Breaking news

αεροπλάνο
A

Στην ακύρωση των πτήσεων της Aegean και της Olympic Air, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, οδηγεί η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, που συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, όπως και κατά τις ημέρες, που πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους, θα πραγματοποιούνται μόνο οι πτήσεις που προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο, δηλαδή οι αεροδιακομιδές, ειδικές πτήσεις και οι υπερπτήσεις.

Στη σχετική ανακοίνωση των παραπάνω εταιρειών σημειώνεται ότι οι επιβάτες που έχουν ήδη κλείσει τα εισιτήρια τους, μπορούν να τα αλλάξουν χωρίς να πληρώσουν παραπάνω χρήματα.

Ανακοίνωση 

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

«Η Aegean και η Olympic Air ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι σε συνέχεια ανακοίνωσης της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ) και έως ότου η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αρμόδια για την έκδοση σχετικής ΝΟΤΑΜ ενημερώσει για την ακύρωση των πτήσεων, όλοι οι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια σε πτήσεις που επηρεάζονται, μπορούν να προβούν σε αλλαγές χωρίς κόστος επανέκδοσης και διαφορά ναύλου.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι επιβάτες να επισκεφθούν το site της Aegean και της Olympic Air  ή να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα:

Για την Aegean :

801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)

Για την Olympic Air:

801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)»

ΑΔΕΔΥ 

Aπεργία, που θα διαρκέσει για 24 ώρες, θα πραγματοποιήσει η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, με σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», η ΑΔΕΔΥ απαιτεί, μεταξύ άλλων να δοθεί πίσω ο 13ος και 14ος μισθός και να καταργηθεί το χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σημειώνεται ότι με το σύνθημα: «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» δεκάδες Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα, έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, ένα χρόνο μετά, τη σύγκρουση εμπορικής με επιβατική αμαξοστοιχία, «στοιχίζοντας» τη ζωή σε 57 ανθρώπους, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, με τους πραγματικούς ενόχους να μην έχουν τιμωρηθεί.

Με σκοπό να μη συγκαλυφθούν οι ευθύνες της πολιτικής του «κόστους - οφέλους», σωματεία και φορείς υψώνουν ξανά τη φωνή τους. Στο «στόχαστρο» μπαίνει η ίδια πολιτική που μετατρέπει σε κινούμενη άμμο τη ζωή του λαού και καταδικάζει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να επιβιώνουν με μισθούς που ροκανίζονται από την ακρίβεια, να ακριβοπληρώνουν ή να στερούνται υπηρεσίες Υγείας, να βλέπουν σαν Γολγοθά τη μόρφωση και τις σπουδές των παιδιών τους.

«Στις 28 Φλεβάρη απεργούμε για τις ζωές μας!». Την απόφαση αυτή παίρνουν εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρους δουλειάς και κλάδους, με τις μαζικές Γενικές τους Συνελεύσεις, συσκέψεις και άλλες μορφές οργάνωσης. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση μαζί με τους «κοινωνικούς εταίρους» βάζει για μια ακόμα φορά σε εφαρμογή τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του «κατώτατου μισθού», με την υπονόμευση των Συμβάσεων, εργαζόμενοι και συνδικάτα αντιτάσσουν τον αγώνα τους για κλαδικές και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις. Κόντρα στην προσπάθεια υπονόμευσης από την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που έχει ήδη ανοίξει ...εποικοδομητικό «κοινωνικό διάλογο» με την κυβέρνηση στο παζάρι για τα ψίχουλα του βασικού μισθού, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα ετοιμάζονται να απεργήσουν για ουσιαστικές αυξήσεις.

ΠΟΕ - ΟΤΑ

Στην 24ωρη πανελλαδική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία, που έχει προκηρυχθεί από την ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), με κύριο αίτημα την τιμωρία των υπαίτιων του εγκλήματος των Τεμπών, που στις 28 Φεβρουαρίου του 2023, συγκρούστηκαν εμπορική αμαξοστοιχία με επιβατική, «στοιχίζοντας» τη ζωή σε 57 ανθρώπους, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. 

Σε σχετική ανακοίνωση της, η ΠΟΕ - ΟΤΑ σημειώνει ότι: «Η «στρόφιγγα» των προσλήψεων έχει κλείσει εδώ και 15 χρόνια, με αποτέλεσμα τεράστια προβλήματα στη στελέχωση των Υπηρεσιών, ενώ την ίδια στιγμή λόγω συνταξιοδοτήσεων και κινητικότητας το πρόβλημα έχει οξυνθεί περισσότερο είτε αφορά στο Διοικητικό, είτε στο Εργατοτεχνικό, είτε στο Παιδαγωγικό προσωπικό».

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει απωλέσει το 40% του ανθρώπινου δυναμικού της τα τελευταία χρόνια, ενώ μέρος αυτού έχει αντικατασταθεί από εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μέσω προγραμμάτων Ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ. Αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες, δίχως πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς. Αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των δημοτών και των Τοπικών Κοινωνιών. Αποτέλεσμα, μια Τοπική Αυτοδιοίκηση «επαίτης» απόλυτα εξαρτημένη από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, αφού για κάθε τι εκλιπαρεί για την ένταξη της σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο!!!» επισημαίνεται.

Εργατικά Κέντρα που συμμετέχουν στην απεργία 

Στο απεργιακό μέτωπο περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής, εκτός από τα εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, και οι εξής δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Άρτας, Βόλου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ελασσόνας, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Θεσπρωτίας, Θήβας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Λακωνίας, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λευκάδας, Λιβαδειάς, Ορεστιάδας, Παλλεσβιακό, Πάτρας, Πειραιά, Σαλαμίνας, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας.

Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Τύπου - Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Χημικής Βιομηχανίας, Θεάματος - Ακροάματος, Ηλεκτρολόγων (στάση εργασίας), Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων, Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ).

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης η ΑΔΕΔΥ και οι Ομοσπονδίες του Δημοσίου.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια της Αττικής

Σε 24ωρη παναττική απεργία προχωρούν την Τετάρτη 28 Φλεβάρη τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ και καλούν τους ναυτεργάτες στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου να συμμετάσχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση στα Προπύλαια. Επίσης, οργανώνουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά (πλοία «Blue Star»).

«Βάζουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα την ασφάλεια και προστασία της ζωής. Να μη θυσιάζονται ναυτεργάτες σε εμπόλεμες περιοχές, για το αδηφάγο εφοπλιστικό κέρδος», τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση τα τρία σωματεία. Καταγγέλλουν την άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ στο αίτημά τους να χαρακτηριστούν εμπόλεμες ζώνες Μαύρη Θάλασσα, Λωρίδα της Γάζας, Περσικός Κόλπος, την ίδια στιγμή που «κατ' εντολή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ρίχνει «λάδι στη φωτιά» με τη συμμετοχή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα». Και διεκδικούν «την εφαρμογή και ανανέωση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, ενάντια σε εφοπλιστές, κυβέρνηση, υπουργείο Ναυτιλίας, που επιδιώκουν να επιβάλουν την εργασιακή ζούγκλα, να μην εφαρμόζονται ούτε τα ελάχιστα που προβλέπονται στις ΣΣΕ».

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που οργανώνεται την Τετάρτη 28 Φλεβάρη, μαζί με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα που τη συγκεκριμένη μέρα απεργούν, προετοιμάζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών. 

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και άλλες Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία καλούν σε συγκέντρωση την Τετάρτη 28 Φλεβάρη στις 10.30 το πρωί στα Προπύλαια, ενώνοντας τη φωνή των μικρών επαγγελματιών με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τη μικρομεσαία αγροτιά. Ανάμεσα στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται από συνδικαλιστικούς φορείς των επαγγελματιών ξεχωρίζει η απόφαση του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) για 48ωρη απεργία στις 27 και 28 Φλεβάρη. Στις 27 Φλεβάρη το ΣΑΤΑ πραγματοποιεί συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών, ενώ στις 28 Φλεβάρη καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 11 το πρωί στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.

Σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας.

Σημεία συνάντησης σε όλη τη χώρα 

Μέχρι τώρα έχουν οριστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις:

 • Αθήνα, 10.30 π.μ., Προπύλαια
 • Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Άγαλμα Βενιζέλου
 • Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης
 • Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
 • Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο
 • Αλιβέρι, 10 π.μ., Άγαλμα του Λιγνιτωρύχου
 • Άμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού
 • Άρτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο
 • Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου
 • Βόλος, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
 • Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο
 • Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ
 • Γρεβενά, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
 • Έδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες
 • Ελασσόνα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
 • Ζάκυνθος, 9.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου
 • Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου
 • Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
 • Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου
 • Καλλονή Λέσβου, 11 π.μ., Πάρκο
 • Καρδίτσα, 12 μ., κεντρική πλατεία
 • Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
 • Κέρκυρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο
 • Κοζάνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
 • Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
 • Λαμία, 11.30 π.μ., πλατεία Πάρκου
 • Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
 • Λευκάδα, 11 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά
 • Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
 • Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς
 • Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
 • Πρέβεζα, 10.30 π.μ., παλιά ΚΤΕΛ
 • Πτολεμαΐδα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
 • Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ
 • Τύρναβος, 11.30 π.μ. κεντρική πλατεία
 • Χαλκίδα, 12 μ., πλατεία Δικαστηρίων
 • Χανιά, 10.30 π.μ. πλατεία Αγοράς

Τέμπη: Πάνω από 500.000 υπογραφές για την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Πάνω από 500.000 υπογραφές συγκεντρώθηκαν στο ψήφισμα, το οποίο έχει θέσει προς υπογραφή ο Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, ζητώντας την υποστήριξη των πολιτών για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για να μην υπάρξει συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη, μετά την εθνική τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όταν συγκρούστηκε εμπορική με επιβατική αμαξοστοιχία, «στοιχίζοντας» τη ζωή σε 57 ανθρώπους, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, για να μην υπάρξει συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη.

Θα «παραλύσει» η Αθήνα την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου καθώς πανελλαδική απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ αλλά και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.. Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, τα τρένα καθώς και ναυτεργατικά σωματεία.

Στην απεργία συμμετέχουν επίσης και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με στάσεις εργασίας και απεργία. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία θα προχωρήσουν σε δύο στάσεις εργασίας, ενώ οι ιδιοκτήτες ταξί σε 48ωρη απεργία. 

Όσον αφορά το μετρό, οι τελικές αποφάσεις αναμένονται να παρθούν σήμερα, Δευτέρα, από τους εργαζόμενους στα μέσα σταθερής τροχιάς της Αττικής (γραμμές 1, 2 και 3 του μετρό και τραμ).

Παράλληλα, σε 24ωρη απεργία αναμένεται να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας, σύμφωνα με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών καθώς και σωματείων εργαζομένων (Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Αναλυτικά:

Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ 

Οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ή αργότερα (έξοδος οχημάτων από τα αμαξοστάσια στις 8:30 π.μ.), ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00.

48ωρη απεργία στα Ταξί

Παράλληλα, χωρίς ταξί θα παραμείνει την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου η Αθήνα, καθώς το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), προγραμματίζει απεργία. Μάλιστα, προγραμματίζεται συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Μεταφορών.

Μεταξύ άλλων ζητούν μόνιμη παραμονή του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες ταξί στο 13%, άρση της υποχρεωτικότητας ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων Ταξί μόνο μηδενικών ρύπων από το 2026.

Ξεπέρασε τις 700.000 υπογραφές το ψήφισμα για να μην υπάρξει συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών 

Ξεπέρασαν το μεσημέρι του Σαββάτου τις 700.000 οι υπογραφές στο ψήφισμα για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη και αίτημα να μην υπάρξει συγκάλυψη και να αποδοθούν και πολιτικές ευθύνες.

Την ίδια ώρα άκρως συγκινητική ήταν η εκδήλωση φοιτητικών συλλόγων στο σημείο που σημειώθηκε η τρομακτική σύγκρουση με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 57 άνθρωποι.

Φοιτητικοί σύλλογοι με κεντρικό σύνθημα «Δεν ξεχνάμε!» απαίτησαν να μην «το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί». Να σημειωθεί ότι σήμερα, Δευτέρα στην ΕΣΗΕΑ, συγγενείς θυμάτων και επιζώντες θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για την πορεία της διερεύνησης του δυστυχήματος καθώς και για το τελικό πόρισμα του εμπειρογνώμονα που έγινε για λογαριασμό των συγγενών των θυμάτων και το οποίο έχει κατατεθεί στον ανακριτή που διερευνά το τρομακτικό δυστύχημα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις