Breaking news

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Κλειστή η Πανεπιστημίου λόγω προσυγκέντρωσης
A

Σήμερα, στις 12:00 είναι προγραμματισμένο το νέο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, όπου φοιτητές αλλά και εκπαιδευτικό προσωπικό αναμένεται να δώσουν μία ηχηρή απάντηση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του proson.gr η οδός Πανεπιστημίου έχει ήδη κλείσει, λόγω προσυγκέντρωσης των φοιτητικών συλλόγων. Περίπου 800 άτομα φαίνεται να βρίσκονται ήδη αυτή τη στιγμή στα Προπύλαια, προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που φέρνει ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, κατακερματίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας και παραβιάζοντας τις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν σήμερα στάση εργασίας, για να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στη διαδήλωση. Η στάση εργασίας διαρκέσει από τις 11:00 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου.

Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά ΑΕΙ

Χθες, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», για την εισαγωγή των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως η εισαγωγή των φοιτητών στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα γίνεται με πανελλαδικές εξετάσεις στις οποίες θα εφαρμόζεται και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Πιο συγκεκριμένα, δικαίωμα εγγραφής στα «μη κρατικά πανεπιστήμια» θα έχουν:

  • Οι κάτοχοι ελληνικού απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ και ΕΒΕ του επιστημονικού πεδίου που αντιστοιχεί το πρόγραμμα
  • Οι κάτοχοι International Baccalaureate ή αντίστοιχου τίτλο
  • Οι κάτοχοι ισότιμου απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός, η ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ θα γίνει με την εποπτεία του κράτους τα οποία θα έχουν τη νομική ονομασία Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Όπως εξήγησε η ίδρυσή τους θα γίνει κατόπιν έγκρισης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και την γνώμη του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Οι τίτλοι σπουδών θα έχουν σφραγίδα από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ.

«Η έναρξη λειτουργίας τους θα γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Για τη λειτουργία τους απαιτούνται εγγυητικές επιστολές 500.000 και τουλάχιστον τρεις σχολές με εξαίρεση των 20 κορυφαίων πανεπιστημίων του πλανήτη. Η εισαγωγή θα γίνεται με πανελλαδικές και θα πρέπει να πιάσουν την αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου».

 

Τι αλλάζει στα Δημόσια Πανεπιστήμια

Πριν ξεκινήσει να μιλά για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στις αλλαγές που θα γίνουν με το νομοσχέδιο στα δημόσια ΑΕΙ. Εξάλλου το επίμαχο νομοσχέδιο θα αναφέρεται κατά 70% στις αλλαγές που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τον υπουργό τα δημόσια ΑΕΙ με το νομοσχέδιο:

  • Αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με τη σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.
  • Δημιουργείται μηχανισμός χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών.
  • Απαλλάσσει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη γραφειοκρατία.
  • Αναβαθμίζεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ίδρυση νέων τμημάτων και νέα προγράμματα σπουδών.

Δίδακτρα από την «πίσω πόρτα» στα δημόσια ΑΕΙ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις διατάξεις που παρουσίασε ο κ. Πιερρακάκης περιλαμβάνεται και διάταξη που εισάγει δίδακτρα στα δημόσια ΑΕΙ δια της πλαγίας οδού, δηλαδή στους αλλοδαπούς φοιτητές, που αποκτούν τώρα δυνατότητα να εγγραφούν σε ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα.

Πιο συγκεκριμένα, στην ενότητα «Ενίσχυση διεθνοποίησης δημοσίων πανεπιστημίων» προβλέπεται επιβολή διδάκτρων για αλλοδαπούς φοιτητές, σε ελληνόφωνα προγράμματα σπουδών.

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στην εικόνα, θεσμοθετείται η δυνατότητα εγγραφής αλλοδαπών φοιτητών στα ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα με μαθήματα ελληνικής γλώσσας τον πρώτο χρόνο. Ο αριθμός των φοιτητών και το ύψος των διδάκτρων θα καθορίζεται από τα Ιδρύματα. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι αλλοδαποί φοιτητές μπορούσαν να εγγραφούν -με δίδακτρα- μόνο σε αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ.

Επίσης προβλέπεται δυνατότητα διαφοροποίησης του ύψους των διδάκτρων ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων μεταξύ φοιτητών από χώρες ΕΕ και τρίτες χώρες.

Οι εγκαταστάσεις των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Οι εγκαταστάσεις πρέπει να περιλαμβάνουν:

  • Ένα αυτοτελές κτίριο ή κτιριακό συγκρότημα αποκλειστικής χρήσης
  • Μπορεί να διαθέτει και δευτερογενή κτίρια μόνο στα όρια του ίδιου νομού
  • Οι υποδομές ελέγχονται βάσει της θεωρημένης οικοδομικής άδειας και πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του κτιριοδομικού κανονισμού
  • Σύγχρονη βιβλιοθήκη
  • Υλικοτεχνικό εξοπλισμό
  • Εργαστήρια ανάλογα με τις ειδικότητες που παρέχονται

Πώς θα παρακαμφθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το άρθρο 16 δεν θα παρακαμφθεί αλλά θα υπάρξει μία «σύγχρονη και επίκαιρη ανάγνωση του» καθώς στην Ελλάδα δεν θα εγκατασταθούν ξένα πανεπιστήμια αλλά παραρτήματα τους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας:

  1. Το Σύνταγμα δε συνιστά σύνολο διατάξεων που ερμηνεύονται στατικά μέσα στο χρόνο. Υπάρχουν θεμελιώδεις μεταβολές από το 1975, όπως η ίδρυση της ανεξάρτητης αρχής ΕΘΑΑΕ και η εκθετική αύξηση της διεθνούς κινητικότητας. Η τελολογική ερμηνεία του Συντάγματος προκύπτει από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ και του διοικητικού εφετείου (π.χ. δίδακτρα μεταπτυχιακών, δίδακτρα ΕΑΠ)
  2. Με βάση τη νομολογία του ΔΕΕ, δύνανται να εγκατασταθούν σε κράτη μέλη της Ε.Ε. υπό προϋποθέσεις παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων που εδρεύουν σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ ή σε χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Γενικής Συμφωνίας για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών (GATS)
  3. Με βάση τα παραπάνω μια σύγχρονη και επίκαιρη ανάγνωση του άρθρου 16 του Συντάγματος, υπό το φως του Ενωσιακού Δικαίου επιτρέπει τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων με την εγγύηση και εποπτεία του κράτους
    ιδιωτικα πανεπιστημια
  4. Τα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα πανεπιστημίων μέσα από εγχώριες θεσμικές οντότητες – τα «Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης» συνιστούν τον ενδεδειγμένο θεσμικό συγκερασμό των Συνταγματικών διατάξεων με το Ενωσιακό Δίκαιο
  5. Η ορθότητα της προτεινόμενης προσέγγισης προκύπτει από γνωμοδοτήσεις Καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου (Βενιζέλος/Σκουρής, Αλιβιζάτος, Μανιτάκης, Σπυρόπουλος κ.α.)
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις