Breaking news

Μετρό στα Εξάρχεια
A

Τέσσερις προσαγωγές σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στα Εξάρχεια, όπου τρεις άντρες και μία γυναίκα είχαν κάτσει μπροστά στην είσοδο του εργοταξίου του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων και εμπόδιζαν την είσοδο στους εργαζόμενους. 

Αυτή την ώρα είναι συγκεντρωμένοι λίγοι κάτοικοι οι οποίο φωνάζουν συνθήματα, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εντάσεις. 

Να σημειωθεί ότι, μετά τα χτεσινά επεισόδια, η Εισαγγελία Πρωτοδικών συνιστά την προσωρινή διακοπή του έργου του μετρό στα Εξάρχεια μέχρι να διευκρινιστούν οι συνθήκες μέσα στις οποίες γίνονται οι εργασίες κοπής δέντρων. Την υπόθεση έχει αναλάβει ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, ωστόσο δεν πρόκειται για δεσμευτική ενέργεια.

Ηχηρό «όχι» από τους κατοίκους

Εντωμεταξύ, ηχηρό ήταν το «όχι» που ακούστηκε χτες στην πλατεία των Εξαρχείων, κατά τη συγκέντρωση των κατοίκων για το κόψιμο των δέντρων αλλά και την παρουσία του εργοταξίου του μετρό στην πλατεία. 

Η συγκέντρωση έλαβε χώρα στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Καλλιδρομίου και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στη γειτονιά. Στην πορεία συμμετείχαν κάτοικοι, συλλογικότητες της Αριστεράς, οργανώσεις της περιοχής, φοιτητές, ενώ υπάρχουν πολλοί γονείς με μικρά παιδιά.

«H φυσική θέση του σταθμού Μετρό είναι το Μουσείο»

Επί του ζητήματος που έχει διχάσει την κοινωνία στα Εξάρχεια, τοποθετήθηκε και ο Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ.

«H φυσική θέση του σταθμού Μετρό είναι το Μουσείο και όχι τα Εξάρχεια. Εμπορικά, κυκλοφοριακά, πολεοδομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά η επιλογή Εξάρχεια είναι λάθος, η επιλογή Αρχαιολογικό Μουσείο είναι σωστή», έγραψε σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Και πρόσθεσε: «Η τεχνική λύση της χάραξης για τη χωροθέτηση του σταθμού στη συμβολή Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα δόθηκε από μεικτή κυβερνητική επιτροπή του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου με τον συντονισμό της «Ανάπλασης Αθήνας» την άνοιξη του 2019».

«Η επιλογή της νέας κυβέρνησης, τον Σεπτέμβριο του 2019 να επιστρέψει το Μετρό στην πλατεία έχει σχέση με τη βεντέτα των ακροδεξιών υπουργών οι οποίοι υποσχέθηκαν την «εκκαθάριση των Εξαρχείων». Δεν έχει καμία σχέση με την προσπάθεια να εξυπηρετηθούν οι επιβάτες, οι κάτοικοι, οι επισκέπτες του κέντρου της Αθήνας».  

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις