Breaking news

εμβόλιο
A

Νέα εμβόλια για να αντιμετωπιστεί ο νέος αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV που προσβάλλει κυρίως παιδιά ηλικίας 2 με 3 ετών ετοιμάζουν οι επιστήμονες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ερευνητή – επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ, κ. Γιώργο Παυλάκη που μίλησε για το θέμα στην ΕΡΤ, όπου τόνισε το πόσο σημαντικό είναι να κάνουν τα εμβόλια συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, όπως βρέφη, ηλικιωμένους και στις εγκύους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης, «Ο ιός είναι δολοφόνος για μωρά και για ηλικιωμένους και τα εμβόλια που θα βγουν θα έχουν μεγάλη χρησιμότητα», ενώ πρόσθεσε πως: «τα εμβόλια δεν είναι για να τα έχουμε στο ράφι πρέπει να τα κάνουμε».

Επίσης, ο επιστήμονας έκανε λόγο για την έξαρση της ιλαράς που πλήττει την Ινδία, όπου σημείωσε πως τα μωρά που γεννήθηκαν πέρυσι μείναν ανεμβολίαστα, νοσούν και πεθαίνουν φέτος.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «Υπάρχει μεγάλη επιδημία, πάνω 12.000 καταγεγραμμένα κρούσματα ιλαράς σε λίγες μέρες, γιατί με την καταστροφή που είχαν με τον κορονοϊό δεν έκαναν τους σωστούς εμβολιασμούς και τα μωρά που γεννήθηκαν πέρυσι μείναν ανεμβολίαστα, νοσούν και πεθαίνουν φέτος. Οπότε πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κορονοϊός και οι άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις δημιουργούν τεράστια προβλήματα που δεν είναι μόνο από τον κορονοϊό, αλλά είναι και όλα τα συμπαρομαρτούντα» είπε ακόμα.

Τι είναι ο RSV

RSV είναι ανθρώπινος ιός, σύμφωνα με το Forbes, ωστόσο  δεν σχετίζεται με τους περισσότερους άλλους ανθρώπινους ιούς. Είναι ένας ορθοπνευμοϊός, που σχετίζεται περισσότερο με ιούς που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού σε τρωκτικά και αγελάδες.

Ο RSV μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τον οποιονδήποτε, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για τα παιδιά κάτω των 5 ετών, ειδικά τα βρέφη κάτω του 1 έτους, καθώς και για τους ενήλικες άνω των 65 ετών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό. Αλλά στα νεαρά βρέφη, μπορεί να υπάρχει μόνο μειωμένη δραστηριότητα, εκνευρισμός και προβλήματα αναπνοής.

Τα συμπτώματα της γρίπης, του κορονοϊού και του RSV μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται. Αλλά το καθένα μπορεί να περιλαμβάνει αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν τους ευάλωτους πληθυσμούς στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με έρευνα που ανακοινώθηκε από την Pfizer την 1η Νοεμβρίου 2022, έδειξε ότι ο εμβολιασμός των εγκύων βοήθησε στην προστασία των νεογνών τους από τον κοινό αλλά τρομακτικό αναπνευστικό ιό που γεμίζει τα νοσοκομεία με μωρά κάθε φθινόπωρο.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις