Breaking news

Θάνος Πλεύρης
A

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μίλησε πριν από λίγο για την «γρηγορότερη αυστηροποίηση» των μέτρων εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον που «θερίζει» τις τελευταίες ώρες την χώρα μας. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ενώ το πρωί έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό παρουσία του υπουργού Υγείας και με τη συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης του καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, από αύριο Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου στις 06:00 το πρωί τίθενται τελικά σε ισχύ τα νέα μέτρα υπό την σκιά της μετάλλαξης Όμικρον που θερίζει. 

Υπενθυμίζουμε ότι χτες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε κρούσματα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός σήμερα αναμένεται να κυμανθεί κοντά στα 30.000. 

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι πλέον κυρίαρχη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η οποία αν και εμφανίζεται με πιο ήπια συμπτώματα δεν «ξεκουράζει» το σύστημα υγείας το οποίο συνεχίζει να πιέζεται από την μετάλλαξη Δέλτα.

Τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο το πρωί

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας πριν από λίγες ημέρες και επρόκειτο να ισχύσουν από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, θα ισχύσουν τελικά από αύριο, Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου στις 06:00 το πρωί. Να σημειωθεί ότι στα μέτρα αυτά προστίθεται τελικά και το κλείσιμο της μουσικής στην εστίαση.

Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν από αύριο:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα τόσο στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, έως 6 άτομα ανά τραπέζι και όχι όρθιοι σε διασκέδαση και εστίαση. Παράλληλα, απαγορεύεται πλήρως η μουσική.
  • Στα γήπεδα: Περιορισμός στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. 
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία. 
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.  

Τι ισχύει για το ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς

Επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ του proson.gr. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, ειδικά για το ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς τα μαγαζιά θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 02:00 τα ξημερώματα. 

Αυτό βέβαια θα ισχύει σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα, δηλαδή τα μαγαζιά θα πρέπει να λειτουργήσουν μόνο με καθήμενους και χωρίς μουσική. Παράλληλα ισχύει και το μέτρο των έξι ατόμων ανά τραπέζι.

Απαγορεύονται και τα πάρτυ

Όπως είπε επίσης ο υπουργός Υγείας, ταυτόχρονα με την εστίαση απαγορεύονται και τα οργανωμένα μέτρα. Οποιαδήποτε μάζωξη θα πρέπει να σέβεται τα μέτρα που ισχύουν και στην εστίαση.

Παράλληλα, το ότι «η επιτροπή καλεί ομόφωνα τους πολίτες να εμβολιαστούν, τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη Όμικρον, και να μη διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις ότι τα εμβόλια δεν την καλύπτουν», τόνισε για ακόμα μία φορά ο κ. Πλεύρης. 

Ακόμη ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά.

Οι ανακοινώσεις:

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις