Breaking news

afisa-ekloges-athina.jpg
A

Την αυστηρή τήρηση του νόμου για την προβολή τους με αφίσες και φυλλάδια ζητά από τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου ο δήμος Αθηναίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο δήμος ζητά να εφαρμοστεί στο ακέραιο ο νόμος σχετικά με την τοποθέτηση προεκλογικών περιπτέρων στο δημόσιο χώρο της πόλης, την ρίψη φυλλαδίων και την ανάρτηση πανό, αφισών γιγαντοαφισών και κάθε άλλου είδους υλικού προβολής ζητά από τα πολιτικά κόμματα η δημοτική αρχή της Αθήνας.

Ο δήμος Αθηναίων επισημαίνει ότι τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις Εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να εφαρμοστεί στο ακέραιο η παρ. 1 του αρ. 18 του Π.Δ. 15/2022, και ιδιαιτέρα η ανάρτηση ή επικόλληση σε εξωτερικούς δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, καθώς και σε κάθε μορφής αυτοκινούμενα μέσα, όπως και η εγκατάσταση πρόσκαιρων κατασκευών για την προσωπική προβολή των υποψηφίων, καθώς και η χρήση χρωστικών ουσιών και η αναγραφή συνθημάτων σε οποιοδήποτε εξωτερικό χώρο, προκειμένου να παραμείνει η Αθήνα καθαρή από αφισορύπανση αλλά και από τη ρύπανση των προεκλογικών φυλλαδίων.

Εξάλλου, ο δήμος Αθηναίων έχει ήδη παραχωρήσει ατελώς κοινόχρηστους χώρους για εγκατάσταση προεκλογικών περιπτέρων, καθώς και 450 στέγαστρα στάσεων στα κόμματα και στους συνασπισμούς κομμάτων για την προεκλογική προβολή τους. Επισημαίνεται ότι οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων είναι υποχρεωμένες από τον ισχύοντα οργανισμό καθαριότητας, καθώς και από το νόμο, να απομακρύνουν τις παράνομα τοποθετημένες αφίσες και τις χωρίς αδειοδότηση από τον Δήμο κατασκευές και να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα.

Να θυμίσουμε, ότι ο κανονισμός καθαριότητας του δήμου Αθηναίων, που έχει εγκριθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2022, προβλέπει επιβολή χρηματικών προστίμων για την αυθαίρετη ρύπανση της πόλης.

Προεκλογική προβολή στα ΜΜΕ

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 29 Απριλίου, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων και του χρόνου προβολής των κομμάτων, που συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Ειδικότερα, η απόφαση έχει τίτλο «Καθορισμός των όρων, των προϋποθέσεων και του χρόνου προβολής, κατά την προεκλογική περίοδο, των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων, που συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, από τους δημόσιους και ιδιωτικούς ενημερωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης, και τους φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου, καθώς και των αναγκαίων λεπτομερειών για τις εμφανίσεις των υποψηφίων βουλευτών και των οριζομένων εκπροσώπων των ανωτέρω πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων στα παραπάνω ραδιοτηλεοπτικά μέσα».

Βασικοί κανόνες

  • 1. Η ΕΡΤ Α.Ε., οι ιδιωτικοί ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης, καθώς και οι φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου οφείλουν να μεριμνούν, ώστε, κατά τη μετάδοση δελτίων ειδήσεων, συνεντεύξεων, εκπομπών πολιτικού διαλόγου ή άλλων ενημερωτικών εκπομπών, σχετικά με τις θέσεις και τη δραστηριότητα των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζομένων κομμάτων να μην παραβιάζεται η αρχή της αναλογικής ισότητας και να εξασφαλίζεται η ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών για τις θέσεις και τις δραστηριότητες όλων των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων σε σχέση με το αντικείμενο της προεκλογικής εκστρατείας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
  • 2. Η ΕΡΤ Α.Ε., οι ιδιωτικοί ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης, καθώς και οι φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου οφείλουν να προγραμματίζουν εγκαίρως τη μετάδοση των υποχρεωτικών εκπομπών του άρθρου 3. Ο προγραμματισμός αναρτάται στην ιστοσελίδα των ως άνω φορέων, στον ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος των τηλεοπτικών παρόχων και με κάθε πρόσφορο τρόπο.
  • 3. Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων οφείλουν να παρέχουν έγκαιρα το αναγκαίο υλικό στους δημόσιους και ιδιωτικούς ενημερωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης ελεύθερης λήψης καθώς και στους φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου για τη μετάδοση των δεκάλεπτων υποχρεωτικών εκπομπών.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την ΚΥΑ, πατώντας εδώ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις