Breaking news

ΕΟΠΥΥ: Από 1η Απριλίου το χαράτσι σε όλες τις εξετάσεις ασφαλισμένων
A

Ξεκινούν άμεσα τα επόμενα βήματα για την πλήρη διάλυση του θεσμού της δημόσιας Υγείας, καθώς από τη Δευτέρα, 1η Απριλίου, τίθενται σε ισχύ τα χαράτσια στις εξετάσεις των ασφαλισμέμων του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, σήμερα στον ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση έως και την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 και φέρει τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», προβλέπει πως οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους 1 ευρώ για κάθε εξέταση βιολογικών υγρών (αίμα και ούρα) και άλλα 3 ευρώ για κάθε ακτινολογική εξέταση (αξονική, μαγνητική, ακτινογραφία).

«Αυτό συμβαίνει γιατί μετά την πανδημία παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση των διαγνωστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές, η οποία συνεχίζεται και τώρα που τελείωσε ο κορονοϊός», δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Θέλουμε να επαναφέρουμε τις διαγνωστικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές» εξήγησε για το μέτρο ο υφυπουργός Υγείας και πρόσθεσε «όποιος πάει για εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, η συμμετοχή του θα είναι μηδενική».

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για ελλείψεις προσωπικού και τις λίστες αναμονής για τα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε: «Το προσωπικό (νοσηλευτικό προσωπικό – παραϊατρικό προσωπικό) επαρκεί. Τα ίδια τα νοσοκομεία το επιβεβαιώσαν και απάντησαν θετικά όταν ρωτήθηκαν. Το μέτρο έκανε πρεμιέρα χθες και σε 18 μήνες από σήμερα περιμένουμε σημαντική μείωση στις αναμονές».

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως παρόλο που ο υφυπουργός «βλέπει» επάρκεια προσωπικού στο ΕΣΥ, δεν εξηγεί γιατί το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας δίνεται η δυνατότητα παράτασης χρόνου παραμονής στην υπηρεσία ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας σε όσους γιατρούς βγαίνουν στη σύνταξη, το οποίο αποδεικνύει περίτρανα τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό - νοσηλευτικό – παραϊατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας.

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις