Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε νέα ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι έλαβε έκτακτα μέτρα, με τα οποία διατείνεται ότι «διευκολύνει» τους μη μισθωτούς πολίτες, που έχουν χρέη στο ΕΦΚΑ, να ενεργοποιήσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι, βάσει τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας, περίπου 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, μένουν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα. Οι οφειλέτες μη μισθωτοί έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας αλλά δε δικαιούνται δωρεάν συμμετοχή στις εξετάσεις και στα φάρμακα όταν επισκέπτονται ιδιώτη γιατρό.

Ειδικότερα, όσοι έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους ή έχουν καταβάλει την πρώτη δόση, θα έχουν τη δυνατότητα:

  • Να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε τοπικό κατάστημα του e-ΕΦΚΑ και μάλιστα χωρίς ραντεβού, ειδικά για ζητήματα ασφαλιστικής ικανότητας και να λάβουν άμεσα ασφαλιστική ικανότητα.
  • Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών», πατώντας εδώ και να επιλέξουν «αμφισβήτηση οφειλών». Ειδική ομάδα έργου, που συστάθηκε γι’ αυτό τον σκοπό, επεξεργάζεται τα αιτήματα και η ασφαλιστική ικανότητα αποκαθίσταται εντός λίγων ωρών.
  • Να αναμένουν την προγραμματισμένη αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας. Ακόμα και ως προς αυτή, αντί να διενεργείται μηνιαίως, αποφασίστηκε να γίνεται εκτάκτως κάθε εβδομάδα. Ήδη, από χθες, απέκτησαν ασφαλιστική ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν έως την 6η Μαρτίου, ενώ, όσοι το έπραξαν από την 7η Μαρτίου, θα αποκτήσουν αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Τι θα πρέπει να ελέγξουν οι ενδιαφερόμενοι 

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τονίζεται ότι: «Επειδή παρατηρείται ότι η πλειονότητα όσων απευθύνθηκαν στα καταστήματα και στην πλατφόρμα εξακολουθούσαν να έχουν οφειλές και, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι, προτού απευθυνθούν στα τοπικά καταστήματα, να ελέγξουν:

  • εάν πράγματι έχουν ασφαλιστική ικανότητα, ακολουθώντας τον παραπάνω σύνδεσμο,
  • εάν έχουν τρέχουσες οφειλές, πατώντας εδώ  και
  • εάν έχουν βεβαιωμένες οφειλές στο ΚΕΑΟ, τις οποίες θα πρέπει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν, πατώντας εδώ»

Οι προϋποθέσεις για ασφαλιστική ικανότητα στους μη μισθωτούς 

Όσον αφορά στους μη μισθωτούς, απαραίτητη προϋπόθεση είναι είτε

  • να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους είτε
  • να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και να εξοφλούν τακτικά τις δόσεις που προβλέπει η ρύθμιση.

Όσον αφορά στους μισθωτούς, προϋπόθεση είναι η πραγματοποίηση τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας (που δηλώθηκαν στην ΑΠΔ από τον εργοδότη) κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, ανεξαρτήτως της εξόφλησης των εισφορών από μέρους του εργοδότη.

Τονίζεται ότι η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας δεν συνεπάγεται απώλεια της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όλοι οι νόμιμα διαμένοντες πολίτες στη χώρα με ενεργό ΑΜΚΑ έχουν ανεμπόδιστη και δωρεάν πρόσβαση νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο δημόσιο σύστημα υγείας, ήτοι σε δημόσια νοσοκομεία, καθώς και σε Κέντρα Υγείας.

Σημειώνεται όμως, ότι δε δικαιούνται δωρεάν συμμετοχή στις εξετάσεις και στα φάρμακα όταν επισκέπτονται ιδιώτη γιατρό.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τις κάτωθι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού: ανήλικοι, άτομα με αναπηρία και χρονίως πάσχοντες, οι οποίες καλύπτονται και από ιδιώτες γιατρούς για συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων.

Ποιοι δεν χάνουν την ασφαλιστική ικανότητα 

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα για την περίοδο 2024-2025 έχει χορηγηθεί επίσης σε κατηγορίες εργαζομένων που αντιμετωπίζουν αντικειμενική δυσκολία στο να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις της ασφαλιστικής ικανότητας: πληγέντες από φυσικές καταστροφές, στους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις