Breaking news

ΕΟΔΥ και Κορονοϊός
A

Αυξημένες φαίνεται να είναι οι νοσηλείες από κορονοϊό φέτος στα νοσοκομεία, σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με όλα όσα ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ίδιος ανέφερε ότι «Αυτό είναι ένα πρόβλημα μεγάλο. Ο αριθμός των εισαγωγών, οι 1.473 που αναφέρατε την προηγούμενη εβδομάδα στα νοσοκομεία από κορονοϊό είναι κατά τι μεγαλύτερος του αντίστοιχου αριθμού την αντίστοιχη περσινή εβδομάδα. Τα Χριστούγεννα το 2022 είχαμε λίγο λιγότερες εισαγωγές».

Έπειτα πρόσθεσε ότι «Το να χάνουμε πάνω από 200 ασθενείς τον μήνα είναι πρόβλημα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι 2.500 τον χρόνο. Κάτι πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τις συνέπειες του κορονοϊού, γιατί δεν εξαφανίστηκε, ζει μαζί μας. Τέλειωσε η φάση της πανδημίας, αλλά είμαστε στη φάση της ενδημίας και νομίζω ότι όλοι πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας να βελτιώσουμε 2-3 πραγματάκια».

Αναφερόμενος στη φάση την οποία βρίσκεται η ενδημία, μετά το πέρασμα της πανδημίας, ο ίδιος εξήγησε ότι ο κόσμος, ειδικά οι μεγαλύτερες ηλικίες, καλό θα ήταν να «αγκαλιάσουν ξανά το καινούργιο εμβόλιο, όχι η 5η - 6η δόση, ένα ολοκαίνουργιο που πιάνει τα τρέχοντα στελέχη». 

Μιλώντας για το επικαιροποιημένο εμβόλιο το οποίο είναι διαθέσιμο στη χώρα μας δωρεάν από τα μέσα Οκτωβρίου, μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr δήλωσε ότι,

«Στις δέκα εβδομάδες που το έχουμε έγιναν 170.000 εμβολιασμοί. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν είναι μια κάλυψη, ούτε καν των ανθρώπων που πρέπει σχεδόν υποχρεωτικά για την προστασία της υγείας τους να το κάνουν, δηλαδή των ηλικιωμένων και αυτών που έχουν υποκείμενα νοσήματα».

Καταληκτικά, ο ίδιος αναφέρθηκε και στην αύξηση των rapid test, τα οποία θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες ροκειμένου να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους και εάν χρειαστεί να πάρουν εγκαίρως τα αντιικά φάρμακα που μειώνουν κατά 90% την πιθανότητα να πάμε στο νοσοκομείο. Ακόμη, για τους ηλικιωμένους που νοσούν και έχουν υποκείμενο νόσημα.

Τέλος, επισήμανε ότι, «σε αυτή την περίπτωση, οφείλουμε να ζητήσουμε από τον γιατρό μας να πάρουμε τα αντιικά φάρμακα που μειώνουν κατά 90% τον κίνδυνο να πάμε στο νοσοκομείο». 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις