Breaking news

νοσοκομείο
A

Με 3.000 λιγότερους εργαζόμενους στα νοσοκομεία θα ξεκινήσει ο χειμώνας, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένονται 1.600 προσλήψεις μέσα στο 2023 και 6.500 προσλήψεις το 2024 στον τομέα της υγείας, ωστόσο θα χρειαστούν αρκετοί μήνες έως και χρόνος για να υλοποιηθούν.

Αναφορικά με την 7Κ/2022 του ΑΣΕΠ, που αφορούσε στην πλήρωση συνολικά 3.720 θέσεων, Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε φορείς του υπουργείου Υγείας και στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου (Ν.Π.Ι.Δ.), είναι προς έκδοση τα οριστικά αποτελέσματα για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ, ενώ για την κατηγορία ΔΕ είναι προς έκδοση τα οριστικά αποτελέσματα.

Αυτό σημαίνει ότι για να γίνουν προσλήψεις στην Υγεία, με τους ρυθμούς του ΑΣΕΠ απαιτούνται περισσότερα από 4 χρόνια. Ωστόσο, στην Υγεία δεν υπάρχει τόσος χρόνος, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝΚι αυτό διότι παράλληλα με τις συνταξιοδοτήσεις, καταγράφεται και μαζικό κύμα φυγής εργαζομένων από τα δημόσια νοσοκομεία, όπως τονίζει η ομοσπονδία.

«Τον φετινό χειμώνα, περίοδο που πάντα η ζήτηση σε υπηρεσίες πάντα αυξάνεται κατά πολύ στα νοσοκομεία  λόγω των ιώσεων, θα επιχειρούμε με 3.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι. Έχουμε κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών  λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και των χαμηλών μισθών. Δεν είναι ελκυστικός προορισμός για εργασία πια το ΕΣΥ. Οι υγειονομικοί, ειδικά αυτοί με αυξημένα προσόντα, προτιμούν να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος

Οι αποχωρήσεις του 2023 από το ΕΣΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, 200 νοσηλευτές έφυγαν φέτος για να γίνουν σχολικοί νοσηλευτές. «Άφησαν μόνιμη δουλειά για να δουλέψουν ως ωρομίσθιοι λόγω συνθηκών εργασίας. Αυτό τα λέει όλα», σχολιάζει ο κ. Γιαννάκος.

Κάθε μήνα αποχωρούν από το ΕΣΥ 200 με 300 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων. Μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα προκήρυξη των 6.500 θέσεων υπολογίζεται ότι θα έχουν αποχωρήσει πάνω από 10.000 υγειονομικοί. «Πώς θα αντέξουμε; Εάν δεν γίνει κάτι θα κλείσουν σημαντικές λειτουργικές δομές των νοσοκομείων, τα περισσότερα νοσοκομεία θα μετατραπούν σε κέντρα διακομιδών, θα αυξηθούν ράντζα και λίστες αναμονής για τα χειρουργεία, θα ενταθεί η ταλαιπωρία στα επείγοντα και φυσικά θα κινδυνεύουν ζωές ασθενών», συμπληρώνει ο ίδιος.

Στη νέα προκήρυξη θα συμμετάσχουν και 20.000 συμβασιούχοι, οι οποίοι είναι ήδη εργαζόμενοι στα νοσοκομεία με αυξημένη μοριοδότηση. Κάτι που σημαίνει ότι οι επιτυχόντες του νέου διαγωνισμού των 6.500 που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό θα είναι κυρίως επικουρικό, συμβασιούχο προσωπικό που ήδη εργάζεται και όχι ο καθαρός αριθμός νέων θέσεων εργασίας.

«Πώς λοιπόν θα ενισχυθεί το ΕΣΥ αφού αρνείται η κυβέρνηση να μονιμοποιήσει με νομοθετική ρύθμιση όλους τους συμβασιούχους. Νέους επικουρικούς δεν προσλαμβάνουν παρότι υπάρχουν ενεργοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων (για δημοσιονομικούς λόγους)», διερωτάται ο ίδιος.

Τα αιτήματα της ΠΟΕΔΗΝ για να μην «καταρρεύσουν» τα νοσοκομεία

Τα αιτήματα της ΠΟΕΔΗΝ για να μην «καταρρεύσουν» τα νοσοκομεία είναι τα ακόλουθα: 

  • «Κάθε έτος να γίνεται προγραμματισμός προσλήψεων, που να καλύπτει αποχωρήσεις και μέρος των κενών οργανικών θέσεων
  • Επίσπευση του χρόνου επεξεργασίας και έκδοσης των αποτελεσμάτων των προκηρύξεων από το ΑΣΕΠ.
  • Μονιμοποίηση  όλων των συμβασιούχων με νομοθετική ρύθμιση.
  • Γενναία αύξηση μισθών και κινήτρων.
  • Βελτίωση των συνθηκών εργασίας «εάν θέλουμε να ανακόψουμε το κύμα φυγής προς το εξωτερικό και τον ιδιωτικό τομέα», σχολιάζει ο κ. Γιαννάκος.
  • Όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα».

«Εάν πάμε έτσι όσες εξαγγελίες προσωπικού και να γίνουν, το ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων στο τέλος της ημέρας θα είναι αρνητικό με μεγάλους χαμένους τους ασθενείς. Και όπου θα υποχωρεί ο δημόσιος τομέας υγείας, τα κενά θα καλύπτονται από τον ιδιωτικό και ο πολίτης θα πρέπει να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη», καταλήγει ο ίδιος.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις