CLOSE

Breaking news

asfaleia_apates_trapezikos_logariasmos
A

Τόσο η πρόσβαση σε κωδικούς, αλλά και προσωπικά στοιχεία είναι μεγάλο λάθος, σύμφωνα με τις συνεχόμενες προειδοποιήσεις της αστυνομία, όσο και από τους επιστήμονες από τον κλάδο της ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών.

Συγκεκριμένα παραδείγματα απατών 

  • Από χωριό του Μσλεβιζίου ο 61χρονος «άπλωνε» τα δίχτυα του ανά την Ελλάδα
  • Σε Ηράκλειο, Άνδρο, Σπέτσες και Θεσσαλονίκη τα θύματα του Κρητικού απατεώνα
  • Αποκτούσε πρόσβαση σε υπολογιστές κει ξάφριζε λογαριασμούς
  • Με καταγγελία Ηρακλειώτη κατάφερε η ΕΛΑΣ να φτάσει στα ίχνη του

Σύμφωνα με το neakriti.gr ενορχηστρωμένη διαδικτυακή απάτη που εξαπλώθηκε από την Κρήτη σε πολλές περιοχές της χώρας, κόστισε ακριβά στα θύματα που είδαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να εξανεμίζονται χωρίς να μπορούν να συνειδητοποιήσουν πώς πιάστηκαν τόσο εύκολα στα δίχτυα του απατεώνα.

Δράστης σε τουλάχιστον 4 περιπτώσεις απάτης με λεία δεκάδες χιλιάδες ευρώ είναι 61χρονος τουριστικός πράκτορας από χωριό του Δήμου Μαλεβιζίου, ενώ ένα από τα θύματα του είναι νεαρός Ηρακλειώτης, ο οποίος έχασε και τα περισσότερα χρήματα μέσα από τα χέρια του.

Ο 61χρονος τηλεφώνησε στα θύματα προτείνοντας τους να συνδεθούν σε μία εφαρμογή που επιτρέπει την πραγματοποίηση δωρεάν βιντεοκλήσεων, σε κάποιους μάλιστα συστήθηκε και ως υπάλληλος της Microsoft. Για να το κάνουν αυτό θα έπρεπε να του δώσουν τους κωδικούς πρόσβασης ώστε μέσω απομακρυσμένης διαχείρισης να μπορεί να εγκαταστήσει το πρόγραμμα στους υπολογιστές.

Ο δράστης μόλις αποκτούσε πρόσβαση έμπαινε στις εφαρμογές e-banking των θυμάτων, κάνοντας μεταφορές χρημάτων σε δικό του λογαριασμό. Με τον τρόπο αυτό εξαπάτησε τρεις επαγγελματίες στην Άνδρο, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ενώ στο Ηράκλειο, ο νεαρός επιχειρηματίας έκανε την καταγγελία, έχασε ούτε λίγο ούτε πολύ 18 χιλιάδες ευρώ.

Η καταγγελία έγινε στο Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου, το οποίο έφτασε πολύ γρήγορα στα ίχνη του τουριστικού πράκτορα, ο οποίος αναμένεται να λογοδοτήσει άμεσα στην Δικαιοσύνη.

Η πρόσβαση σε κωδικούς και προσωπικά στοιχεία είναι ολέθριο λάθος, όπως προειδοποιούν συνεχώς τόσο η αστυνομία, όσο και επιστήμονες από τον κλάδο της ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει όσους αποδέκτες χρειάζεται πριν το πάθημα γίνει μάθημα.

Πως μπορείτε να προστατεύεστε

Ένας οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για να μην πέσουν θύματα οικονομικής απάτης έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία. Σε αυτόν αναλύονται οι πλέον συνηθισμένες μέθοδοι που χρησιμοποιούν διάφοροι επιτήδειοι και περιέχονται οδηγίες για το πώς μπορεί κάποιος να καταλάβει έναν απατεώνα, πώς θα πρέπει να του μιλήσει και τι να αποφεύγει.

Ειδικότερα:

Απάτη με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος

Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς (κυρίως πρωινές και απογευματινές ώρες), προσποιούμενοι άλλοτε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε τους δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι, στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.

Προκειμένου να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτούν την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων ποικίλλει, προσαρμοζόμενα σε κάθε υπόθεση ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.

Για να γίνουν πιο πειστικοί, έτεροι συνεργάτες παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία, αναλόγως του φύλου του συγγενικού τους προσώπου, προσποιούμενοι αυτό, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα. Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, πλησίον της οικίας.

Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

Η απάτη με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου

Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις στα υποψήφια θύματα και εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση που προκαλείται, τους αναγγέλλουν ότι ένας στενός συγγενής τους εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου και απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση.
Επιπλέον, ζητούν από τα υποψήφια θύματα να μεταβούν αμέσως σε συγκεκριμένο σημείο ή να αναμένουν στην οικία τους, όπου άνθρωπος του νοσοκομείου π.χ. ένας νοσηλευτής ή υπάλληλος του ΕΚΑΒ, μεταβαίνει να παραλάβει τα χρήματα και να τα παραδώσει το ταχύτερο δυνατό στους γιατρούς.
Τα θύματα χρησιμοποιούν συνήθως την ίδια τηλεφωνική συσκευή στην οποία δέχθηκαν την κλήση για να καλέσουν στο κινητό τηλέφωνο το συγγενικό τους πρόσωπο, που «δήθεν» νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Μέσα στη σύγχυση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι η «γραμμή» είναι ακόμη ανοιχτή με τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.
Οι δράστες προσποιούνται ότι απαντούν στην κλήση των θυμάτων και «επιβεβαιώνουν» την άσχημη είδηση, παριστάνοντας για παράδειγμα κάποιον τραυματιοφορέα που κρατάει το κινητό του νοσηλευόμενου.

Απάτες με θύματα επιχειρήσεις

Οι δράστες πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις στα υποψήφια θύματα και προσποιούνται εκπροσώπους εταιρειών, οργανισμών, Σωμάτων Ασφάλειας και άλλων Κρατικών Υπηρεσιών με το πρόσχημα παραγγελίας προϊόντων (όπως μάσκες, αντισηπτικά, εκτυπωτές, αναλώσιμα κ.α.) ζητούν τα στοιχεία της τραπεζικής κάρτας του χρήστη (αριθμό και τριψήφιο κωδικό ασφάλειας CVV , που αναγράφεται στην πίσω πλευρά της κάρτας)

Με τον αριθμό, τον κωδικό και τα στοιχεία του θύματος αιτούνται μεταφορά χρημάτων ή πραγματοποίηση συναλλαγής με αποδέκτες των χρημάτων τους ίδιους,

Στη συνέχεια ζητούν από το θύμα να τους πει τον εξαψήφιο κωδικό επιβεβαίωσης συναλλαγής (OTP) που στέλνει η τράπεζα στο κινητό τηλέφωνο του θύματος και αφαιρούν τα χρήματα.

Τι πρέπει να προσέχετε

  • Μην δίνετε ποτέ τηλεφωνικά σε τρίτους τα στοιχεία της τραπεζικής σας κάρτας αριθμό και τριψήφιο κωδικό ασφάλειας ( CVV ).
  • Μην δίνετε ποτέ με τρίτους τον εξαψήφιο αριθμό επιβεβαίωσης συναλλαγής OTP, που σας στέλνει η τράπεζα σας στο κινητό σας τηλέφωνο.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις