Breaking news

farmaka.jpg
A

Δημοσιοποιήθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων η λίστα με τα φάρμακα ευρείας χρήσης που βρίσκονται σε έλλειψη ή περιορισμένη διαθεσιμότητα προς διάθεση στα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΦ, αυτήν τη στιγμή εντοπίζεται πρόβλημα με 109 σκευάσματα.

Από τα σκευάσματα αυτά, 57 βρίσκονται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα, ενώ για τα 52 (κυρίως νοσοκομειακά) υπάρχει μόνιμη και έκτακτη ανάγκη κάλυψης της ζήτησης.

Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων ήταν και ο βασικός λόγος που ο ΕΟΦ ζήτησε την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, με το Συμβούλιο της Επικρατείας να δικαιώνει μάλιστα τον Οργανισμό μετά την προσφυγή που κατέθεσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων.

Ο προηγούμενος κατάλογος του ΕΟΦ είχε εκδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2023 και περιελάμβανε 140 σκευάσματα. Σε αυτή τη φάση σε καθεστώς απαγόρευσης των εξαγωγών βρίσκονται 277 σκευάσματα με απόφαση του ΕΟΦ και του υπουργείου Υγείας, ώστε να διαφυλαχθεί η κάλυψη της ελληνικής αγοράς.

Κατά της απόφασης για απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για 77 εξ αυτών είχε κινηθεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων. Με αίτησή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητούσε να ακυρωθεί η σχετική πράξη του ΕΟΦ. Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμόν 2214/2023 απόφασή του απέρριψε την αίτηση με το σκεπτικό ότι προέχει η επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, «οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας, οφείλουν να εξασφαλίζουν κατά πάντα χρόνο τον εφοδιασμό με τα κατάλληλα φαρμακευτικά προϊόντα των φαρμακείων και των άλλων προσώπων που διαθέτουν φάρμακα στο κοινό, ώστε να καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες των ασθενών που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια».

Αναφέρεται δε στην απόφαση ότι «ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, σκοπός του οποίου είναι η προστασία της δημόσιας υγείας με τη διασφάλιση επαρκούς εφοδιασμού της αγοράς με τα κατάλληλα φαρμακευτικά προϊόντα, είναι αρμόδιος να λαμβάνει κάθε νόμιμο και προσήκον προληπτικό ή κατασταλτικό μέτρο για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς και την αποφυγή ελλείψεων, προκειμένου να αποτρέπεται ο κίνδυνος αδυναμίας πρόσβασης των ασθενών στην ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή»

Διαβάστε αναλυτικά τη λίστα εδώ

Επιμέλεια: Ράνια Κουτσιαύτη 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις