα σπίτι σε μια περιοχή που δεν είναι ακριβή. Με τα ενοίκια να είναι αχαρακτήριστα υψηλά νοικιάζει στην πλατεία Αττικής, μια γκαρσονιέρα 30 τ.μ. κατασκευή του 1970, ενεργειακής κλάσης Ζ και μηνιαίο κόστος ενοικίου τα 280 ευρώ.

Έπειτα, θα πρέπει να υπολογίσει το μηνιαίο σούπερμαρκετ, που με μία πρόχειρη εκτίμηση και αγοράζοντας και προσφορές, τον μήνα θα του έρχεται περίπου 100 ευρώ (με πολλή προσπάθεια).

Έρχεται όμως και το ρεύμα πιο ακριβό πια, που με τα τωρινά δεδομένα αν υποθέσουμε ότι μαγειρεύει σπίτι (γιατί το ντελίβερι κοστίζει), κάνει χρήση θερμοσίφωνα μία φορά την ημέρα, ανοίγει τηλεόραση, λάπτοπ και ένα φως, θα είναι τον μήνα περίπου στα 100 ευρώ.

Ναι αλλά, θα πρέπει να πληρώσει wifi και τηλέφωνο, το οποία θα προσεγγίζει τα 26 περίπου ευρώ τον μήνα. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται με έξοδα που αγγίζουν τα 506 ευρώ, ενώ του μένουν άλλα 106 ευρώ για να περάσει τον μήνα όπως λέμε.

Μείον 27,00 ευρώ για τη μηνιαία μετακίνησή του χρησιμοποιώντας τα ΜΜΜ, είναι και μεγάλη πόλη η Αθήνα, τώρα βρισκόμαστε στα 79 ευρώ. 

Σε αυτά μέσα ας προσθέσουμε και τα κοινόχρηστα με το νερό κοντά στα 20 ευρώ, φτάνουμε στα 59 ευρώ. Αν θέλει να κάνει ανανέωση στον χρόνο ομιλίας του κινητού μία φορά τον μήνα αυτό κοστίζει άλλα 10 ευρώ. Με 49 ευρώ που μένουν στην άκρη συνεπώς, υποτίθεται πως θα πρέπει (επειδή είναι άνθρωπος και έχει φυσιολογικές ανάγκες), να βγει για έναν καφέ την εβδομάδα (3.00 x 4 φορές τον μήνα = 16 ευρώ, ήτοι 33 ευρώ που μένουν στην άκρη), να φάει 4 φορές απ' έξω, στη βόλτα πάνω, (2 σουβλάκια x 4 φορές τον μήνα, δηλαδή 3,10 ευρώ x 8 σουβλάκια τον μήνα = 24,80). 

Άντε βρε, στη χώρα με τα καταγάλανα νερά, με τον ήλιο που προσφέρει ελπίδα και με τον κατώτατο μισθό που βρωμάει καταχνιά, ένας άνθρωπος που βγαίνει 4 φορές τον μήνα για μια βόλτα, δίχως να πηγαίνει για κούρεμα, δίχως να πηγαίνει στον οδοντίατρο, δίχως να ψωνίζει ρούχα, δίχως να αγοράζει γλυκά από το ζαχαροπλαστείο, αλλά απλά μένοντας σε μια «υποβαθμισμένη» περιοχή της Αθήνας, μια «τρύπα» κοινώς για να συνεννοούμαστε, καταφέρνει να μένει στην άκρη με 9,80 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή αν θέλει να μαζέψει 1000 ευρώ στην άκρη, θα πρέπει να τα μαζεύει επί 10 μήνες αν υποθέσουμε ότι δεν είχε άλλα έξοδα πέραν των προαναφερθέντων. 

Ξαναλέω, LIVE YOUR MYTH IN GREECE, όπως λένε και στις διαφημιστικές τουριστικές καμπάνιες της δοξασμένης αυτής χώρας. Όσο όμορφα και να είναι τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, όσα ψηλά, πράσινα και απόκρημνα τα βουνά, δεν αντιπαλεύεται η κρίση και η μιζέρια, που οι πολιτικές αυτού του τόπου έφεραν.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις