Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Οι πολίτες πρέπει να πληρώσουν 10 ευρώ για να εκδώσουν τη νέα ψηφιακή ταυτότητα, που έχει τη μορφή ψηφιακής κάρτας.

Ειδικότερα, για την έκδοση κάθε δελτίου απαιτείται ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 10 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [1894] - «Έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη»), το οποίο αντιστοιχεί στο αντίτιμο του σώματος του δελτίου, τα έξοδα εκτύπωσης - προσωποποίησής του, καθώς και τη δαπάνη ασφαλούς μεταφοράς του.

Ωστόσο, σε περίπτωση πολύτεκνων, το παράβολο μειώνεται στο μισό, δηλαδή στα 5 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [1895] - «Έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη (πολυτέκνων)»).

Επιπλέον, στην αίτηση έκδοσης επικολλάται το προβλεπόμενο ένσημο της Ελληνικής Αστυνομίας, ύψους 0,50 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [2043] - «Η αίτηση (καρτέλα) για την έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα υπηκόου (Ένσημο ΕΛ.ΑΣ.)».

Η διαφορά που θα έχουν οι νέες ταυτότητες, σε σύγκριση με τις σημερινές, είναι ότι θα έχουν ημερομηνία λήξης. Συγκεκριμένα, η διάρκεια της κάθε ταυτότητας θα είναι 10 χρόνια κα μετά από την λήξη της ο κάτοχος της θα πρέπει να την ανανεώσει. 

Όσοι διαθέτουν τη σημερινή ταυτότητα και δεν θέλουν να την αλλάξουν, θα πρέπει να γνωρίζουν πως αυτή θα πάψει να ισχύει το 2026. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Κανονισμό 2019/1157 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ταυτότητες των κρατών μελών που δεν διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ), θα πάψουν να ισχύουν στις 3 Αυγούστου 2026.

Τι θα γράφουν οι νέες ταυτότητες

Οι νέες ταυτότητες δεν θα πλαστογραφούνται και θα αναγράφουν τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες οι οποίες θα περιέχονται αποθηκευμένες στο τσιπάκι. 

Συγκεκριμένα, στο νέο δελτίο ταυτότητας θα εκτυπώνονται τα εξής στοιχεία:

Εμπρόσθια πλευρά: Φωτογραφία κατόχου, Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας, Επώνυμο, Όνομα, Φύλο, Ημ. Γέννησης, Ιθαγένεια, Ημ. Έκδοσης, Ημ. Λήξης, Αρχή Έκδοσης, Υπογραφή Κατόχου.

Πίσω πλευρά: Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος γέννησης, Ομάδα αίματος (προαιρετικά), Ύψος (υποχρεωτικά από το 24ο έτος). Εφόσον αποφασισθεί σχετικά, έχει προβλεφθεί χώρος για να τυπωθεί ο Προσωπικός Αριθμός πολίτη.

Στον ανέπαφο χώρο αποθήκευσης περιλαμβάνονται:

  • Φωτογραφία κατόχου σε ψηφιακή μορφή
  • Στοιχεία μηχανικώς αναγνώσιμης ζώνης
  • Δύο δακτυλικά αποτυπώματα
  • Επώνυμο πατρός
  • Επώνυμο μητρός
  • Δήμος εγγραφής και αριθμός δημοτολογίου
  • Τόπος έκδοσης.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις