Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα, βγαίνουν στους δρόμους σήμερα, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, οι φοιτητές, για να διαδηλώσουν απέναντι στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα

Ειδικότερα, ο συντονισμός των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας αποφάσισε να πραγματοποιηθεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα, για την οποία αναμένεται να ανακοινωθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας. Επίσης, προγραμματίζονται συλλαλητήρια στις 12 το μεσημέρι στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη και την ίδια ώρα στην Πάτρα στην πλατεία Γεωργίου. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις διοργανώνουν Φοιτητικοί Σύλλογοι και σε άλλες πόλεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητές στάθηκαν στο πλευρό των αγροτών, στο προχθεσινό πανελλαδικό συλλαλητήριο, πραγματοποιώντας πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που αφορά στην ίδρυση «μη κρατικών» πανεπιστημίων και μέσω του οποίου καταπατάται το άρθρο 16 του Συντάγματος, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούν το δικαίωμα σε δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια εκπαίδευση.  Παράλληλα, οι φοιτητές αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη, στην μεγάλη πανελλαδική απεργία μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη.

Δάσκαλοι και καθηγητές στο πλευρό των φοιτητών 

Στο πλευρό των φοιτητών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο απέναντι στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, στέκονται σήμερα, Πέμπτη, δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί.

Ειδικότερα, οι δάσκαλοι δίνουν το παρών και αυτή την εβδομάδα, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο απέναντι στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, με τη Διδασκαλική Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) να προκηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας για αύριο, Πέμπτη. Η ΔΟΕ, σε ανακοίνωση της, τονίζει ότι: «Στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στη φοιτητική/ πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, στις 12 στα Προπύλαια (και στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα)».

Ενώ, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των δασκάλων, προκήρυξε στάση εργασίας για σήμερα, Πέμπτη, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Ακόμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΟΕ, θα πραγματοποιηθεί επιπλέον στάση εργασίας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών του Ολοήμερου και του διευρυμένου ωραρίου (14.00 – 17.30).

Σημειώνεται ότι και οι καθηγητές ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στο νέο, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, απέναντι στο άνοιγμα ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, με την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) να προκηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας για σήμερα, Πέμπτη. Πιο συγκεκριμένα, η ΟΛΜΕ, σε ανακοίνωση της, τονίζει ότι: «Στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων», ενώ καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, στις 12 στα Προπύλαια (και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα).

Για να καταφέρουν οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη κινητοποίηση, η ΟΛΜΕ προκήρυξε στάση εργασίας την ίδια ημέρα, από τις 11 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας. 

Υπό κατάληψη 207 τμήματα 

Διανύοντας την έβδομα εβδομάδα των φοιτητικών κινητοποιήσεων, σχεδόν ένα στα δύο Τμήματα των ΑΕΙ πανελλαδικά, τελούν σήμερα υπό κατάληψη: τα 207 από τα 433 Τμήματα, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 47% του συνόλου. Προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο, οι εξετάσεις διεξάγονται διαδικτυακά.

Οι καταληψίες συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στην ψήφιση του νόμου για την ίδρυση «μη κρατικών» πανεπιστημίων.

Ιδιωτικά ΑΕΙ: 528 πανεπιστημιακοί υπογράφουν εναντίον τους

528 υπογραφές πανεπιστημιακών έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής το κείμενο το οποίο προειδοποιεί για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι πανεπιστημιακοί, όπως και οι συνταγματολόγοι, αντιδρούν και ενημερώνουν ότι δεν θα αφήσουν να ιδρυθούν πανεπιστημιακές εταιρείες ή παραρτήματα ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα παρακάμπτοντας τη συνταγματική επιταγή.

Δηλώνουν ότι ως δημόσιοι λειτουργοί θα προσφύγουν σε όλα τα επίπεδα και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αν αυτό νομοθετηθεί. Και το κείμενο καταλήγει: Δυστυχώς η χώρα μας έχει ήδη μία, την πρώτη μετά τη δικτατορία, διεθνή καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για παραβίαση των βασικών συνταγματικών αρχών. Δεν θα αφήσουμε να προστεθεί άλλη μία.

Το κείμενο συγκέντρωσε μέσα σε δύο ημέρες από τη σύνταξή του, περισσότερες από 500 υπογραφές πανεπιστημιακών. Ο κατάλογος παραμένει ανοικτός. Οι τελικές υπογραφές θα κατατεθούν στη δημόσια διαβούλευση για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Δείτε ΕΔΩ το κείμενο.

«Δεν ξεχνάμε»

«Δεν ξεχνάμε!», δηλώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και στο πλαίσιο του αγωνιστικού προγράμματός τους, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου οργανώνεται μεγάλη συγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων στο σημείο του εγκλήματος στα Τέμπη, όπου θα μεταβούν με πούλμαν και ήδη οργανώνεται η συμμετοχή μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους.

Όπως τόνισαν μετά τον συντονισμό τους φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, «έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη απαιτούμε το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας ενάντια στα κέρδη τους, για να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Ο δίκαιος αγώνας που δίνουμε είναι πραγματικά υπόθεση όλου του λαού! Οι κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών, αγροτών, εργαζομένων μπορούν και πρέπει να ενωθούν σε ένα μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την εργασία, την αξιοπρεπή ζωή, με κόμβο τη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 28 του Φλεβάρη, τη μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις