Breaking news

pyrkagia-fotia-pyrosvestiki-pirkagia-pirosvestiki-1.jpg
A

Μαίνονται ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα στη Βοιωτία και τον Έβρο, καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς στην Πάρνηθα, ενώ φωτιά ξέσπασε στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, στη Βοιωτία η φωτιά να καίει τα πάντα στο πέρασμά της. Σύμφωνα με το OPEN, ένα νέο μέτωπο φωτιάς σήμανε συναγερμό στην Πυροσβεστική, κοντά στο χωριό Στείρι, σε περιοχή που δεν είναι κατοικημένη.

Ωστόσο, η φωτιά καίει αγροτοδασική έκταση και χωράφια πολιτών οι οποίοι σπεύδουν να δουν την κατάσταση που επικρατεί.

Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής τόσο από ξηρά όσο και από αέρα, με τις Αρχές να φοβούνται το ενδεχόμενο να ενωθεί η φωτιά με το άλλο μεγάλο μέτωπο που καίει ανεξέλεγκτο στη Βοιωτία, καθώς οι δύο πύρινες ζώνες είναι αρκετά κοντά. Πάντως, το μέτωπο είναι κοντά στη θάλασσα και έτσι τα εναέρια μέσα μπορούν γρήγορα να εφοδιάζονται με νερό.

Για την κατάσταση μίλησε στο Open ο δήμαρχος Διστόμου ο οποίος ανέφερε ότι το μέτωπο είναι 20 χλμ. και οι δυνάμεις δεν επαρκούν. Επιπλέον, σημείωσε ότι προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι φλόγες είχαν κυκλώσει την ιστορική μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της χώρας και αποτελεί προστατευόμενο μνημείο της UNESCO.

Η πυρκαγιά στο πέρασμά της έκαψε ολοσχερώς τον περίβολο του ιστορικού μοναστηριού. Οι πρώτες φλόγες έφτασαν στο εσωτερικό της Μονής και έκαψαν ένα από τα παλαιότερα κτίρια.

Καίει για έκτη μέρα η φωτιά στον Έβρο

Η φωτιά κινείται δυτικά προς την περιοχή Κοίλα και υπάρχει η τάση να ενωθεί το μέτωπο αυτό με εκείνο της Ροδόπης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κοντά στο χωριό Κασσιτερά στη Ροδόπη, που έχει εκκενωθεί.

Εκτάκτως συνεδρίασε σήμερα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, στο οποίο τονίστηκε η αναγκαιότητα ακόμη καλύτερου συντονισμού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που καίει για έκτη μέρα στην περιοχή.

«Συμμετείχαν όλοι, οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου που είναι τα πύρινα μέτωπα, Ορεστιάδας αλλά και εκπρόσωπος του δήμου Διδυμοτείχου. Αυτό που αποφασίστηκε είναι να υπάρξει μία εκ νέου καλύτερη διάρθρωση των δυνάμεων για την καλύτερη διαλειτουργικότητα αντιμετώπισης του προβλήματος καθώς κάηκαν 617.000 στρέμματα μέχρι χθες. Η ζημιά είναι πάνω από 700.000 στρέμματα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πέτροβιτς.

Ο ίδιος εξήγησε ότι καλύτερη διαλειτουργικότητα σημαίνει να εξετασθεί «πως μπορούν ακόμη καλύτερα να συντονιστούν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την καλύτερη αντιμετώπιση».

Επίσης τέθηκε το θέμα της καταγραφής των ζημιών και της καταβολής των αποζημιώσεων το ταχύτερο δυνατό, η λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης των πληγέντων καθώς και «να ληφθεί μέριμνα για αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες περιοχές γιατί ο επόμενος κίνδυνος είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα», ανέφερε ο κ. Πέτροβιτς.

Φωτιά στην Πάρνηθα

Υπό έλεγχο έχει τεθεί το μέτωπο της φωτιάς στον Άγιο Γεώργιο Αυλώνα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης. Παράλληλα, επισημαίνει πως ξέσπασαν από το πρωί 11 εστίες φωτιάς στην περιοχή, η μία μετά την άλλη.

«Ευτυχώς αυτή τη στιγμή είναι κάπως ήρεμα τα πράγματα και δεν έχουμε ενεργό μέτωπο. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τους εθελοντές μας και μπορέσαμε να τη μαζέψουμε πριν γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση», είπε αρχικά ο κ. Γιασημάκης στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ενώ, στη συνέχεια τόνισε ότι: «Είχαμε 11 εστίες, όλες τριγύρω. Ανά τέταρτο και μια φωτιά, με την πρώτη να ξεκινάει στις 8:06 το πρωί. Για μένα όλο αυτό δεν είναι τυχαίο περιστατικό. Κάθε τέταρτο και μια εστία. Ευτυχώς κινητοποιηθήκαμε αμέσως με την πρώτη και στη συνέχεια βλέπαμε μπροστά στα μάτια μας που ξέσπαγαν η μία μετά την άλλη. Τις ακολουθούσαμε κι έτσι καταφέρναμε να τις προλαβαίνουμε πριν εξαπλωθούν».

Νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με τον εμπρησμό στην περιοχή του Αυλώνα. Μέχρι στιγμής στα χέρια της ΕΛΑΣ βρίσκεται ένας 51χρονος ύποπτος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, επαγγέλλεται δικηγόρος και στο αυτοκίνητο αυτού και του συνεργού του βρέθηκαν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία. Ο συλληφθείς φαίνεται πως βρισκόταν παρών τουλάχιστον στις τέσσερις φωτιές, ενώ, μάλιστα, κάμερα τον έχει «συλλάβει» να περνάει από δρόμο του Αυλώνα στις 11:45 όταν ξέσπασε η φωτιά στον Άγιο Γεώργιο.

Μαζί με τον δεύτερο ύποπτο που έπεσε στα χέρια της αστυνομίας, έχουν μεταφερθεί στην ασφάλεια βορειανατολικής Αττικής όπου και ανακρίνονται. Να σημειωθεί εδώ πως νωρίτερα οι Αρχές καταδίωκαν ύποπτο όχημα το οποίο φέρεται να βρισκόταν κοντά στο σημείο όπου ξέσπασαν οι εστίες της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, μέσα σε 24 ώρες εκδηλώθηκαν 12 εστίες στον Αυλώνα. 

Οι Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τους υπόπτους και ήδη έχουν προχωρήσει σε 4 προσαγωγές.

Ο πρώτος είναι διανομέας ειδών μαναβικής, θεωρείται από την αστυνομία – παρά την αρχική του προσαγωγή – ότι δεν έχει σχέση με τους εμπρησμούς.

Το ενδιάφερον των Αρχών σύμφωνα με το Mega εστιάζεται σε ένα 45χρονο πρώην δικηγόρο, ο οποίος διαμένει στην περιοχή του Αυλώνα και φαίνεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και θεωρείται βασικός ύποπτος από την αστυνομία και την πυροσβεστική για την φωτιά.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής ο άντρας εθεάθη στην περιοχή και μάλιστα σε σημεία όπου υπήρχαν εστίες πυρκαγιών. Ο ίδιος δεν έχει τίποτα ακόμα στην αστυνομία, ενώ σε αυτή την φάση ελέγχεται το κινητό του.

Σχετικές υπόνοιες εμπρησμού ελέγχονται και στο Δοκό Χαλκίδας.

Φωτιά στη Θεσσαλονίκη

Λίγο πριν τις 4 το απόγευμα, ξέσπασε φωτιά σε περιοχή κοντά στο χωριό Αρετή, του δήμου Λαγκαδά, έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Η πυρκαγιά καίει όπως φαίνεται σε χορτολιβαδική έκταση με ξερά χόρτα και στο σημείο σπεύδουν εννιά οχήματα της πυροσβεστικής με 21 πυροσβέστες.

Κικίλιας: «Δεν θα γλυτώσετε. Θα σας βρούμε και θα λογοδοτήσετε»

«Κάποιοι αλητήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως ανθρώπινες ζωές», είπε αρχικά ο υπουργός.

«Στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην περιοχή Αυλώνα, από τις 8 το πρωί έγιναν 9 απόπειρες εμπρησμού: 8 .13. Περιοχή Αυλώνας Πρώτη προσπάθεια, 8.57, Περιοχή Συκάμινο Αυλώνα τρεις προσπάθειες, 9 .47, Περιοχή Συκάμινο Αυλώνα άλλες τρεις προσπάθειες, 10 .51. Βόρεια της Αυλώνας μία προσπάθεια 12 .02 Βόρεια της Αυλώνας, στους πρόποδες της Πάρνηθας, μία προσπάθεια εμπρησμού η οποία πήρε διαστάσεις. Αυτό που συμβαίνει είναι όχι απλά ανεπίτρεπτο, αλλά αισχρό και εγκληματικό» ανέφερε σε οργισμένο τόνο.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως αναγνωρίστηκε ασημί αγροτικό ημιφορτηγό που πιθανόν εμπλέκεται στα περιστατικά.

«Γίνονται προσαγωγές υπόπτων. Το ανακριτικό της Πυροσβεστικής, κυρίως η Ελληνική Αστυνομία και πάντως θα κάνουν τα πάντα για να συλλάβουν τους εμπρηστές», επισήμανε ο κ. Κικίλιας.

«Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα, δεν θα γλυτώσετε, θα σας βρούμε, θα λογοδοτήσετε στη Δικαιοσύνη», τόνισε.

Αρτοποιός: 60 πυροσβέστες τραυματίστηκαν στη μάχη με τις φλόγες - Drone στην Πάρνηθα θέτουν σε κίνδυνο την αεροπυρόσβεση

Συνολικά 60 πυροσβέστες τραυματίστηκαν δίνοντας μάχη με τις φλόγες στα μέτωπα φωτιάς που σαρώνουν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό.

Για το μέτωπο στην Πάρνηθα σημείωσε ότι επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, 10 αεροπλάνα και 11 ελικόπτερα. Αναφέρθηκε στα μέτωπα στον Αυλώνα τονίζοντας ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν συνολικά 12 πυρκαγιές πριν επεκταθούν και λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις.

Ο εναέριος χώρος πάνω από την Πάρνηθα έχει δεσμευτεί αποκλειστικά για την αεροπυρόσβεση και σε κάθε άλλη περίπτωση παραβιάζονται όροι σφάλειας πτήσεων, τόνισε αναφερόμενος σε πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Για τις φωτιές σε Αλεξανδρούπολη, Δαδιά και Ροδόπη είπε ότι αντιμετωπίζονται πολλές αναζωπυρώσεις, ενώ για τη Βοιωτία είπε ότι οι περισσότερες αναζωπυρώσεις δημιουργούν νέα μέτωπα. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις