Breaking news

Χειρουργείο νοσοκομείο
A

Ξεκινούν σήμερα επισήμως από τη Θεσσαλονίκη τα απογευματινά χειρουργεία τα οποία θα πραγματοποιούνται με χρήματα από τους ασθενείς. Η πρεμιέρα γίνεται από την συμπρωτεύουσα και συγκεκριμένα από το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου αλλά και από το Πανεπιστημιακό Γενικό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου θα χειρουργηθούν οι πέντε πρώτοι ασθενείς.

Η έναρξη του θεσμού θα γίνει παρουσία του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Μάριου Θεμιστοκλέους οι οποίοι και θα παραβρεθούν στα δύο νοσοκομεία.

Πέντε τα ιδρύματα που δηλώνουν αδυναμία

Με βάση τα όσα δηλώνει ο υπουργός Υγείας, από τα συνολικά 125 νοσοκομεία που υπάρχουν σε όλη τη χώρα περίπου τα 120 θέλουν να συμμετάσχουν στην διαδικασία, ενώ περίπου πέντε μικρά νοσηλευτικά ιδρύματα δήλωσαν αδυναμία να ανταποκριθούν στην ολοήμερη λειτουργία.

Τα επόμενα απογευματινά χειρουργεία έχουν προγραμματιστεί στα νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας αλλά και στην Αθήνα στον Ευαγγελισμό αλλά και στο «Γεώργιος Γεννηματάς», κατά τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Τα αγκάθια και οι φόβοι

Και μπορεί ο θεσμός να ξεκινά σήμερα, δεν λείπουν όμως οι αντιδράσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους συνδικαλιστικούς φορείς οι οποίοι δηλώνουν ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού σε όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και είναι άγνωστο πως θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία.

Οι φόβοι και των συνδικαλιστών είναι ότι θα δοθεί βαρύτητα το απόγευμα όπου θα πληρώνουν οι ασθενείς, ενώ θα υποβαθμιστούν τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία που γίνονται μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Η επιβάρυνση των ασθενών πάντως έρχεται σε μία περίοδο που το τοπίο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι θολό για το τι θα επακολουθήσει, καθώς άμεσα θα ανοίξει το σύστημα και για τους γιατρούς του δημοσίου να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Χειρουργείο - Χειρουγρεία

Μία ρύθμιση που επίσης δεν αποκλείεται να κρύβει κινδύνους αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι πολλοί εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου θα ωθούν τεχνηέντως τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη.

Τα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι στην καλύτερή τους φάση

Την ίδια ώρα πάντως τα δημόσια νοσοκομεία δεν βρίσκονται και στην καλύτερή τους φάση, αφού οι διοικήσεις στο ΕΣΥ είναι η υπ’ αμτόν εξαιτίας του διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη από τον ΑΣΕΠ για την επιλογή νέων στελεχών.

Πολλοί Διοικητές Νοσοκομείων θεωρούν ότι δεν θα συνεχίσουν την εργασιακή τους πορεία στο δημόσιο σύστημα υγείας με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν εγκαταλείψει τη διοίκηση αλλά και τη διαχείριση των νοσηλευτικών τους ιδρυμάτων.

Υπό το πρίσμα αυτό οι ριζικές αλλαγές που έρχονται στο ΕΣΥ με τα απογευματινά χειρουργεία αλλά και το ιδιωτικό έργο των γιατρών του Δημοσίου, δημιουργούνται σοβαρά προσκόμματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Κάτι που καταγγέλλουν καθημερινά οι συνδικαλιστές τόσο της ΟΕΝΓΕ όσο και της ΠΟΕΔΗΝ.

Διαβάστε επίσης:

Μαρουσάκης: Tι καιρό θα κάνει την Καθαρά Δευτέρα - Πού θα βρέξει

Προαστιακός: Χωρίς σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση από Λιόσια μέχρι Κιάτο έως τον Απρίλη του 2028

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις