Breaking news

Πανσέληνος 2024
A

Σήμερα, Πέμπτη 25 Ιανουαρίου πρόκειται να κάνει την εμφάνιση του στον ουρανό του Ιανουαρίου η πρώτη πανσέληνος του 2024, η οποία είναι γνωστή ως «Φεγγάρι του Λύκου».

Όπως αναφέρει το «Old Farmer’s Almanac», το φεγγάρι έχει πάρει την ονομασία του ως «Φεγγάρι του λύκου» επειδή εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό την περίοδο εκείνη που οι φωνές των λύκων είναι τακτικότερες.

Αρκετά από τα ονόματα των πανσελήνων προέρχονται από φυλές ιθαγενών της Αφρικής, ενώ σύμφωνα με ένα τεύχος του  αστρονομικού περιοδικού που εκδόθηκε τη δεκαετία του 1930, αναφέρθηκε πως κάθε φυλή, έδινε και από ένα διαφορετικό όνομα στην πανσέληνο. Συγκεκριμένα για την πανσέληνο Ιανουαρίου, δόθηκαν οι παρακάτω εναλλακτικές ονομασίες.

  • Κρύο Φεγγάρι (από την φυλή Κρι)
  • Φεγγάρι του πάγου ( από την φυλή Αλονκίν)
  • Σκληρό Φεγγάρι (από την φυλή Ντακότα)
  • Φεγγάρι των πνευμάτων (από την φυλή Οτζίμπουε)

Πότε θα εμφανιστεί η «Πανσέληνος του Λύκου»

Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της NASA για το 2024, η «Πανσέληνος του Λύκου» πρόκειται να εμφανιστεί στον ουρανό σήμερα, Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα αναφέρεται ότι  το 100% της φωτεινότητάς του θα αγγίξει το φεγγάρι στις 00:12 τα ξημερώματα.

Περίπου στις 17:40 το απόγευμα, ωστόσο, κατά τη δύση του ηλίου, θα φαίνεται μεγαλύτερο, πράγμα το οποίο συμβαίνει επειδή ανατέλλει, το φεγγάρι με αποτέλεσμα να φαίνεται μεγαλύτερο και πιο σκουρόχρωμο.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις