Breaking news

karkinos
A

Στα αρχικά στάδια κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του καρκίνου, συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα. Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να είναι αποτέλεσμα μετάστασης. Προκειμένου να διαγνωστεί ο γιατρός σας μπορεί να προβεί σε συνηθισμένες εξετάσεις αίματος και να ελέγξει αν έχετε αυξημένο αριθμό αιμοπεταλίων, καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του πνεύμονα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του onmed.gr, η έγκαιρη εύρεση του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί, επομένως, εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στον οργανισμό σας, συμβουλευτείτε τον θεράποντα γιατρό σας το ταχύτερο δυνατόν.

Πληκτροδακτυλία

Η πληκτροδακτυλία είναι ένα σημάδι του καρκίνου του πνεύμονα αποτελεί η αλλαγή στην εμφάνιση των δακτύλων.

Ειδικότερα, η πληκτροδακτυλία (finger clubbing), που περιγράφεται επίσης ως υπερτροφική οστεοαρθροπάθεια (HOA), είναι μια διεύρυνση των άκρων των δακτύλων που συνοδεύεται από μια καθοδική κλίση των νυχιών.

Οι αλλαγές των δακτύλων μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Διεύρυνση και αυξημένη κυρτότητα στα νύχια
  • Ελάττωση της ονυχοφαλαγγικής γωνίας
  • Κυρτότητα των νυχιών
  • Μαλακή κοίτη ονύχων
  • Διόγκωση του άκρου των δακτύλων των χεριών ή των ποδιών, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από ερυθρότητα ή θερμότητα

Από μόνη της η πληκτροδακτυλία δεν είναι επιβλαβής, αλλά δεδομένου ότι μπορεί να είναι ένα σημάδι καρκίνου του πνεύμονα, μεταξύ άλλων ασθενειών, είναι σημαντικό ο γιατρός σας να εντοπίσει την αιτία προκειμένου να γίνει διάγνωση.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να παρατηρήσουν πρήξιμο του προσώπου ή του λαιμού τους ή επίμονο πόνο στο στήθος ή στον ώμο.

Κύρια συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα

  • Βήχας: Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η αλλαγή του τύπου των συνηθειών του βήχα που έχουν οι καπνιστές. Ο βήχας είναι επίσης σύμπτωμα του κορονοϊού, οπότε μόνο ο γιατρός είναι σε θέση να κάνει ακριβή διάγνωση.
  • Αιμόπτυση: Συμβαίνει όταν η διήθηση του βρόγχου προκαλεί ρήξη αγγείων και ενδοβρογχική αιμορραγία.
  • Δύσπνοια: Παρατηρείται όταν ο όγκος έχει καταλάβει ½ ή και παραπάνω ενός πνεύμονα περιορίζοντας το εύρος της αναπνοής.
  • Συχνές λοιμώξεις: Συμβαίνει όταν ένας ασθενής εμφανίζει στον ίδιο πνεύμονα συχνές πνευμονικές λοιμώξεις ή πνευμονία.
  • Βράγχος φωνής (βραχνάδα): Αν η βραχνάδα γίνει επίμονη, με πιθανή παράλυση της αριστερής φωνητικής χορδής θα οφείλεται σε όγκους του αριστερού πνεύμoνα.
  • Απώλεια βάρους και έντονη αδυναμία: Το χάσιμο της όρεξης, η έντονη κούραση και η αναίτια απώλεια κιλών είναι δυσοίωνα σημάδια.
  • Έντονος πόνος στον θώρακα: Συμβαίνει όταν ο όγκος έχει διηθήσει πλευρές ή μυς στο θωρακικό τοίχωμα.

Το κάπνισμα και τα υπόλοιπα αιτία καρκίνου του πνεύμονα

Η έρευνα για τον καρκίνο λέει ότι 7 στους 10 καρκίνους του πνεύμονα προκαλούνται από το κάπνισμα.

Συγκεκριμένα εάν καπνίζετε πάνω από 25 τσιγάρα την ημέρα, έχετε 25 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθετε καρκίνο του πνεύμονα από έναν μη καπνιστή.

Εάν δεν καπνίζετε, η συχνή έκθεση στο κάπνισμα άλλων ανθρώπων (παθητικό κάπνισμα) μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα είναι υψηλότερος εάν έχετε έναν στενό συγγενή (όπως ένας γονέας ή ένας αδερφός) που είχε καρκίνο του πνεύμονα.

Η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε διάφορα επαγγέλματα και βιομηχανίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Προγενέστερες πνευμονίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, αλλά αυτός ο κίνδυνος συνδέεται περισσότερο με το κάπνισμα.

Μόλις ολοκληρωθούν οι εξετάσεις, οι γιατροί θα είναι σε θέση να γνωρίζουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο καρκίνος, τι σημαίνει αυτό για τη θεραπεία και εάν είναι δυνατόν να ιανθεί πλήρως ο καρκίνος.

Η έκβασή της υγείας σας εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου του πνεύμονα που έχετε και επίσης από το στάδιο που διαγνωστήκατε. Κατά συνέπεια η έγκαιρη επίσκεψή σας στον θεράποντα γιατρό σας είναι επιβεβλημένη.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις