Breaking news

emvolio_emvoliasmos_covid
A

Έπειτα από συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το κεντρικό ζήτημα δράσης είχε άμεση σχέση με τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Η επιτροπή δεν επιδιώκει να γίνει μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού ενώ παράλληλα προτρέπει τον στοχευμένο εμβολιασμό σε άτομα που έχουν εκτεθεί στην ευλογιά των πιθήκων, αλλά και στις στενές επαφές αυτών (ως τέτοιες επαφές λογαριάζονται και οι υγειονομικοί που ήρθαν κοντά σε ασθενείς).

Οι ευρωπαϊκές αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε κοινή προμήθεια εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων όπως έγινε και με τον κορονοϊό.

Αναμένονται και νέες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ προς το υγειονομικό προσωπικό σε περίπτωση κρούσματος. Το εμβόλιο κατά της γνωστής ευλογιά είναι αποτελεσματικό κατά 85% και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εμβόλιο αποκλειστικά για την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει.

Ο EMA έχει αξιολογήσει δύο φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία έχουν εγκριθεί μέσω της κεντρικής διαδικασίας στην ΕΕ:

-Το φάρμακο Tecovirimat SIGA είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία της ευλογιάς, της ευλογιάς των πιθήκων και της ευλογιάς των αγελάδων.

-Το Imvanex είναι ένα εμβόλιο εγκεκριμένο για την προστασία από την ευλογιά, για το οποίο υπάρχουν δεδομένα για την πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων στα ζώα. Έχουν συλλεχθεί δεδομένα στο παρελθόν που δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της ευλογιάς μπορούν επίσης να αποτρέψουν την ευλογιά των πιθήκων στους ανθρώπους.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων και πώς μεταδίδεται ;

«Είναι ενδημική νόσος στην Αφρική χρόνια τώρα. Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο ήταν στο Κονγκό το 1970», όπως ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξή της η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι χρειάζεται να ακολουθούνται οι κανόνες ατομική υγιεινής. 

«Μεταδίδεται δια της αναπνευστικής οδού με τα σταγονίδια και με την επαφή, και κυρίως εκεί που υπάρχουν δερματικές αλλοιώσεις», τόνισε. 

Σε ό,τι αφορά στα συμπτώματα, διαρκούν περίπου 3-4 εβδομάδες και είναι κυρίως πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγία, διόγκωση λεμφαδένων και εξάνθημα με φυσαλίδες. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις