Breaking news

Δεκαπέντε χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
A

Σαν σήμερα, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, γύρω στις 9 το βράδυ, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, έπεσε νεκρός ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, από τον ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας, Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή από πυρά αστυνομικού, που σήμερα συμπληρώνει επέτειο 15 χρόνων, πυροδότησε τη μεγαλύτερη και πιο μαζική εξέγερση στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης.

Οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και αύριο, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, εργατικά σωματεία και οργανώσεις της Αριστεράς, συλλογικότητες και φορείς, διοργανώνουν κινητοποιήσεις για να τιμήσουν την μνήμη του.

Η δολοφονία του 15χρονου Aλέξη Γρηγορόπουλου λειτούργησε σαν θρυαλλίδα σε ένα εύφλεκτο και «έτοιμο» κοινωνικό υπόστρωμα και πυροδότησε ένα πανελλαδικό ξέσπασμα αποδοκιμασίας και κατηγορηματικής καταγγελίας της αστυνομικής βίας και κρατικής τρομοκρατίας

Όπως τονίζουν πολλές οργανώσεις στο κάλεσμα τους, 15 χρόνια μετά και οι κρατικές δολοφονίες δεν σταμάτησαν, όπως δεν σταμάτησε το ξύλο, οι συλλήψεις, οι κακοποιήσεις και οι βασανισμοί. «Το κράτος έχει συνέχεια. Και πριν και μετά από τις 6 Δεκέμβρη. Γι' αυτό και συνεχίζουμε να είμαστε στο δρόμο».

Oι πολιτικές εξελίξεις μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή κατέδειξαν και ανέδειξαν τη βαθιά κοινωνική και πολιτική κρίση. H κυβέρνηση της NΔ, η οποία ήδη βρισκόταν σε πρωτοφανή απομόνωση και ανυποληψία και λόγω των διαδοχικών προκλητικών σκανδάλων, κάτω από το βάρος των δραματικών γεγονότων, των έντονων κοινωνικών διεργασιών και της ογκούμενης λαϊκής κατακραυγής εμφανίζεται αδύναμη να ελέγξει τις εξελίξεις και να διεκπεραιώσει επιτυχώς τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της για τη διαμόρφωση ενός κοινωνικού κλίματος «καθολικής ανασφάλειας» που θα ενεργοποιήσει συντηρητικά αντανακλαστικά και θα απαιτήσει την επιβολή του «νόμου και της τάξης».

Oύτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για «ακυβέρνητη χώρα», ούτε οι ανάλογες τηλεοπτικές κραυγές που επικέντρωναν στη δράση των κουκουλοφόρων και τις καταστροφές, έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, την κοινωνική συναίνεση, δηλαδή, στην αστυνομική βία και σε σκληρότερα και εκτεταμένα κατασταλτικά μέτρα.

Καλέσματα:

  • Αθήνα: Προπύλαια, 12:00 | Προπύλαια, 18:00 (προσυγκέντρωση Τσαμαδού 16:00) | Μεσολογγίου, 21:00
  • Θεσσαλονίκη: Καμάρα 12:00 | Καμάρα, 18:00
  • Πάτρα: Παράρτημα, 12:00 | Παράρτημα, 18:00 
  • Βόλος: Θόλος, 18:00
  • Αγρίνιο: Πλ. Δημάδη, 18:30
  • Καρδίτσα: Πλ. Ελευθερίας, 18:30
  • Κομοτινή: Παλιά Νομική, 19:00
  • Χαλκίδα: Πλ. Ταχυδρομείου, 19:00
  • Καβάλα: Δημοτικός Κήπος, 18:00

Κλειστοί οι σταθμοί του μετρό «Μοναστηράκι» και «Πανεπιστήμιο»

Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο» κλείνουν σήμερα, Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου από τις 9 το πρωί και ο σταθμός «Μοναστηράκι» από τις 11:00 έως τις 15:00 και από τις 18:00 μέχρι νεωτέρας, λόγω των συγκεντρώσεων-πορειών που έχουν εξαγγελθεί για τη συμπλήρωση 15 ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς τους σταθμούς χωρίς στάση.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας

Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε διάφορους οδικούς άξονες του κέντρου της Αθήνας.

Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Για αυτό το λόγο παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στην ευρύτερη περιοχή των χώρων των εκδηλώσεων, τόσο για την εξυπηρέτησή τους όσο και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις