Breaking news

karistos tanker
A

Eλληνικό δικαστήριο, το Εφετείο Χαλκίδας, ακύρωσε την απόφαση για κατάσχεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες  του φορτίου πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο με σημαία Ιράν που βρίσκεται στον κόλπο της Καρύστου.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα αναφέρει ότι το περιστατικό είχε οδηγήσει σε μια οργισμένη απάντηση από το Ιράν, με τις ιρανικές δυνάμεις να κατέλαβαν τον περασμένο μήνα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Κόλπο, αφού η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα λάβει «τιμωρητικά μέτρα» κατά της Αθήνας.

Το Ιράν άσκησε επίσης έφεση κατά της αρχικής δικαστικής απόφασης, είπε μια νομική πηγή, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί.

«Η αγωγή για την αναίρεση της απόφασης έγινε δεκτή από το δικαστήριο», είπε η πηγή. «Θα είναι δύσκολο να ακυρωθεί αυτό (η απόφαση του εφετείου)», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το Reuters, δεν είναι σαφές εάν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ ή της Ελλάδας θα αμφισβητήσουν την απόφαση, η οποία εκδόθηκε από το Εφετείο Χαλκίδας.

Η έκβαση της προσφυγής δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε χαρακτηρίσει «πειρατεία» την κατάσχεση δύο ελληνικών τάνκερ στον Κόλπο από το Ιράν.

Η... «πειρατεία» έγινε όταν οι ελληνικές αρχές τον Απρίλιο κατέσχεσαν το υπό ιρανική σημαία Lana, πρώην Pegas, με 19 ρωσικά μέλη πληρώματος, κοντά στην ακτή του νότιου νησιού της Εύβοιας λόγω κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πλοίο απελευθερώθηκε σύντομα λόγω επιπλοκών σχετικά με την ιδιοκτησία του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέσχεσαν τον Μάιο μέρος του ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε το πλοίο, μετά την αρχική απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου.

Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, οι ελληνικές αρχές αργότερα κατέλαβαν ξανά το Lana, ενεργώντας με προσωρινή δικαστική απόφαση για υποτιθέμενες οφειλές σε άλλη ναυτιλιακή εταιρεία, εκπροσωπούμενη από τον δικηγόρο Γιώργο Κοζανίδη.

Ο Κοζανίδης αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα της εταιρείας που εκπροσωπεί, αλλά ανέφερε στο Reuters ότι η υπόθεση σχετίζεται με απλήρωτες υπηρεσίες ρυμούλκησης.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις