Breaking news

Σέρρες: Ακινητοποιήθηκε τρένο για να περάσει φορτηγό από αφύλακτη διάβαση (video)
A

Μόνο δεδομένη δε φαίνεται να είναι η ασφάλεια στους σιδηροδρόμους, μόλις ένα χρόνο μετά την τραγωδία στα Τέμπη, καθώς νέο περιστατικό έρχεται στο φως της δημοσιότητας και επιβεβαιώνει το μπάχαλο που επικρατεί.

Στο βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης, και φέρεται να είναι τραβηγμένο από τον μηχανοδηγό, βλέπουμε πως το τρένο αναγκάζεται να σταματήσει την πορεία του σε αφύλακτη διάβαση, ώστε να περάσουν φορτηγά. Τα βαγόνια ακινητοποιούνται λίγο πριν από τη διάβαση απ' όπου περνούν ελεύθερα τα βαριά οχήματα. 

Το περιστατικό, όπως σημειώνει και το Ράδιο Θεσσαλονίκη, καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή στην περιοχή της Δοϊράνης με κατεύθυνση προς Σέρρες.

«Καμία εμπιστοσύνη στον ΟΣΕ – Διαρροές για δήθεν ουρλιαχτά σε συνομιλίες με σταθμάρχες»

Την ίδια στιγμή σε νέα ανακοίνωσή της η Ένωση Προσωπικού έλξης, παίρνει θέση για τα τελευταία δημοσιεύματα σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα στον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξη τόνισε χαρακτηριστικά ότι «την παρακολούθηση των ραδιοεπικοινωνιών, όπως και την εξέταση των συμβάντων με την αντίστοιχη έκδοση πορισμάτων, οφείλει να αναλάβει ανεξάρτητος φορέας, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη και όχι ο ΟΣΕ, η Διοίκηση του οποίου είναι παντελώς αναξιόπιστη».

Επιπλέον, οι μηχανοδηγοί τονίζουν ότι «καμία εμπιστοσύνη δεν υπάρχει στον ΟΣΕ (που είναι και ελεγχόμενος ουσιαστικά), ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες διαρροές σε μέσα ενημέρωσης για δήθεν "ουρλιαχτά" σε συνομιλίες σταθμαρχών – μηχανοδηγών».

Τέσσερα νέα σοβαρά περιστατικά σε 2,5 μήνες

Αξίζει να σημειωθεί πως τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί τέσσερα περιστατικά που επιβεβαιώνουν την τραγική κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου. Το πρώτο σημειώθηκε στα τέλη του Δεκέμβρη, στον σταθμό του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών και όπως αποδεικνύεται από όσα έχουν καταγραφεί, λίγο έλλειψε να έχουμε «νέα Τέμπη». 

Το περιστατικό αφορά στην παραβίαση κόκκινου σηματοδότη, που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε σύγκρουση δύο επιβατικές αμαξοστοιχίες της Hellenic Train. Επρόκειτο για τις αμαξοστοιχίες 1313 που εκτελούσε το δρομολόγιο Κιάτο-Πειραιάς και 51 (Ασημένιο Βέλος), η οποία εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αθήνα.

Όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες των εργαζομένων του ΣΚΑ, η αμαξοστοιχία 1313 παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη και λίγο έλειψε να πέσει πάνω στην αμαξοστοιχία 51, με τη σύγκρουση να αποφεύγεται κυριολεκτικά στο πάρα πέντε. Αυτό έγινε χάρη στην ετοιμότητα του υπευθύνου της τηλεδιοίκησης του ΣΚΑ, ο οποίος κυριολεκτικά ούρλιαζε στον ασύρματο, καλώντας τον μηχανοδηγό της 1313 αμαξοστοιχίας να σταματήσει, κάτι που ευτυχώς συνέβη, προτού οι δύο αμαξοστοιχίες έρθουν «αντιμέτωπες» στη γραμμή 102.

Αξίζει να σημειωθεί πως άλλη μια τραγωδία πήγε να σημειωθεί στις ράγες του τρένου στις Ιτιές Πάτρας, όταν ΙΧ πήγε να περάσει από τις ράγες, αλλά οι μπάρες δεν κατέβηκαν ποτέ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο καταγγέλλων, το τρένο ερχόταν τη στιγμή που και ο ίδιος επιχειρούσε να περάσει τη διάβαση με το ΙΧ του στο οποίο επέβαιναν και τα δύο ανήλικα εγγόνια του

Ευτυχώς το τρένο σταμάτησε την τελευταία στιγμή, προκειμένου να κατέβει επιβάτης. Μόνο για αυτόν τον λόγο, όπως τονίζει ο καταγγέλλων, αποφεύχθηκε το μοιραίο, καθώς αν δεν είχε συμβεί, τρένο και ΙΧ τα συνέχιζαν κανονικά την πορεία τους και θα είχαμε θύματα.

Χαρακτηριστικό είναι και το πρόβλημα που σημειώθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, κατά το οποίο καταγράφηκε και νέα παραβίαση κόκκινου σηματοδότη από την αμαξοστοιχία 2235 που εκτελούσε το δρομολόγιο  Αεροδρόμιο - Άνω Λιόσια, σημαίνοντας συναγερμό σε υπουργείο Μεταφορών, ΟΣΕ και Hellenic Train.

Τέλος, αμαξοστοιχία που εκτελούσε δρομολόγιο Αθήνα - Κιάτο ακινητοποιήθηκε στη Μαγούλα επειδή εντοπίστηκαν καπνοί στη μηχανή. Ο μηχανοδηγός ακινητοποίησε το τρένο για την ασφάλεια των επιβατών, και ειδοποίησε την εταιρεία. Εκείνοι, έστειλαν νέα μηχανή, αλλά κι εκείνη ακινητοποιήθηκε λόγω μηχανικής βλάβης.

«Σήμα κινδύνου» από τους εργαζομένους στα τρένα: Δραματικά χειρότερα τα πράγματα στην περιφέρεια

«Ένα χρόνο μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη και παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, τα πράγματα στον σιδηρόδρομο παραμένουν όχι μόνο στάσιμα αλλά ιδιαίτερα στην Περιφέρεια της χώρας είναι δραματικά χειρότερα», ανακοίνωσε από την πλευρά της τη Δευτέρα η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης ( Π.Ο.Σ. – Ε.Κ.Π. – Γ.Σ.Ε.Ε. – A.L.) .

«Η ανακοίνωση της Διοίκησης του ΟΣΕ στις 6 Μαρτίου απέδειξε σε όλους ότι αν λειτουργούσε η Τηλεδιοίκηση Λάρισας, αυτή που τέθηκε εκτός τον Ιούλιο του 2019, σήμερα οι 57 συνάνθρωποι μας θα ζούσαν», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι, οι οποίοι παρουσιάζουν ορισμένα ενδεικτικά κενά ασφαλείας σε γραμμές σε όλη την Ελλάδα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Η ανακοίνωση της Διοίκησης του ΟΣΕ στις 6 Μαρτίου, ότι λειτούργησε η Τηλεδιοίκηση του ΣΚΑ και απεσώβησε δυνητικά σοβαρό ατύχημα στις 23 Δεκεμβρίου του 2023, 3 μήνες μετά το συμβάν (γιατί άργησε τόσο η ανακοίνωση, μήπως γιατί την περίοδο εκείνη η Ελληνική Κοινωνία έβλεπε την «Εξεταστική» Επιτροπή των Τεμπών και την προσπάθεια της πλειοψηφίας να συγκαλύψει το έγκλημα και κάποιοι φοβήθηκαν ότι θα δεχόταν ένα καίριο πλήγμα;) απέδειξε το ορθόν των θέσεων του Σωματείου μας, το οποίο με εξώδικα, απεργίες, επιστολές και διαμαρτυρίες διεκδικούσε το αυτονόητο. Να λειτουργήσουν τα συστήματα ασφάλειας. Η ανακοίνωση του ΟΣΕ ΑΠΕΔΕΙΞΕ σε όλους ότι ΑΝ λειτουργούσε η Τηλεδιοίκηση Λάρισας, αυτή που τέθηκε εκτός τον Ιούλιο του 2019, σήμερα οι 57 συνάνθρωποι μας ΘΑ ΖΟΥΣΑΝ.

Το Σωματείο μας θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών.

Εδώ και 7 μήνες η κυκλοφορία των τρένων στον άξονα Αθήνα- Θεσσαλονίκη για μήκος διαδρομής 95 και πλέον χιλιομέτρων, γίνεται σε μονή γραμμή κυκλοφορίας ΧΩΡΙΣ Φωτοσήματα και Τηλεδιοίκηση και παραμένει άγνωστη η ημερομηνία αποκατάστασης.

Εδώ και 7 μήνες ο Βόλος, η Καρδίτσα τα Τρίκαλα και η Καλαμπάκα παραμένουν χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση, με άγνωστο τον χρόνο αποκατάστασης.

Στον Προαστιακό Πάτρας τα τελευταία 2 χρόνια ο χρόνος διάνυσης της διαδρομής του, έχει σχεδόν διπλασιαστεί λόγω έλλειψης συντήρησης της υποδομής και συνεπακόλουθων μειώσεων ταχύτητας. Άγνωστο παραμένει το πότε θα αποκατασταθεί η υποδομή του.

Στον Προαστιακό Αθήνας προς Κιάτο δεν λειτουργούν τηλεδιοίκηση και φωτοσήματα και παραμένει άγνωστη η ημερομηνία αποκατάστασης της κανονικότητας.

Η Θράκη δεν έχει δει τρένο μήνες τώρα γιατί 25 σιδηροδρομικές διαβάσεις παραμένουν ΜΗ λειτουργούσες και αφύλακτες. Άγνωστη η ημερομηνία αποκατάστασης

Η Φλώρινα δεν έχει δει τρένο εδώ και 1 χρόνο καθώς μετά την Έδεσσα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επικοινωνίας. Άγνωστη η ημερομηνία αποκατάστασης.

Οδοντωτός στα Καλάβρυτα και το Τρενάκι του Πηλίου, μέσα που προσέλκυαν χιλιάδες επισκεπτών, παραμένουν κλειστά. Άγνωστη η ημερομηνία αποκατάστασης.

Στην γραμμή προς Σέρρες ο ΟΣΕ τοποθετεί φύλακες στις σιδηροδρομικές διαβάσεις ΜΟΝΟ όταν διέρχονται τρένα που μεταφέρουν εμπορεύματα, αφήνοντας τα επιβατικά τρένα εκτεθειμένα και αναγκάζοντας την Hellenic Train να τοποθετήσει εποχούμενους φύλακες! Το τρένο σταματάει πριν την διάβαση, ο φύλακας κατεβαίνει από αυτό, την εξασφαλίζει, το τρένο διέρχεται και περιμένει τον φύλακα να ξαναεπιβιβαστεί σε αυτό!

Η υποχρηματοδότηση κυριαρχεί καθώς στις σιδηροδρομικές εταιρείες οφείλονται, εκατοντάδες εκατομμύρια των Ευρώ από το 2021! Γιατί δεν καταβάλλονται οι οφειλές;

Οι επενδύσεις σε αναγκαίο τροχαίο υλικό έχουν παρεπεμφθεί στις καλένδες. Άγνωστο πότε (και αν) θα πραγματοποιηθούν.

Η υποστελέχωση στον ΟΣΕ γιγαντώνεται καθώς τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εργαζομένων σε καίριες ειδικότητες ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ.

Το πόρισμα του ERA για τον Ελληνικό Σιδηρόδρομο εκθέτει και αναδεικνύει τις πολλές ελλείψεις στην χώρα μας.

Επειδή έχουμε ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ότι για τους μηχανοδηγούς ουσία δεν είναι η επικοινωνία και επειδή οι εξαγγελίες κουράζουν και διαψεύδονται από την πραγματικότητα που ζούμε καθημερινά εργαζόμενοι και επιβάτες, θεωρούμε πως πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους για την ανάταξη του σιδηροδρόμου».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις