Breaking news

athens
A

Παράταση των μέτρων που ισχύουν για την μείωση της διασποράς του κορονοϊου, αποφασίστηκε χτες μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα, η απόφαση είναι παραταθούν τα μέτρα που ισχύουν για μία εβδομάδα, δηλαδή έως την Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022. 

Στην συνέχεια η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά και αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων θα αποφασίσει για το αν θα αρθούν ορισμένα από τα μέτρα, ιδιαίτερα εκείνα που πλήττουν την οικονομία, όπως το κλείσιμο της εστίασης στις 12 τα μεσάνυχτα.

Υπενθυμίζουμε, ότι μέχρι χτες τα σενάρια ανέφεραν ότι «πάμε» σε χαλάρωση των μέτρω, ωστόσο οι επιστήμονες αποφάνθηκε την παράταση των μέτρων καθώς η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας παρουσιάζει μεν μια μικρή βελτίωση, ωστόσο δεν επιτρέπει ακόμα την άρση τους.

Τα μέτρα που ισχύουν έως την Κυριακή, 23 Ιανουαρίου:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα (χειρουργική ή υφασμάτινη) για την είσοδο σε υπεραγορές, σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Σύσταση για μάσκες υψηλής προστασίας ή η διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων διασκέδασης και στην εστίαση τελειώνει στις 12:00 το βράδυ, χωρίς, ενώ απαγορεύεται η μουσική, η διασκέδαση για ορθίους και στα τραπέζια μπορούν να κάθονται έως 6 άτομα.
  • Στα γήπεδα, επιτρέπεται η παρουσία φιλάθλων σε ποσοστό 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.
  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων καθώς και στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων το επισκεπτήριο επιτρέπεται μόνο με PCR test 48 ωρών.
  • Επεκτείνεται η τηλεργασία στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα όσο και στις ιδιωτικές εταιρείες έως και το 50%, αλλά και κυλιόμενο ωράριο, όπου είναι δυνατόν να εφαρμοστεί

Επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

Η παράταση των μέτρων έως τις 23 Ιανουαρίου επαναφέρει στο τραπέζι της κυβέρνησης και τα πρόσθετα μέτρα στήριξης που είναι αναγκαίο πλέον να ληφθούν για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που πλήττονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι μπαίνουν νέοι δικαιούχοι του επιδόματος 534 ευρώ (αποζημίωση ειδικού σκοπού) καθώς και η περεταίρω επέκταση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Επιπλέον, στο τραπέζι με τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις υπάρχει και πάλι η πρόταση για αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αλλά και νέα παράταση στο περιθώριο ένταξης των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων.

Σε κάθε περίπτωση, στο κέντρο των παρεμβάσεων για τα μέτρα στήριξης, βρίσκονται οι επιχειρήσεις εστίασης που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση τζίρου, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν.

Να σημειωθεί τέλος, ότι χτες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκουρας διέψευσε τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, περί μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα. Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μόνιμες παρεμβάσεις για να βοηθήσει το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη με μειώσεις φόρων και αύξηση μισθών, ενώ είπε πως έχει επιδοτήσει το ενεργειακό κόστος τον Ιανουάριο με 400 εκατομμύρια ευρώ.. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις