Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Χωρίς λεωφορεία θα είναι για ορισμένες ώρες την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου η Αθήνα, ενώ την ίδια ημέρα δεν θα λειτουργήσει καθόλου ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

Αυτό θα γίνει καθώς οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ προκήρυξαν στάση εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι στον προαστιακό σιδηρόδρομο θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την ίδια ημέρα, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. 

Ειδικότερα, στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Στη σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ, σημειώνεται ότι η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10 το πρωί ή αργότερα (έξοδος οχημάτων από τα αμαξοστάσια στις 8:30 το πρωί), ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 8 το βράδυ.

Ανακοίνωση 

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση για τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ έχει ως εξής:

«Αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Στα αστικά λεωφορεία, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ή αργότερα (έξοδος οχημάτων από τα αμαξοστάσια στις 8:30 π.μ.), ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00 24ωρη απεργία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας, σύμφωνα με απόφαση σωματείων εργαζομένων (Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ)».

Τι ισχύει για το μετρό

Για το μετρό δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα κάποια επίσημη απεργία, αλλά μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται ανακοίνωση καθώς οι εργαζόμενοι στις σταθερές συγκοινωνίες συμμετέχουν στις γενικές απεργίες.

ΑΔΕΔΥ 

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), για την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024.

Με σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», η ΑΔΕΔΥ απαιτεί, μεταξύ άλλων να δοθεί πίσω ο 13ος και 14ος μισθός και να καταργηθεί το χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η Ένωση επισημαίνει πως στην απεργία μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι του Δημοσίου, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας.

ΠΟΕ - ΟΤΑ

Στην 24ωρη πανελλαδική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία, που έχει προκηρυχθεί από την ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), με κύριο αίτημα την τιμωρία των υπαίτιων του εγκλήματος των Τεμπών, που στις 28 Φεβρουαρίου του 2023, συγκρούστηκαν εμπορική αμαξοστοιχία με επιβατική, «στοιχίζοντας» τη ζωή σε 57 ανθρώπους, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. 

Σε σχετική ανακοίνωση της, η ΠΟΕ - ΟΤΑ σημειώνει ότι: «Η «στρόφιγγα» των προσλήψεων έχει κλείσει εδώ και 15 χρόνια, με αποτέλεσμα τεράστια προβλήματα στη στελέχωση των Υπηρεσιών, ενώ την ίδια στιγμή λόγω συνταξιοδοτήσεων και κινητικότητας το πρόβλημα έχει οξυνθεί περισσότερο είτε αφορά στο Διοικητικό, είτε στο Εργατοτεχνικό, είτε στο Παιδαγωγικό προσωπικό».

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει απωλέσει το 40% του ανθρώπινου δυναμικού της τα τελευταία χρόνια, ενώ μέρος αυτού έχει αντικατασταθεί από εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μέσω προγραμμάτων Ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ. Αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες, δίχως πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς. Αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των δημοτών και των Τοπικών Κοινωνιών. Αποτέλεσμα, μια Τοπική Αυτοδιοίκηση «επαίτης» απόλυτα εξαρτημένη από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, αφού για κάθε τι εκλιπαρεί για την ένταξη της σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο!!!» επισημαίνεται.

Εργατικά Κέντρα που συμμετέχουν στην απεργία 

Στο απεργιακό μέτωπο περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής, εκτός από τα εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, και οι εξής δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Άρτας, Βόλου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ελασσόνας, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Θεσπρωτίας, Θήβας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Λακωνίας, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λευκάδας, Λιβαδειάς, Ορεστιάδας, Παλλεσβιακό, Πάτρας, Πειραιά, Σαλαμίνας, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας.

Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Τύπου - Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Χημικής Βιομηχανίας, Θεάματος - Ακροάματος, Ηλεκτρολόγων (στάση εργασίας), Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων, Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ).

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης η ΑΔΕΔΥ και οι Ομοσπονδίες του Δημοσίου.

Σε απεργία τα τρένα την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου

Στην απεργία που πρόκειται να διεξαχθεί την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, αποφάσισε να συμμετάσχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ομοσπονδίας αναμένεται να διαρκέσει από τις 00:01’ έως ώρα 24:00’.

Η συμμετοχή στην απεργία, συνιστά «ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών», αλλά και «μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι για εμάς τους Σιδηροδρομικούς πάνω από όλους και πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων».

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια της Αττικής

Σε 24ωρη παναττική απεργία προχωρούν την Τετάρτη 28 Φλεβάρη τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ και καλούν τους ναυτεργάτες στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου να συμμετάσχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση στα Προπύλαια. Επίσης, οργανώνουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά (πλοία «Blue Star»).

«Βάζουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα την ασφάλεια και προστασία της ζωής. Να μη θυσιάζονται ναυτεργάτες σε εμπόλεμες περιοχές, για το αδηφάγο εφοπλιστικό κέρδος», τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση τα τρία σωματεία. Καταγγέλλουν την άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ στο αίτημά τους να χαρακτηριστούν εμπόλεμες ζώνες Μαύρη Θάλασσα, Λωρίδα της Γάζας, Περσικός Κόλπος, την ίδια στιγμή που «κατ' εντολή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ρίχνει «λάδι στη φωτιά» με τη συμμετοχή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα». Και διεκδικούν «την εφαρμογή και ανανέωση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, ενάντια σε εφοπλιστές, κυβέρνηση, υπουργείο Ναυτιλίας, που επιδιώκουν να επιβάλουν την εργασιακή ζούγκλα, να μην εφαρμόζονται ούτε τα ελάχιστα που προβλέπονται στις ΣΣΕ».

Καμία πτήση την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου - Απεργούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Δεν θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, καθώς προκήρυξαν απεργία οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. 

Ειδικότερα, την Τετάρτη, κανένα αεροπλάνο δεν θα προσγειώνεται στα αεροδρόμια της χώρας μετά από απόφαση της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος.

Καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια δεν θα πραγματοποιηθεί, εφόσον η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, όπως και κατά τις ημέρες, που πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους, θα πραγματοποιούνται μόνο οι πτήσεις που προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο, δηλαδή οι αεροδιακομιδές, ειδικές πτήσεις και οι υπερπτήσεις.

Θα υπάρξει λοιπόν είτε ακύρωση είτε συγχώνευση του συνόλου των εμπορικών πτήσεων στην Ελλάδα.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που οργανώνεται την Τετάρτη 28 Φλεβάρη, μαζί με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα που τη συγκεκριμένη μέρα απεργούν, προετοιμάζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών. 

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και άλλες Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία καλούν σε συγκέντρωση την Τετάρτη 28 Φλεβάρη στις 10.30 το πρωί στα Προπύλαια, ενώνοντας τη φωνή των μικρών επαγγελματιών με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τη μικρομεσαία αγροτιά. Ανάμεσα στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται από συνδικαλιστικούς φορείς των επαγγελματιών ξεχωρίζει η απόφαση του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) για 48ωρη απεργία στις 27 και 28 Φλεβάρη. Στις 27 Φλεβάρη το ΣΑΤΑ πραγματοποιεί συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών, ενώ στις 28 Φλεβάρη καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 11 το πρωί στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.

Σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας.

Σημεία συνάντησης σε όλη τη χώρα 

Μέχρι τώρα έχουν οριστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις:

 • Αθήνα, 10.30 π.μ., Προπύλαια
 • Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Άγαλμα Βενιζέλου
 • Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης
 • Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
 • Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο
 • Αλιβέρι, 10 π.μ., Άγαλμα του Λιγνιτωρύχου
 • Άμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού
 • Άρτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο
 • Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου
 • Βόλος, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
 • Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο
 • Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ
 • Γρεβενά, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
 • Έδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες
 • Ελασσόνα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
 • Ζάκυνθος, 9.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου
 • Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου
 • Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
 • Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου
 • Καλλονή Λέσβου, 11 π.μ., Πάρκο
 • Καρδίτσα, 12 μ., κεντρική πλατεία
 • Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
 • Κέρκυρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο
 • Κοζάνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
 • Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
 • Λαμία, 11.30 π.μ., πλατεία Πάρκου
 • Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
 • Λευκάδα, 11 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά
 • Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
 • Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς
 • Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
 • Πρέβεζα, 10.30 π.μ., παλιά ΚΤΕΛ
 • Πτολεμαΐδα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
 • Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ
 • Τύρναβος, 11.30 π.μ. κεντρική πλατεία
 • Χαλκίδα, 12 μ., πλατεία Δικαστηρίων
 • Χανιά, 10.30 π.μ. πλατεία Αγοράς

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις