Breaking news

Τέμπη
A

Σύλλογο που φέρει το όνομα «Τέμπη 2023» ίδρυσαν οι συγγενείς των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στη, πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία.

«Δεν είμαι νομικός. Είμαι μια μάνα που έχασε άδικα και ξαφνικά την κόρη της στο τρένο, στην επιστροφή της από ένα ταξίδι. Θέλω να μιλήσω για ένα ακόμη έγκλημα, που γίνεται απέναντι σε εμάς, που είμαστε η φωνή όσων δεν είναι πια εν ζωή. Θα μιλήσω για την ψυχή του συλλόγου μας, “Τέμπη 2023” που ιδρύθηκε, με μοναδικό στόχο να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Με αυτά τα λόγια, η κα Μαρία Καρυστιάνου, η οποία έχασε την κόρη της στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, ξεκίνησε την ομιλία της, στην παρουσίαση του συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αμπελοκήπων Μενεμένης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Δεν ξεχνώ τα Τέμπη».

«Η ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια»

Εμφανώς συγκινημένη, με δάκρυα στα μάτια η κα Καρυστιάνου διερωτήθηκε, «για ποιο λόγο ο ανακριτής ασχολείται με αυτούς που έχουν την μικρότερη ευθύνη, κι αφήνει αυτούς που τέλεσαν κακουργήματα και οδήγησαν τα παιδιά μας στον θάνατο; Σύμφωνα με μαρτυρίες ακούγονταν ουρλιαχτά από φλεγόμενα βαγόνια. Ασχολούμαστε με τους δταθμαρχες και μιλάμε για ανθρώπινο λάθος και αμέλεια. Δεν ήταν αμέλεια, ήταν έγκλημα. Ανθρώπινα λάθη γίνονται πάντα, το θέμα είναι τι κάνει το κράτος για να το αποφύγει και να προστατέψει τους πολίτες».

Στην περίπτωση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, η μητέρα της αδικοχαμένης Μάρθης, όπως είπε η ίδια, η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει τα μέγιστα, αλλά εν τέλει δεν έκανε τίποτα. «Το να έχουμε ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα για την οποία ελήφθησαν και ξοδεύτηκαν κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτοί όμως που πήραν τα χρήματα μείωσαν το προσωπικό, αγνόησαν τις αναφορές των μηχανοδηγών για την επικινδυνότητα των τρένων, δεν φρόντισαν καν να συντηρούν τα ήδη απαρχαιωμένα τρένα. Αντίθετα, είναι τόσο σίγουροι για το ακαταδίωκτο, ότι δεν θα τους αγγίξει κανείς, και συνεχίζουν να ζουν με αλαζονεία και προκλητικότητα».

«Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για προσωρινή φθορά του κόμματος»

Όπως μεταδίδει το thesstoday.gr, η ίδα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή, στην περιφέρεια των Σερρών, στην εκλογική αναμέτρηση της 21η Μαίου, λέγοντας πως «αντί να ασχολούνται με τα προβλήματα με τον νόμο, ασχολούνται με το πώς θα κερδίσουν ψήφους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας για το έγκλημα των Τεμπών έκανε λόγο για προσωρινή φθορά στο κόμμα. Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδης, είπε ουσιαστικά πως καλώς στέλναμε τα παιδιά μας να ταξιδέψουν με τα τρένα, γιατί στην τελική έπρεπε να κόψουν εισιτήρια. Εγώ δεν γνώριζα για την επικινδυνότητα και έλεγα στο παιδί μου να πάρει το τρένο. Αυτά τα λόγια τους θα τα θυμόμαστε για πάντα, και όταν τελικά αποδοθεί δικαιοσύνη θα είμαστε εκεί για να ακούσουμε την τιμωρία τους. Θα μείνουν για πάντα στις μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας».

Παράλληλα, τόνισε πως οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, περιμένουν να αποδοθούν ευθύνες, όπως και απαιτούν από τον Άρειο Πάγο να επιβλέψει στενά την υπόθεση και να αποτρέψει, όπως είπε η κα Καρυστιάνου, την εμφανή προσπάθεια συγκάλυψης.

«Εγώ προσωπικά, συμπορεύομαι τον αγώνα του συλλόγου, και εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τα πάντα για αυτούς, να τα βάλουμε με τους υπεύθυνους σε τις υψηλότερες θέσεις, αλλά και όλους όσους προσπαθήσουν να συγκαλύψουν το έγκλημα. Αυτή είναι μια δημόσια υπόσχεση ζωής».

«Να δοθούν σε αμαξοστοιχίες τα ονόματα των θυμάτων»

Κατά την διάρκεια της χτεσινή εκδήλωσης η ταμίας του συλλόγου «Τέμπη 2023», Σμαρώ Οικού, παρουσίασε κάποιες προτάσεις του συλλόγου, και επεσήμανε πως πρέπει να δοθούν τα ονόματα των 57 αδικοχαμένων νεκρών σε σταθμούς ή αμαξοστοιχίες, «ώστε το νέο έργο, με τα σύγχρονα τρένα, να είναι συνυφασμένο με τη μνήμη των νεκρών και ανεξίτηλο σε όσους χρησιμοποιούν αυτό το μέσο μεταφοράς».

Την ίδια ώρα, όπως είπε η κα Οικού υπογράμμισε πως ο σύλλογος θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με κόμματα και φορείς προκειμένου να δεσμευτούν για την τιμωρία των υπευθύνων, αλλά και για την ολοκλήρωση του έργου του υπερσύγχρονου σιδηροδρόμου. «Έως τότε, θα πρέπει να σφραγιστεί ο σιδηρόδρομος διότι είναι επικίνδυνος και να λειτουργήσει ξανά όταν ολοκληρωθούν τα έργα ασφαλείας για την μετακίνηση των πολιτών και αφού εγκριθούν από τα ευρωπαϊκά κέντρα».

 

Οι δράσεις του συλλόγου

Στις 6 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ανάλογη εκδήλωση στη Λάρισα στις 12 το μεσημέρι, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους των Σερρών, με αφορμή την «απαράδεκτη υποψηφιότητα του κ. Καραμανλή, καθώς είναι ασέβεια προς τους ανθρώπους μας. Ο άνθρωπος αυτός θα έπρεπε να εκδιωχθεί με τις πέτρες, την στιγμή που παρουσιάζεται ως άλλος εθνικός ήρωας των Σερρών».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις