Breaking news

doctor
A

Σκούρα τα έχει βρει η κυβέρνηση με την υλοποίηση του θεσμού του «προσωπικού γιατρού», αφού οι ιδιώτες γιατροί δεν «συγκινούνται» από την έξτρα αμοιβή για να συμμετάσχουν και οι γιατροί του δημοσίου έχουν ήδη υπερβολικά επιβαρυμένο πρόγραμμα από την κατάσταση που βιώνουν στα δημόσια νοσοκομεία. Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί στο σύστημα 3.245 γιατροί, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα κάλυψης εντοπίζεται στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τα νησιά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, προφανώς επειδή το υπουργείο Υγείας περίμενε την μικρή αυτή συμμετοχή, δημιούργησε τον «Προσωπικό Γιατρό» ως ένα τιμωρητικό πρόγραμμα στο οποίο όποιος δεν εγγραφεί θα «τιμωρείται» με μερικό αποκλεισμό από το σύστημα Υγείας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει εκφράσει την έντονη αντίθεση του στην εφαρμογή του μέτρου, καθώς όπως τονίζει επανειλημμένως ότι πάγια θέση του είναι ότι ο προσωπικός ιατρός είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση του κάθε ασθενή.

Ήδη όμως τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως το εγχείρημα του προσωπικού γιατρού δεν προχωράει όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, αφού το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τροποποιήσεις. 

Για να καταφέρει τελικά να λειτουργήσει το πρόγραμμα το υπουργείο αποφάσισε να προσθέσει 10 νέες ειδικότητες γιατρών, με σκοπό να αυξήσει την συμμετοχή. Μάλιστα, αν και πάλι δεν εγγραφεί ένας ικανοποιητικός αριθμός γιατρών αναμένεται να ανοίξουν επιπλέον ειδικότητες. 

Παράλληλα, όπως είχε προαναγγείλει, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, δόθηκε παράταση τόσο για την εγγραφή των πολιτών όσο και για την εφαρμογή των προστίμων, που το υπουργείο ονομάζει «αντικίνητρα».

Έτσι, αφού δημοσιεύθηκε και το σχετικό ΦΕΚ, η διορία των πολιτών για να εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό (και να λάβουν τα αντίστοιχα «πρόστιμα» αν δεν το κάνουν) μετατίθεται για την 1η Δεκεμβρίου 2022, από την 1η Οκτωβρίου που είχε αρχικά οριστεί. Μάλιστα μέχρι τότε, αναμένεται να έχουν προστεθεί στο σύστημα ακόμα 300 με 400 νέες ειδικότητες ιδιωτών γιατρών.

Εξαντλήθηκαν οι «προσωπικοί γιατροί» στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ήδη από την Παρασκευή, εξαντλήθηκε η διαθεσιμότητα των προσωπικών γιατρών στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης!

Ως αποτέλεσμα, οι πολίτες φεύγουν από τα φαρμακεία χωρίς να επιλέξουν τον προσωπικό τους γιατρό ή πηγαίνουν σε κάποια μακρινή περιοχή ή και σε άλλο δήμο.

Γιατί αντιδρούν οι γιατροί 

Οι γιατροί εργάζονται ήδη πάρα πολλές ώρες για να προσθέσουν έξτρα από 15 έως 35 ώρες την εβδομάδα που θα πρέπει να τις αφιερώνουν αποκλειστικά στους «προσωπικούς τους ασθενείς»!

Πιο συγκεκριμένα, ένας γιατρός μπορεί να επιλέξει να αναλάβει από 857 πολίτες έως και 2000 πολίτες, οπότε και θα πρέπει να αφιερώνει στο ιδιωτικό του ιατρείο από 15 έως 35 ώρες την εβδομάδα, αντίστοιχα. Αναλυτικά, ο προσωπικός γιατρός, αναλόγως του αριθμού των πολιτών που αναλαμβάνει θα πρέπει να αφιερώνει:

  • Έως 857 ασθενείς: 15 ώρες την εβδομάδα
  • Από 858 έως 1.143 ασθενείς: 20 ώρες την εβδομάδα
  • Από 1.144 έως 1.429: 25 ώρες την εβδομάδα
  • Από 1.430 έως 1.714: 30 ώρες την εβδομάδα
  • Από 1.715 έως 2.000: 35 ώρες την εβδομάδα
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις