Breaking news

ΕΥΛΟΓΙΑ
A

Η ευλογιά των πιθήκων είναι η τελευταία παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία που έγινε πρωτοσέλιδο. Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον ιό, εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και ένα εξάνθημα με φουσκάλες που διαρκεί δύο έως τέσσερις εβδομάδες, αλλά ένα μικρό ποσοστό των μολυσμένων ατόμων αναπτύσσει σήψη ή άλλες σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές .

Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν μικρά κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, δεκάδες χώρες από άλλες περιοχές του κόσμου έχουν αναφέρει χιλιάδες κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων .

Η επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών Kathryn H. Jacobsen, ανέλυσε στο theconversation.com την κατάσταση που επικρατεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων και συνέκρινε την επικινδυνότητα μετάδοσης με τον κορονοϊό. 

«Μια ασθένεια θεωρείται πανδημία όταν πληρούνται δύο ξεχωριστές προϋποθέσεις: τα κρούσματα εμφανίζονται παγκοσμίως και ο αριθμός των κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται είναι αρκετά μεγάλος ώστε να χαρακτηριστεί ως επιδημία  Μια επιδημία χαρακτηρίζεται από νέα κρούσματα ασθένειας που εμφανίζονται με υψηλότερο από το τυπικό ποσοστό σε τουλάχιστον πολλές κοινότητες .

Αν και η κατάσταση της ευλογιάς των πιθήκων είναι σίγουρα αξιοσημείωτη, από τα μέσα Ιουλίου 2022, δεν πληρούσε σαφώς και τις δύο προϋποθέσεις για την κατάσταση πανδημίας. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα τρέχοντα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι πολύ απίθανο να μετατραπεί σε παγκόσμια καταστροφή για την υγεία, ακόμα κι αν ο ιός εξαπλωθεί και γίνει πανδημία.

Η τρέχουσα κατανομή των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε αυτά τα δύο σενάρια. Από τα μέσα Ιουλίου 2022, περίπου 9.200 συνολικά κρούσματα ευλογιάς είχαν αναφερθεί από 63 χώρες. Για λόγους που δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί, σχεδόν όλα αυτά τα κρούσματα συνέβησαν στην Ευρώπη και την Αμερική και μόνο λίγα κρούσματα αναφέρθηκαν από χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής .

Είναι αυτή η κατανομή αρκετά παγκόσμια ώστε να ανταποκρίνεται στον ορισμό της πανδημίας; Μπορεί».

Είναι η ευλογιά των πιθήκων επιδημία;

«Η επόμενη προϋπόθεση για την τήρηση του ορίου πανδημίας είναι εάν τα μέρη όπου υπάρχει ευλογιά των πιθήκων παρουσιάζουν επιδημίες.

Η Ευρώπη και η Αμερική έχουν συνήθως μηδενικά κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων ετησίως, επομένως ο τρέχων αριθμός κρουσμάτων σε αυτές τις περιοχές είναι πολύ υψηλότερος από το κανονικό.

Αλλά είναι επίσης σημαντικό να δούμε πόση μεταδοτικότητα απασχολεί. Εάν εκατοντάδες άνθρωποι αρρωστήσουν αφού παρακολουθήσουν ένα μεμονωμένο γεγονός - όπως μια συναυλία ή ένα φεστιβάλ - αυτό συνήθως θα ταξινομηθεί ως ξέσπασμα. Η κατάσταση θα γινόταν επιδημία μόνο εάν άρχιζαν να εμφανίζονται μολύνσεις μεταξύ πολλών ανθρώπων που δεν ήταν στενές επαφές με τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Μόλις αρχίσει να λαμβάνει χώρα η εκτεταμένη και διαρκής μετάδοση στην κοινότητα, είναι πολύ πιο δύσκολο να ελεγχθεί ένας ιός.

Είναι το τρέχον μοτίβο εξάπλωσης επαρκές για να ταξινομηθεί η ευλογιά των πιθήκων ως επιδημία και όχι ως επιδημία; Ίσως, αλλά μόνο σε ορισμένες από τις χώρες που έχουν αναφέρει κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων φέτος.

Δεδομένου ότι οι απαντήσεις στο εάν η ευλογιά των πιθήκων είναι παγκόσμια και αν είναι επιδημία είναι και οι δύο «ίσως» και όχι «ναι», αυτό υποδηλώνει ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι πανδημία – τουλάχιστον όχι ακόμη. Θα μπορούσε όμως να γίνει σύντομα».


Πόσο πρέπει να ανησυχείτε για την ευλογιά των πιθήκων;

«Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί, όπως η ευλογιά των πιθήκων, μεταδίδονται συνήθως μέσω της αφής και άλλων τύπων στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο. Οι επιδημιολόγοι ανησυχούν πολύ λιγότερο για τα παθογόνα με μετάδοση «από άτομο σε άτομο» από ό,τι για τους αναπνευστικούς ιούς όπως η γρίπη και ο κορονοϊός που μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα μέσω του αέρα.

Κατά τη διάρκεια λίγων μόλις μηνών, ο COVID-19 μετατράπηκε από μια τοπική ανησυχία στο Wuhan της Κίνας, στη χειρότερη πανδημία εδώ και έναν αιώνα. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με την ευλογιά των πιθήκων .

Γιατί; Πρώτον, ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι πολύ λιγότερο μεταδοτικός από τα κυκλοφορούντα στελέχη του κορονοϊού. Δεύτερον, η ευλογιά των πιθήκων είναι λιγότερο θανατηφόρα από το COVID-19. Το ποσοστό θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας διεθνούς επιδημίας είναι λιγότερο από έναν θάνατο για κάθε 1.000 κρούσματα ενηλίκων, το οποίο είναι χαμηλότερο από το ποσοστό των μη εμβολιασμένων ανθρώπων που πεθαίνουν μετά από COVID-19 . Και, τρίτον, τα υπάρχοντα εμβόλια θα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, εάν μπορούν να επιλυθούν προβλήματα με περιορισμένες προμήθειες .

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ακολουθεί ένα σύνολο κανόνων που ονομάζονται Διεθνείς Κανονισμοί Υγείας που καθοδηγούν τις παγκόσμιες αντιδράσεις για τη δημόσια υγεία σε αναδυόμενες απειλές. Σύμφωνα με αυτούς τους κανονισμούς, ο ΠΟΥ έχει την εξουσία να κηρύσσει μια «επείγουσα ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος» - που συνήθως συντομεύεται στο ακρωνύμιο PHEIC - όταν μια μολυσματική ασθένεια εξαπλώνεται διεθνώς και μπορεί «δυνητικά να απαιτεί συντονισμένη διεθνή αντίδραση». Στόχος είναι να εντοπιστούν και να ανταποκριθούν σε πιθανές παγκόσμιες κρίσεις υγείας και να αποτραπούν από το να γίνουν πανδημίες».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις