Breaking news

ΕΟΠΥΥ: Κι επισήμως χαράτσι στα παραπεμπτικά εξετάσεων
A

Με ταχείς και συνοπτικές διαδικασίες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, συνεχίζουν να «ξηλώνουν» τον δωρεάν χαρακτήρα από το ΕΣΥ. Έτσι, μετά τις αποφάσεις για τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή και για συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακά τους, επισημοποιείται το νέο «χαράτσι» για τους ασφαλισμένους, από τους οποίους ζητείται ξανά να βάλουν το χέρι στην τσέπη

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο που φέρει τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» αναφέρει σε διάταξή του πως «Από 1.1.2014 ορίζεται η εκ μέρους των ασθενών καταβολή υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού του ενός (1) ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό. Οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ καταβάλλουν από την 1η.4.2024 στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων.».

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει πως τα ποσά αυτά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ ΕΟΠΥΥ) αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό.

Τέλος αναφέρεται ότι, το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα (λογιστικά) από τον ΕΟΠΥΥ στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς αυτή τη φορά καλούνται να συμμετέχουν οικονομικά και στο clawback των ιδιωτικών εργαστηρίων, το οποίο δεν προτίθεται να μειώσει η κυβέρνηση.

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο ΕΔΩ.

Από την τσέπη των ασθενών και ο προσωπικός γιατρός

Χθες, ο κ. Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανακοίνωσαν μέτρα για τη δεύτερη φάση μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Μεταξύ των μέτρων αυτών, περιλαμβάνεται η αναφορά πως στο θέμα του προσωπικού γιατρού, ο πολίτης μπορεί να επιλέξει ιδιώτη γιατρό, τον οποίο όμως θα πληρώνει από την τσέπη του

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την αντίστοιχη για τα απογευματινά χειρουργεία, σε μια χώρα που επίσημα αναγνωρίζει ότι το 9% του πληθυσμού της δεν μπορεί να καλύψει τις ιατρικές ανάγκες του εξαιτίας οικονομικής ένδειας, μεγάλης αναμονής ή μεγάλης απόστασης από τις διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας, με το 32% του πληθυσμού να βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και το 26,3% στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Για το θέμα αυτό μίλησε σήμερα σε εκπομπή της ΕΡΤ η κ. Αγαπηδάκη, η οποία χαρακτήρισε «διαστρεβλώσεις» από την πλευρά της αντιπολίτευσης τις αναφορές περί επιβάρυνσης του ασθενούς.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, «περνάμε από ένα μοντέλο που δίναμε το δικαίωμα σε έναν πολίτη να γραφτεί σε οποιοδήποτε γιατρό στη χώρα, σε ένα νέο που προήλθε από μελέτη που έγινε στο υπουργείο Υγείας. Γνωρίζουμε πόσους προσωπικούς γιατρούς χρειαζόμαστε ανά δήμο. Ο προσωπικός γιατρός είναι κοντά στο μέρος που ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι. Δεν μπορείς να έχεις προσωπικό γιατρό στον Πειραιά και να μένεις στο Γέρακα. Αυτό αλλάζει», δήλωσε η κα Αγαπηδάκη.

«Θα ανοίξουμε θέσεις ανά δήμο για να καλύψουμε όλους τους πολίτες, δωρεάν. Εάν τώρα ο πολίτης δε θέλει το δωρεάν γιατρό και θέλει να πάει σε έναν ιδιώτη που ο ίδιος θα επιλέξει […] τότε θα το πληρώνει με ιδιωτική δαπάνη» σημείωσε.

Αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων

Αντιδράσεις προκάλεσε πριν μερικές ημέρες η επιβάρυνση των ασφαλισμένων, μέσου του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, το οποίο φέρνει αυξήσεις σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα.

Ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) μιλούσε από την πρώτη στιγμή για αυξήσεις βόμβα της τάξης του 80%, ο Άδωνις Γεωργιάδης τις είχε διαψεύσει, αναφέροντας ότι θα αλλάξουν απλά οι όροι αποζημίωσης για τα γενόσημα φάρμακα, χωρίς την παραμικρή μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Συγκεκριμένα είχε δηλώσει ότι. «Υπήρχε νόμος του 2021 που έλεγε ότι ο υπουργός Υγείας θα υπογράψει απόφαση για την τιμή αποζημίωσης στα γενόσημα. Ο νόμος έλεγε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2023, όμως δόθηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δόθηκε παράταση για 31 Ιανουαρίου 2024. Εγώ δεν έδωσα άλλη αναβολή και έτσι τέθηκε σε ισχύ η απόφαση»

Έπειτα όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι παραδέχτηκε την αύξηση των τιμών φέρνοντας μάλιστα ΚΥΑ για πλαφόν 3 ευρώ στην επιβάρυνση ανά σκεύασμα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις