Breaking news

apth
A

Νέα συγκέντρωση εντός του ΑΠΘ, πραγματοποιούν φοιτητές, απαιτώντας την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από τους χώρους του πανεπιστημίου.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ, απαντούν στα χθεσινά γεγονότα βίας και τρομοκρατίας από την πλευρά των ΜΑΤ εντός τους campus που κατέληξε και στον τραυματισμό ενός φοιτητή από την ευθεία βολή κρότου – λάμψης στο πρόσωπό του, καλώντας σε κινητοποίηση που ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή 27 Μάη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Χημείου.

Το κάλεσμα υπέγραψαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΠΤΔΕ, Χημικού, Φυσικού, Μαθηματικού, Χωροταξίας και ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ και σημειώνουν ότι το «οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που εκτυλίσσεται μέρα τη μέρα στο ΑΠΘ με στόχο τη νομιμοποίηση της καταστολής και της αστυνόμευσης μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους» δε θα περάσει. 

Συγκεντρώθηκαν απέναντι από τις αστυνομικές διμοιρίες στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Στην εισαγγελέα οι τρεις συλληφθέντες

Οι συλληφθέντες είναι δύο 22χρονοι κι ένας 21 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απόπειρα σωματικής βλάβης, παραβάσεις περί όπλων και ναρκωτικών, αναφερόμενα στη χθεσινή συγκέντρωση.

Ενόψει της μεταγωγής τους στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, έγινε η προαναφερθείσα συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα Δικαστήρια.

Εντός ΑΠΘ ο Αίαντας

Πέριξ του κτηρίου της Σχολής Θετικών Επιστημών βρίσκεται και το θωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού της Αστυνομίας, γνωστό και ως «Αίαντας». 

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι του συλλόγου διδασκόντων και του συλλόγου διοικητικού προσωπικού, του ΑΠΘ, πραγματοποίησαν νωρίτερα παρέμβαση, ζητώντας από τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, την αποχώρησή τους.

Η αστυνομική παρουσία στο χώρο πέρα από τους προφανείς κινδύνους να υπάρξει κάποιο περιστατικό όπως ο τραυματισμός φοιτητή που σημειώθηκε χθες, ουσιαστικά δε βελτιώνει την όλη ήδη έκρυθμη κατάσταση, αλλά αντίθετα συμβάλλει στη διατήρηση του κλίματος έντασης.

Το περιστατικό αυτό με τον τραυματισμό φοιτητή, κλήθηκε να σχολιάσει το πρωί της Παρασκευής ο γενικός γραμματέας ειδικών φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος στην ΕΡΤ.

Ο εκπρόσωπος των αστυνομικών αντιμετώπισε τον τραυματισμό του νεαρού πολύ χαλαρά, λέγοντας πως «είναι λογικό να υπάρχουν τραυματισμοί» αγνοώντας πως τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα, αν η κρότου λάμψης είχε σκάσει πιο κοντά στο πρόσωπό του.

«Αν δείτε τι επιθέσεις δέχονται οι συνάδελφοί μου εκεί όλη μέρα», είπε αρχικά απαντώντας στον δημοσιογράφο, Δημήτρη Κοτταρίδη, ο οποίος επέμεινε, λέγοντάς του: «Προφανώς, αλλά κρότου λάμψης σε ευθεία βολή; Σε έναν άνθρωπο νεαρό, μπροστά…».

Τότε, ο κ. Μαυροειδάκος είπε: «Σε μία συμπλοκή πάντα, όταν υπάρχει συμπλοκή σώμα με σώμα και κάνουν επέμβαση τα ΥΑΤ, είναι λογικό να υπάρχουν και τραυματισμοί και από εμάς και από την πλευρά αυτών που κάνουν τις επιθέσεις. Εμείς δεν θέλουμε τέτοια εικόνα. Εμείς δεν θέλουμε πάνολους αστυνομικούς σε πανεπιστήμια. Εμείς θέλουμε ειδικούς φρουρούς άοπλοι να επιβλέπουν την είσοδο των φοιτητών και δεν μπαίνει ο κάθε ένας που παίρνει μία μπύρα το σαββατόβραδο και λέει πάει να κάνουμε πλάκα να κυνηγήσουμε τους αστυνομικούς. Αυτή είναι η κατάσταση εδώ».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις