Breaking news

mov_medouses
A

Οι μωβ μέδουσες έχουν κατακλύσει δεκάδες παραλίες της Ελλάδας το φετινό καλοκαίρι, κάνοντας την εμφάνιση τους στα νερά, αλλά και κοντά στους λουόμενους, ανατρέποντας τις ήσυχες καλοκαιρινές στιγμές τους στις παραλίες.

Συγκεκριμένα στον Αργοσαρωνικό εντοπίζονται οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μωβ μεδουσών, σύμφωνα με το τελευταίο JellyReport που βασίζεται στις καταγραφές που μπαίνουν στην πλατφόρμα του iNaturalist. Ωστόσο, από εκεί επεκτείνονται στον Αργολικό και τις Κυκλάδες, στο Ιόνιο, τη Νότια Πελοπόννησο, στα Βόρειο-δυτικά της Κρήτης και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

Σε μικρότερες συγκεντρώσεις εμφανίζονται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ενώ «ελεύθερα» από μέδουσες φαίνονται τα νησιά του Βόρειου Αιγαίο (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία και Σάμος), αλλά και ο Κορινθιακός.

Ο χάρτης με τις παραλίες που υπάρχουν μωβ μέδουσες σε όλη την Ελλάδα

mov_medouses_xartis

Που έχουν εντοπιστεί στην Αττική

mov_medouses_attiki

Το απαραίτητο ΚΙΤ Πρώτων Βοηθειών που πρέπει να έχετε στην παραλία

Για τη μείωση του πόνου από το τσίμπημα της μωβ μέδουσας συνιστώνται παυσίπονα, ζεστό νερό, παγοκύστες και κυρίως μαγειρική σόδα.

  1. Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).
  2. Ένα τσιμπιδάκι
  3. Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης)
  4. Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό)
  5. Αντιισταμινικό χάπι
  6. Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort

Τα εν λόγω προϊόντα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και στην μωβ μέδουσα !

Το ξύδι, όπως και το γλυκό νερό, το οινόπνευμα και η αμμωνία δεν βοηθάνε στο συγκεκριμένο είδος, αντίθετα επιδεινώνουν την κατάσταση και τον πόνο.

Η συγκεκριμένη μέδουσα αδρανοποιείται με ελαφρύ αλκαλικό διάλυμα (μαγειρική σόδα διαλυμένη σε αντίστοιχη ποσότητα θαλασσινού νερού) και όχι με όξινο.

Τα αναλυτικά βήματα φροντίδας απ' το τσίμπημα της μωβ μέδουσας

  1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
  2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυτάρρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
  3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας
  4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
  5. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
  6. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).
  7. MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις