Breaking news

ΕΚΑΒ - Ασθενοφόρο
A

Διπλή θα είναι η δουλειά που θα έχουν να διεκπαιρεώσουν αυτό το καλοκαίρι πολλοί εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού θα έχουν υποχρέωση να συνδράμουν και στο ΕΚΑΒ, όποτε αυτό απαιτείται.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, προανήγγειλε την, «την ίδρυση μικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, ώστε αυτά να μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, με τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού τόσο από τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και από την Πυροσβεστική».

Σήμερα, δημοσιεύθηκε το σχετικό ΦΕΚ με τον οποίο ξεκαθαρίζεται ότι οι πυροσβέστες και οι στρατιωτικοί θα καλούνται να εκτελούν χρέη οδηγών και προσωπικού πληρώματος ασθενοφόρων, όπου υπάρχουν ελλείψεις. 

Αντί λοιπόν προσλήψεων, ο πρωθυπουργός επέλεξε να επιβαρύνει ένα ήδη επιβαρυμένο Σώμα, το Πυροσβεστικό, που το καλοκαίρι εργάζεται, πολλές φορές, σε αντίξοες συνθήκες. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι εκτός από τις τεράστιες και ορατές, πλέον, ελλείψεις που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ, τεράστιες είναι οι ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν και στην Πυροσβεστική.

Σημειώνεται ότι φέτος οι μόνιμοι πυροσβέστες είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι (14.168 έναντι 14.616 το 2022), ενώ σύμφωνα με το αρχηγείο της Πυροσβεστικής η μείωση του προσωπικού οφείλεται σε συνταξιοδοτήσεις. Υπενθυμίζουμε ότι βάσει ΦΕΚ στο Πυροσβεστικό Σώμα έχουν δημιουργηθεί επιπλέον 3.600 οργανικές θέσεις οι οποίες όμως παραμένουν κενές και είναι... άγνωστο το πότε θα καλυφθούν 

Τι αναφέρει το ΦΕΚ

Το σχετικό ΦΕΚ αναφέρει πως, στις δομές του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών δήμων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των δήμων της Περιφέρειας Κρήτης, και των ορεινών δήμων, αντίστοιχα, στις οποίες δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί το προσωπικό κλάδων ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων ή ΔΕ Οδηγών για τη λειτουργία των ασθενοφόρων οχημάτων τους, δύναται να διατίθεται, μέχρι την 31η.12.2023, προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ή στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιρουμένων των οπλιτών θητείας, για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα οχήματα των ως άνω δομών.

Το ανωτέρω προσωπικό διατίθεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, κατόπιν αιτήματος των δομών και απόφασης του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης και εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες δεν το απαγορεύουν.

Και δημοτικοί υπάλληλοι στη «μάχη» του ΕΚΑΒ

Μάλιστα, όπως αναφέρει του ΦΕΚ, ελλείψει του παραπάνω προσωπικού ή σε περίπτωση που το προσωπικό αυτό δεν επαρκεί, είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλων κλάδων και ειδικοτήτων Οδηγών των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Η απόσπαση διενεργείται κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος των δομών και απόφασης των αρμόδιων για τον διορισμό οργάνων των ΟΤΑ, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν. 4440/2016 (Α’ 224), περί Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, και για διάστημα που δεν υπερβαίνει την 31η.12.2023. Οι αποδοχές του αποσπασμένου προσωπικού συνεχίζουν να καταβάλλονται από την υπηρεσία προέλευσης.

Το διατιθέμενο ή αποσπώμενο προσωπικό απαιτείται να διαθέτει άδεια οδήγησης κατηγορίας Β’ και να έχει εκπαιδευτεί σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών. Η διακομιδή των ασθενών διενεργείται:

  1. Στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας του ΕΚΑΒ, με τη συνοδεία προσωπικού ειδικότητας διασώστη - πληρώματος ασθενοφόρου
  2. Στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως

Δείτε το ΦΕΚ 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις