Breaking news

revenge porn
A

Με νέα διάταξη που περιλαμβάνεται στο Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, θεσπίζεται το αδίκημα της εκδικητικής πορνογραφίας (revenge porn).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάταξη για το αδίκημα του revenge porn προβλέπει τόσο ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή καθώς και ποινή κάθειρξης και χρηματική ποινή, σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα διάταξη προστέθηκε στο σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή και αφορά την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2001/413/ΔΕΥ του Συμβουλίου»

Σύμφωνα με τη διάταξη, «όποιος χωρίς δικαίωμα κοινολογεί σε τρίτο πρόσωπο ή αναρτά σε κοινή θέα, πραγματική, αλλοιωμένη ή σχεδιασμένη εικόνα ή κάθε είδους οπτικό ή οπτικοακουστικό υλικό, στο οποίο αποτυπώνεται μη δημόσια πράξη άλλου που αφορά στη γενετήσια ζωή του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών και χρηματική ποινή».

Παράλληλα, η διάταξη για την εκδικητική πορνογραφία αναφέρει πως, «όποιος απειλεί άλλον ότι θα τελέσει τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους. Αν ο υπαίτιος της πράξης του προηγούμενου εδαφίου εξαναγκάζει άλλον σε πράξη ή παράλειψη ή ανοχή για την οποία αυτός δεν έχει υποχρέωση, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών».

Παράλληλα, με κάθειρξη έως 8 έτη και χρηματική ποινή τιμωρείται η το συγκεκριμένα αδίκημα αν τελείται:

  1. με ανάρτηση στο διαδίκτυο ή σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης με αόριστο αριθμό αποδεκτών,
  2. από ενήλικο και αφορά σε ανήλικο,
  3. σε βάρος νυν ή πρώην συζύγου ή συντρόφου του υπαιτίου ή σε βάρος προσώπου που συνοικεί με αυτόν ή έχει μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή βρίσκεται υπό την επιμέλεια ή την προστασία του ή δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του,
  4. με σκοπό να προσπορίσει ο υπαίτιος στον εαυτό του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος.

Τέλος, η διάταξη προβλέπει πως «αν κάποια από τις πράξεις των προηγούμενων παραγράφων οδήγησε το θύμα σε απόπειρα αυτοκτονίας επιβάλλεται κάθειρξη και χρηματική ποινή. Αν η πράξη του προηγούμενου εδαφίου οδήγησε στο θάνατο επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών και χρηματική ποινή».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις