Breaking news

ιατρός
A

Κύμα αντιδράσεων προκάλεσε η εγκύκλιος της Αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, κας Μίνας Γκάγκα, που εκδόθηκε στις 28 Απριλίου, με την ΕΙΝΑΠ να στέλνει εξώδικο στη Μίνα Γκάγκα ζητώντας να αποσύρει την εγκύκλιο, ενώ χαρακτηρίζουν την εγκύκλιο «επικίνδυνη και εξευτελιστική για τους ασθενείς και τους συναδέλφους της, ιατρούς του ΕΣΥ».

Υπενθυμίζεται ότι με την εν λόγω εγκύκλιο, το υπουργείο Υγείας «εξαναγκάζει» τους υγειονομικούς σε υποχρεωτική εφημερία, ανά πάσα στιγμή, την ώρα που το σύστημα υγείας βρίσκεται και «με τη βούλα» υπό διάλυση.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά μέσω του συνδικαλιστικού τους οργάνου την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), πρόεδρος της οποίας είναι η κα Ματίνα Παγώνη, απέστειλαν εξώδικο στη Μίνα Γκάγκα ζητώντας να αποσύρει την εγκύκλιο, ενώ επιφυλάσσονται και για περαιτέρω νομικές ενέργειες.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΙΝΑΠ, «η υπουργική εγκύκλιος που εισάγει το καθεστώς εφημερία τομέα έχει ως μόνο σκοπό την συγκάλυψη των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό που είναι παράνομο και επικίνδυνο για τις ζωές των ασθενών. Πρόκειται για έγγραφο χωρίς νομική αξία».

Ενώ τονίζεται ότι: «Οι ευθύνες οι δικές της μεταφέρονται στους συναδέλφους της ιατρούς, κάτι που θα οδηγήσει όσους ιατρούς έχουν απομείνει στο ΕΣΥ σε μαζικές παραιτήσεις επιπλέον!

  • Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου!
  • Καλούμε τους συνάδελφους Προέδρους και μέλη των Επιστημονικών Συμβουλίων να αρνούνται την προέγκριση προγραμμάτων εφημερίας Τομέα. Η προέγκριση προγραμμάτων εφημερίας τομέα συνιστά συμμετοχή τους στην έκθεση ασθενών σε κίνδυνο.
  • Καλούμε όλους τους συνάδελφους ειδικούς και ειδικευόμενους να αρνούνται να εφημερεύσουν σε εφημερία τομέα γιατί αυτό συνιστά αντιποίηση ειδικότητας.
  • Προχωρούμε σε εξώδικο προς την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας και θα προβούμε σε κάθε νομική ενέργεια».

Αξίζει να σημειωθεί είναι ότι καλούν και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απόφαση, καθώς όπως αναφέρουν: «διαλύει τα νοσοκομεία της χώρας».

Αντιδράσεις και από την ΟΕΝΓΕ και την ΠΟΕΔΗΝ

«Δεν πρόκειται να γίνουμε σταθμάρχες, ούτε θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να γίνουν κοιλάδες Τεμπών. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου. Καλούμε όλες τις Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών σε αγωνιστικό ξεσηκωμό. Καλούμε τους προέδρους και τα μέλη των Επιστημονικών Συμβουλίων όλων των νοσοκομείων της χώρας να αρνούνται την προέγκριση προγραμμάτων «εφημερίας τομέα» τονίζει σε ανακοίνωση η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«Με την εγκύκλιο της κυρίας Γκάγκα γυρίζουν πίσω ολαταχώς τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ. Βέβαια η εγκύκλιος προβλέπει ότι θα υπάρχει γιατρός ετοιμότητας στο σπίτι. Πάμε πολύ πίσω το ΕΣΥ με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς. Αποδεχόμαστε νοσοκομεία που σε συγκεκριμένες ειδικότητες θα έχουν έναν ή κανέναν γιατρό. Με την εγκύκλιο αυτή θα σταματήσει η προσπάθεια προσωρινών καλύψεων με μετακινήσεις που έχουμε έως τώρα. Απορούμε πως εισηγήθηκε κάτι τέτοιο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι δεν είναι η μοναδική φορά που αποφάσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα ξεσηκώνουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Πιο χαρακτηριστική η περίπτωση του νόμου Γκάγκα που καταργεί τη μονιμότητα των γιατρών στο ΕΣΥ, δίνοντας τη δυνατότητα για ιδιωτικά ιατρεία, ενώ εισαγάγει και τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις