Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Στο πλευρό των φοιτητών, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, θα σταθούν και αυτήν την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί, με την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) να προκηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας για την Πέμπτη.

Πιο συγκεκριμένα, η ΟΛΜΕ, σε ανακοίνωση της, τονίζει ότι: «Στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων», ενώ καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, στις 12 στα Προπύλαια (και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα).

Για να καταφέρουν οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη κινητοποίηση, η ΟΛΜΕ προκήρυξε στάση εργασίας την ίδια ημέρα, από τις 11 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε ότι οι στάσεις εργασίας θα διαρκέσουν μέχρι την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου για να αποτραπεί η διαδικασία της αξιολόγησης, ενώ αφορούν στην πρώτη ή τη δεύτερη βάρδια εργασίας των εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Ανακοίνωση 

Πιο αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση, της ΟΛΜΕ έχει ως εξής:

«Το ΔΣ της ΟΛΜΕ στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών την Πέμπτη 22/02 στις 12 στα Προπύλαια (και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα).

Για το λόγο αυτό προκηρύσσουμε στάση εργασίας από τις 11.00 έως τη λήξη της βάρδιας».

Νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια την Πέμπτη 22 Φλεβάρη

Τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αποφάσισε ο συντονισμός των φοιτητικών συλλόγων που συνεδρίασε χθες, μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, ο συντονισμός των γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας αποφάσισε νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων την επόμενη βδομάδα, νέες πολυήμερες καταλήψεις σε όλες τις σχολές και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 22 Φλεβάρη, στις 12:00 στα Προπύλαια και νέο συντονισμό αμέσως μετά την πορεία.

Παράλληλα οι φοιτητές αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου και στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη, στην μεγάλη πανελλαδική απεργία μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη.

Παράλληλα δηλώνουν ότι στηρίζουν την κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και άλλων σωματείων ενάντια στην αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα που εμπλέκει πιο επικίνδυνα τη χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Επίσης, οργανώνουν το επόμενο διάστημα συντονισμό φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας, συντονίζονται με τους διοικητικούς υπαλλήλους των ιδρυμάτων και αγωνίζονται από κοινού ενάντια στην απόλυση του διοικητικού ενώ προχωρούν σε πολύμορφες δράσεις το επόμενο διάστημα, με εξορμήσεις σε σχολεία και γειτονιές. Ακόμη, θα οργανώσουν πανελλαδική κινητοποίηση το επόμενο διάστημα και Συντονισμό, εξετάζοντας και λαμβάνοντας υπόψιν την ημέρα ψήφισης και την πανελλαδική απεργία και θα συντονίσουν τη δράση τους με τους φορείς των ιδρυμάτων τους ενάντια στην εργαλειοποίηση της εξεταστικής ως μέσο υπονόμευσης του αγώνα τους.

Τέλος, θα διοργανώσουν το επόμενο διάστημα συνέντευξη τύπου των ΦΣ, μαζί με εργατικά σωματεία και τους αγρότες, ενώ συμμετέχουν στα συλλαλητήρια των μαζικών φορέων και της Παλαιστινιακής κοινότητας.

Στους δρόμους χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι χθες, Κυριακή 

Στους δρόμους βγήκαν και χθες, Κυριακή, χιλιάδες φοιτητές, εργαζόμενοι και συλλογικοί φορείς στην Αθήνα, απέναντι στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.

Ειδικότερα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στο Σύνταγμα, με κεντρικό σύνθημα: «Ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση είναι αγώνας όλων μας».

Το αίτημα τους είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που θα είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι σήμερα, Κυριακή, και ώρα 7 το απόγευμα και αφορά στην ίδρυση «μη κρατικών» πανεπιστημίων και μέσω του οποίου καταπατάται το άρθρο 16 του Συντάγματος, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούν το δικαίωμα σε δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια εκπαίδευση. 

Σημειώνεται ότι στις παραγράφους 5 και 8 αντίστοιχα, του εν λόγω άρθρου, αναφέρεται η ανώτατη εκπαίδευση μπορεί να παρέχεται αποκλειστικά από δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα και απαγορεύει την ίδρυση ανώτατων σχολών από ιδιώτες.

Υπό κατάληψη 207 τμήματα 

Διανύοντας την έκτη εβδομάδα των φοιτητικών κινητοποιήσεων, σχεδόν ένα στα δύο Τμήματα των ΑΕΙ πανελλαδικά, τελούν σήμερα υπό κατάληψη: τα 207 από τα 433 Τμήματα, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 47% του συνόλου. Προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο, οι εξετάσεις διεξάγονται διαδικτυακά.

Οι καταληψίες συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στην ψήφιση του νόμου για την ίδρυση «μη κρατικών» πανεπιστημίων.

Ιδιωτικά ΑΕΙ: 528 πανεπιστημιακοί υπογράφουν εναντίον τους

528 υπογραφές πανεπιστημιακών έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής το κείμενο το οποίο προειδοποιεί για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι πανεπιστημιακοί, όπως και οι συνταγματολόγοι, αντιδρούν και ενημερώνουν ότι δεν θα αφήσουν να ιδρυθούν πανεπιστημιακές εταιρείες ή παραρτήματα ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα παρακάμπτοντας τη συνταγματική επιταγή.

Δηλώνουν ότι ως δημόσιοι λειτουργοί θα προσφύγουν σε όλα τα επίπεδα και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αν αυτό νομοθετηθεί. Και το κείμενο καταλήγει: Δυστυχώς η χώρα μας έχει ήδη μία, την πρώτη μετά τη δικτατορία, διεθνή καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για παραβίαση των βασικών συνταγματικών αρχών. Δεν θα αφήσουμε να προστεθεί άλλη μία.

Το κείμενο συγκέντρωσε μέσα σε δύο ημέρες από τη σύνταξή του, περισσότερες από 500 υπογραφές πανεπιστημιακών. Ο κατάλογος παραμένει ανοικτός. Οι τελικές υπογραφές θα κατατεθούν στη δημόσια διαβούλευση για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Δείτε ΕΔΩ το κείμενο.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις