Breaking news

INTIME NEWS
A

Νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη 31 Μαΐου από τους εργαζόμενους στις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις της Αττικής για το εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα, όπως αποφάσισε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής.

Ειδικότερα, αύριο Τετάρτη 31 Μαΐου οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν και πάλι 24ωρη απεργία, θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στο σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά, ενώ θα ακολουθήσει συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά στις 7 το απόγευμα.

Yπενθυμίζεται ότι σήμερα Τρίτη 30 Μαΐου οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, ενώ ακολούθησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΕΝ.

Στην ανακοίνωση  που υπογράφουν το Συνδικάτο Μετάλλου και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών Αττικής σημειώνεται ότι: «Ήταν και είναι επιτακτική ανάγκη και χρέος όλων μας να μη σιωπήσουμε, να μην αφήσουμε να συγκαλυφθεί ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα. Γιατί από αυτό το εργοδοτικό έγκλημα χθες έχασε τη ζωή του ο συνάδελφος μας και ακόμα δύο τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια εργασιών, δίχως τις προβλεπόμενες άδειες, στο πλοίο AsterionII, στη δεξαμενή 3 της cosco στη Ν/Ε Ζώνη Περάματος».

«Είχαμε πολλές φορές προειδοποιήσει ότι ένα νέο εργατικό ατύχημα ήταν θέμα χρόνου αφού δεν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα προστασίας και οι έλεγχοι είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι. Για αυτό μιλάμε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Και σε αυτό οι ευθύνες είναι διαχρονικές και βαραίνουν τους εργοδότες και όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, γιατί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υποστελεχώθηκε επιπλέον το ΣΕΠΕ και στη συνέχεια με κυβέρνηση ΝΔ μετατράπηκε σε ανεξάρτητη αρχή» τονίζεται.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών Αττικής έχει ως εξής: 

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες μεταλλεργάτες που εργάζονται στις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στις αποφάσεις των σωματείων μας και απέργησαν σήμερα, Τρίτη 30/5/2023 με αποτέλεσμα να νεκρώσουν όλοι οι χώροι εργασίας. Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες που βρέθηκαν από το πρωί στις πύλες για την περιφρούρηση της απεργίας και στη συνέχεια στη συγκέντρωση στη Ζώνη του Περάματος και στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Χαιρετίζουμε τα δεκάδες σωματεία, εργατικά κέντρα και φορείς που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους.

Ήταν και είναι επιτακτική ανάγκη και χρέος όλων μας να μη σιωπήσουμε, να μην αφήσουμε να συγκαλυφθεί ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα. Γιατί από αυτό το εργοδοτικό έγκλημα χθες έχασε τη ζωή του ο συνάδελφος μας και ακόμα δύο τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια εργασιών, δίχως τις προβλεπόμενες άδειες, στο πλοίο AsterionII, στη δεξαμενή 3 της coscoστη Ν/Ε Ζώνη Περάματος.

Είχαμε πολλές φορές προειδοποιήσει ότι ένα νέο εργατικό ατύχημα ήταν θέμα χρόνου αφού δεν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα προστασίας και οι έλεγχοι είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι. Για αυτό μιλάμε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Και σε αυτό οι ευθύνες είναι διαχρονικές και βαραίνουν τους εργοδότες και όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, γιατί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υποστελεχώθηκε επιπλέον το ΣΕΠΕ και στη συνέχεια με κυβέρνηση ΝΔ μετατράπηκε σε ανεξάρτητη αρχή.

Τα καθημερινά ατυχήματα στον κλάδο, οι εκατοντάδες καταγγελίες που έχουμε κάνει, οι ανακοινώσεις του Συνδικάτου μας, οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες που κάνουμε σχεδόν κάθε μήνα δεν αφήνουν σε κανένα το περιθώριο να μας πει πως «”δε γνώριζε”».

Είναι ντροπή να περηφανεύονται για αυτή την κατάσταση που επικρατεί και να την προβάλλουν ως «πρότυπο» ανάπτυξης. Τα χαμογελαστά πρόσωπα που είδε ο Μητσοτάκης στο Πέραμα ήταν των εργολάβων και των εφοπλιστών, των οποίων τα κέρδη είναι ποτισμένα με το αίμα των νεκρών μας και των σακατεμένων για ένα μεροκάματο.

Η σημερινή μας απεργία ήταν μόνο η αρχή σε αυτό που μας κάλεσε η οικογένεια του νεκρού να κάνουμε. «ΦΩΝΑΞΤΕ» μας είπαν.

Αυτό κάναμε και στο υπουργείο Ναυτιλίας και με την ανάρτηση μαύρων πανό, σε ένδειξη πένθους. Φωνάξαμε και καταφέραμε με τη σημερινή μας κινητοποίηση να αποσπάσουμε τη δέσμευση πως θα υπάρχει σε κάθε πλοίο τεχνικός ασφαλείας καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών και λειτουργία των επιτροπών ελέγχου καθημερινά στην πρωινή και απογευματινή βάρδια.

Δε θα σταματήσουμε. Έχουμε χρέος να καταφέρουμε να γίνουν πράξη τα αιτήματα μας για να μπορούμε να γυρνάμε σώοι στο σπίτι. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Κι ας γνωρίζουν από τώρα όσοι κόπτονται να κυβερνήσουν πως δε θα σταματήσουμε. Θα μας βρίσκουν απέναντι, όσο βάζουν σε ζυγαριά τα κέρδη τους με τις ζωές μας. Όσο αφήνουν τους εργοδότες, μπροστά στα κέρδη τους, ανεξέλεγκτους.

Προχωράμε πιο αποφασιστικά, πιο μαχητικά σε νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη 31/05/2023

με συγκέντρωση στις 10:00π.μ., στο σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά.

– ΝΕΑ συγκέντρωση στις 19:00 μ.μ. στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά.

Απαιτούμε:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας
  • Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου
  • Άμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας και του πυροσβεστικού σταθμού στο Πέραμα με πλήρη εξοπλισμό και την απαραίτητη στελέχωση τους.
  • Άμεση κήρυξη τους ΤΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών υποχρεωτικής για τουςτους επιχειρήσεις του κλάδου από το Υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή τους σε όλους τους χώρους εργασίας».
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις