Breaking news

Το Φεγγάρι του Οξύρρυγχου
A

Ο φετινός Αύγουστος είναι και επισήμως εδώ και η αποψινή πανσέληνος «εύχεται» καλό μήνα και υπόλοιπο καλοκαιριού, με το εντυπωσιακό «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», που θα λάμψει στον ουρανό.

Η εν λόγω πανσέληνος του Αυγούστου είναι μία από τις δύο «υπερπανσελήνους» που θα απολαύσουμε αυτό τον μήνα, ενώ αποτελεί φαινόμενο το οποίο θα ξανά συμβεί τον Ιανουάριου του 2037.

Η αποψινή αυγουστιάτικη πανσέληνος καθώς και εκείνη που θα ακολουθήσει στις 30 του μήνα, αποτελούν από μόνα τους, δύο σπάνια φαινόμενα.

Απόψε, Τρίτη 1η Αυγούστου, θα μπορέσουμε να απολαύσουμε το μεγαλύτερο φεγγάρι της φετινής χρονιάς, το οποίο ονομάζεται και «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου». Συγκεκριμένα, πήρε την ονομασία του από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, που τη συγκεκριμένη ώρα συνήθιζαν να ψαρεύουν το ψάρι, οξύρρυγχο ή όπως αλλιώς είναι ευρέως γνωστό ως μουρούνα.

Η σημερινή πανσέληνος, αποτελεί μία από τις δύο «υπερπανσελήνους» του Αυγούστου, καθώς πρόκειται να εμφανιστεί στο νυχτερινό ουρανό, πιο μεγάλο και λαμπερό από ότι συνήθως. Το εν λόγω φαινόμενο συμβαίνει επειδή το φεγγάρι βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, από ότι συνήθως, καθώς κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του στον ουρανό, ενώ από την άλλη η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα.

Πότε θα λάμψει το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

Το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» πρόκειται να λάμψει στο νυχτερινό ουρανό στις 21:31 μ.μ., ώρα Ελλάδος, σήμερα Τρίτη 1η Αυγούστου.

Ειδικότερα, αναφέρεται η αποψινή πανσέληνος, ενδέχεται να ξεγελάσει τα γυμνά μάτια πολλών θεατών, καθώς το μέγεθος της μπορεί να παρουσιάζεται διαφορετικό από ώρα σε ώρα, καθώς φαινομενικά μπορεί να συγκριθεί με άλλα αντικείμενα που παρεμβάλονται της όψης της όπως δέντρα, βουνά, κεραίες, με τις επίσημες μετρήσεις να έχουν δείξει πως αυτό δεν ισχύει.

Η αποψινή, πρώτη βραδιά του Αυγούστου, ενδείκνυται για καλή παρέα και ένα ήσυχο μέρος με εντυπωσιακή θέα, για την όψη του φεγγαριού.

Οι Πανσέληνοι του 2023

  1. Πανσέληνος 4 Ιουνίου 2023 - Πανσέληνος της Φράουλας
  2. Πανσέληνος 3 Ιουλίου 2023 - Πανσέληνος του Κόκκινου Ελαφιού
  3. Πανσέληνος 1 Αυγούστου 2023 - Πανσέληνος του Οξύρρυγχου
  4. Πανσέληνος 30 - 31 Αυγούστου 2023 - Μπλε Πανσέληνος
  5. Πανσέληνος 29 Σεπτεμβρίου 2023 - Πανσέληνος του Καλαμποκιού
  6. Πανσέληνος 28 Οκτωβρίου 2023 - Πανσέληνος της Συγκομιδής
  7. Πανσέληνος 27 Νοεμβρίου 2023 - Πανσέληνος του Κάστορα
  8. Πανσέληνος 27 Δεκεμβρίου 2023 - Ψυχρή Πανσέληνος ή Πανσέληνος της Μεγάλης Νύχτας
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις