Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν και πάλι σήμερα, Πέμπτη, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, βροντοφωνάζοντας ότι: «Δε θα περάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Ειδικότερα, έχουν δώσει «ραντεβού» στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια της Αθήνας, στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης, ενώ έπειτα θα πραγματοποιήσουν πορείες, καθώς απαιτούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που αφορά στην ίδρυση «μη κρατικών» πανεπιστημίων και μέσω του οποίου παρακάμπτεται το άρθρο 16 του Συντάγματος, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούν το δικαίωμα σε δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια εκπαίδευση. 

Παράλληλα, υπό κατάληψη παραμένουν τουλάχιστον 150 πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα. Σε κάποια από τα πανεπιστήμια υπό κατάληψη έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικτυακές εξετάσεις έπειτα από σχετική απόφαση, ωστόσο αναμένεται η έναρξη νέου κύκλου γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων τις επόμενες ημέρες.

Την ώρα του συλλαλητηρίου θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, ώστε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί να διαδηλώσουν σαν μία γροθιά, με κεντρικό σύνθημα: «Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Πτυχία με αξία – δωρεάν σπουδές!».

Στάσεις εργασίας από ΑΔΕΔΥ και ΟΛΜΕ - Στήριξη από ΕΙΝΑΠ

Η ΑΔΕΔΥ προχωρά σε στάση εργασίας σήμερα, Πέμπτη, από τις 11 το πρωί έως και τη λήξη του ωραρίου, για να καταφέρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και δη, οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στην πορεία.

Ακόμα, η ΟΛΜΕ προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για σήμερα, Πέμπτη, για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο νέο, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, απέναντι στο άνοιγμα ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, η ΟΛΜΕ, σε ανακοίνωση της, τονίζει ότι: «Στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων», ενώ καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου και ώρα 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.

Eπίσης η ΕΙΝΑΠ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Ως ΔΣ ενώνουμε τη φωνή μας με τους δεκάδες φοιτητικούς Συλλόγους, τα σωματεία εκπαιδευτικών, τους Συλλόγους ΔΕΠ, καθώς και με τους πάνω από 700 πανεπιστημιακούς και ερευνητές που υπογράφουν κοινό κείμενο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για να μην κατατεθεί και να μην ψηφιστεί το αναχρονιστικό κυβερνητικό νομοσχέδιο».

Καταλήψεις στα πανεπιστήμια

Παράλληλα, υπό κατάληψη παραμένουν τουλάχιστον 150 πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα. Σε κάποια από τα πανεπιστήμια υπό κατάληψη έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικτυακές εξετάσεις έπειτα από σχετική απόφαση, ωστόσο αναμένεται η έναρξη νέου κύκλου γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων τις επόμενες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά στα πανεπιστήμια της Αθήνας, έπειτα από απόφαση των φοιτητών, συνεχίζεται η κατάληψη στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών μέχρι την άλλη Τρίτη στις 13 Φεβρουαρίου. Παράλληλα συνέχιση της κατάληψης αποφάσισε το πανεπιστήμιο Πειραιώς αλλά και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέχρι τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου αντίστοιχα.

Στη Θεσσαλονίκη, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί επεισόδια και εντάσεις στο ΑΠΘ, οι φοιτητές αποφάσισαν τη συνέχιση της κατάληψης του τμήματος της Νομικής μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί τι θα γίνει.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε χθες, Τετάρτη, το επίμαχο νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου- Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστήμιων», το οποίο βρίσκει αντίθετους φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Αύριο μάλιστα, φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα καλούν σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Ψηφιακά η εξεταστική

Ομόφωνα «ναι» στις εξετάσεις με ψηφιακά μέσα αποφασίστηκε εν τω μεταξύ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης, στα Πανεπιστήμια Πειραιά και Δυτικής Αττικής. Συνεχίζονται εξάλλου οι καταλήψεις περίπου στο 1/3 των τμημάτων, δηλαδή 150 περίπου τμήματα τελούν υπό κατάληψη σε σύνολο 433.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, δεν υιοθετεί τη λύση των διαδικτυακών εξετάσεων, ενώ το υπουργείο Παιδείας ζητά «να εφαρμοστεί ο νόμος».

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων στη χώρα μας.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι την απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για εξ αποστάσεως εξετάσεις στα ΑΕΙ, κατακρίνει ο καθηγητής Νίκος Μπελαβίλας, κάνοντας λόγο για προφανή άγνοια, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη είναι «εδώ» και πλέον οι εξετάσεις είναι διαβλητές. Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας, θέλοντας να παρακάμψει τις σφοδρές αντιδράσεις των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας για την ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας, αποφάσισε να πραγματοποιηθεί η εξεταστική του Ιανουαρίου με εξ αποστάσεως εξετάσεις.

Όμως, όπως αποδεικνύει ο καθηγητής Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Μπελαβίλας, οι εξ αποστάσεως εξετάσεις είναι πλέον διαβλητές. Μάλιστα, ο κ. Μπελαβίλας έκανε ένα πείραμα με το γνωστό σε όλους εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, στο οποίο έδωσε να θέματα από δύο μαθήματα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τα συμπεράσματα που εξήγαγε και μοιράστηκε στα social media είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά, καθώς το ChatGPT έλυσε σωστά τα θέματα σε πολύ λίγο χρόνο και με αρκετά καλό βαθμό.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής αναφέρει πως το ChatGPT έλυσε τα θέματα σε μία από τις δυσκολότερες Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας βαθμό κοντά στο 7- ή 8. Όπως υποστηρίζει ο κ. Μπελαβίλας, με λίγη παραπάνω προσπάθεια, ένας φοιτητής άνετα φτάνει στο άριστα, δηλαδή σε βαθμό 9 ή 10.

Όσον αφορά τις ερωτήσεις κρίσεως, ο καθηγητής σημειώνει ότι το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης γράφει σίγουρα «Άριστα», ενώ αναφέρει πως πέτυχε επίσης και η δοκιμή σε ερώτηση σύγκρισης αρχιτεκτονικών ρευμάτων του 20ου αιώνα.

Συναυλία στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Μεγάλη συναυλία κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, διοργανώνουν οι Καταλήψεις των Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας. Εκτός από μουσική, η εκδήλωση θα περιέχει και παραστάσεις Stand Up Comedy.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στα Προπύλαια. «Τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια δε θα περάσουν», αναφέρεται στο κάλεσμα της συναυλίας.

Συμμετέχουν:

Stand Up Comedy

  • Γιώργος Αλεβίζος
  • Μάριος Δημητρόπουλος
  • Ήρα Κατσούδα
  • Πάρις Ρούπος
  • Αλέξανδρος Τικτώβ

& Line Up

  • 0-100 σειρένε
  • Aeon
  • Rationalistas
  • Sponty
  • Stolen Mic
  • Γκιντίκι
  • Εισβολέας
  • Ζυγιά Αλάι
  • ΚΞ
  • Αλέξανδρος Κτιστάκης
  • Ταφ Λάθος
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις