Breaking news

Νοσοκομεία
A

Τη στιγμή εκείνη που το ΕΣΥ φαίνεται να παραλύει ενώ παράλληλα ιδιωτικοποιείται από την κυβέρνηση της ΝΔ, τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, ξεκινούν τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, σύμφωνα με τον πίνακα που ανάρτησε η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, θεσμό τον οποίο αποκαλεί «έκτρωμα» η ΕΙΝΑΠ στην ανακοίνωση της.

Υπενθυμίζεται ότι, τα απογευματινά χειρουργεία ξεκίνησαν και επισήμως στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 12 Μαρτίου και θα πραγματοποιούνται με χρήματα από τους ασθενείς. Η «πρεμιέρα» έγινε στην συμπρωτεύουσα και συγκεκριμένα από το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου αλλά και από το Πανεπιστημιακό Γενικό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου θα χειρουργηθούν οι πέντε πρώτοι ασθενείς.

Τα τέσσερα Νοσοκομεία είναι τα εξής:

  • «Ο Ευαγγελισμός»: 2 χειρουργικές τράπεζες επί 2 ημέρες την εβδομάδα. Εκτιμώμενος αριθμός περιστατικών 30. Τα περιστατικά αφορούν: Γενική Χειρουργική, Νευροχειρουργική, Ορθοπεδική, Πλαστική Χειρουργική, Ουρολογική, Οφθαλμολογική, ΩΡΛ και Γναθοχειρουργική.
  • «Γ.Γεννηματάς»: 4 χειρουργικές τράπεζες επί 2 ημέρες την εβδομάδα, για περιστατικά που αφορούν: Γενική Χειρουργική, Ουρολογική, Πλαστική, ΩΡΛ, Αγγειοχειρουργική, Γναθοχειρουργική, Πανεπιστημιακή και Κρατική Οφθαλμολογική, Ορθοπεδική και Νευροχειρουργική.
  • ΚΑΤ: 3 χειρουργικές τράπεζες επί 2 ημέρες την εβδομάδα, για περιστατικά που αφορούν: Γενική Χειρουργική, Αθλητικές Κακώσεις, Μικροχειρουργική, Ορθοπεδική, Σκολίωση και Σπονδυλική Στήλη, Αγγειοχειρουργική, Νευροχειρουργική, Πλαστική Χειρουργική, Γναθοπροσωπική και Θωρακοχειρουργική.
  • «Σωτηρία»: 1 χειρουργική τράπεζα επί 1 ημέρα την εβδομάδα, για περιστατικά που αφορούν: Γενική Χειρουργική, Θωρακοχειρουργική και ΩΡΛ.

Διαβάστε επίσης: Απογευματινά χειρουργεία: Πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη με «αγκάθια» και φόβους

Τι αναφέρει για το θέμα των απογευματινών χειρουργείων η πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας

Αναφορικά με το θέμα των απογευματινών χειρουργείων και τον κλάδο των αναισθησιολόγων αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας Ελεάνα Γαρίνη, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Συνδέσεις» (Χ. Βίδου, Κ. Παπαχλιμίντζος).

Συγκεκριμένα η ίδια για το θέμα της προκήρυξης θέσεων αναισθησιολόγων, που όμως δεν καλύπτονται, δεν καταθέτουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι, επισήμανε τα εξής:

«Είναι αλήθεια ότι πράγματι γίνονται προκηρύξεις αναισθησιολόγων και δεν πάει κανένας σε τέτοια νοσοκομεία όπως το Ιπποκράτειο ή το Παπανικολάου, αλλά είναι η μισή αλήθεια.

Διότι όταν τα νοσοκομεία αυτά αφέθηκαν να μείνουν με το ένα τρίτο των αναισθησιολόγων που χρειαζόταν, όταν υπήρχαν δηλαδή όλες αυτές οι παραιτήσεις οι οποίες δεν ανανεώνονται στην ώρα τους και η αντίδραση να προκηρυχθούν θέσεις ήταν πολύ μερική και πολύ αργά και όταν λέω μερική ότι όταν βγάζεις σιγά – σιγά αυτές τις θέσεις ο υποψήφιος θα καταλάβει ότι πάει σε ένα νοσοκομείο στο οποίο θα υποστεί ένα τέτοιο φόρτο εργασίας, καθιστά τη ζωή του πάρα πολύ δυσχερή.

Την ίδια στιγμή υπάρχει ένας ιδιωτικός τομέας ο οποίος έχει ανάγκη από αναισθησιολόγους, γιατί όπως είπαμε είμαστε λίγοι και δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον.

Για ποιο λόγο λοιπόν ο υποψήφιος να διαλέξει ένα τέτοιο νοσοκομείο.

Και κάπως έτσι βρισκόμαστε στο Ιπποκράτειο ή στο Παπανικολάου και σε άλλα τα οποία έρχονται μικρότερα νοσοκομεία τα οποία φυλλοροούν και μένουν με ελάχιστο προσωπικό, να μη θέλει ο αναισθησιολόγος να πάει να εργαστεί εκεί».

Η ίδια μιλώντας για το Ιπποκράτειο που είναι από τα νοσοκομεία στα οποία έχουμε απογευματινά χειρουργεία, δήλωσε:

«Σε νοσοκομεία που έχουν μείνει με τόσο λίγο προσωπικό και που είναι αυτά τα οποία έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν απογευματινά χειρουργεία διότι το προσωπικό κάνει πάρα πολλές εφημερίες, είναι πάρα πολύ, είναι στα όρια της εξόντωσης και αν κάνουνε, θα κάνουνε εις βάρος ουσιαστικά της υγείας τους, της ασφάλειας τους.

Σαν λύση λοιπόν να δίνετε μόνο τα απογευματινά χειρουργεία, ότι αυτό θα αλλάξει το δυσμενές εργασιακό περιβάλλον και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον μας φαίνεται πολύ μερικό και ετεροβαρές.

Δηλαδή στα νοσοκομεία στα οποία έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, εκεί είναι και πιο δύσκολο να λειτουργήσει. Υπήρξε ένα επίδομα κάποια στιγμή στους αναισθησιολόγους υπήρξε ένα επίδομα, αναγνωρίζοντας αυτό το πρόβλημα, το οποίο δόθηκε ένα χρόνο και μετά φορολογήθηκε και εξανεμίστηκε. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι η πρωινή εργασία να οχυρωθεί».

Σε στάση εργασίας και συγκεντρώσεις σήμερα οι γιατροί για τα απογευματινά χειρουργεία 

Σε στάση εργασίας προχώρησαν σήμερα, Πέμπτη 14 Μαρτίου, από τις 13:00 έως τις 15:00, οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της Ελλάδας, προκειμένου να δείξουν τη δυσαρέσκεια τους για τα απογευματινά χειρουργεία που θεσμοθέτησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Στη στάση εργασίας κάλεσαν η ΕΙΝΑΠ και η ΟΕΝΓΕ, ενώ οι γιατροί πραγματοποίησαν συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται να εξαθλιώνει όλο και περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, βάζοντας τους πολίτες να πληρώσουν για την υγειονομική τους περίθαλψη. Ακόμα οι γιατροί τονίζουν πως το συγκεκριμένο μέτρο είναι απλώς μία «φιέστα» που προχωράει ένα βήμα παρακάτω την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

Στο μεταξύ ο υπουργός Υγείας, έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές πως δεν σκοπεύει να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες.

Η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ

«Καλούμε τους συναδέλφους να μη δηλώσουν συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία!

Η κυβέρνηση της ΝΔ απογειώνει την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας. Αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες (σε όλη την Αττική λειτουργούν οι 130 στις 200) και να μπορούν όλοι οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα, χωρίς να αναγκάζονται να ξανά πληρώσουν, επιβάλλει νόμιμο κρατικό «φακελάκι» στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία.

Οι υπόλοιποι ασθενείς καταδικάζονται να περιμένουν στις ψηφιακές λίστες αναμονής. Ξέρουμε καλά ότι η απογευματινή λειτουργία θα γίνει εις βάρος της πρωινής.

Όπως ξεκαθάρισε πολλές φορές ο υπουργός Υγείας, δεν σκοπεύει να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες. Αντί γι’ αυτό δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να μπαίνουν στο νοσοκομείο και να φέρνουν ή να βρίσκουν «πελατεία».

Δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί αυτό το έκτρωμα! Δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Απαιτούμε:

  • Αποκλειστικά Δημόσια & Δωρεάν Υγεία για όλους με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
  • Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας.
  • Αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Ένταξη στα ΒΑΕ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν θα αντιμετωπίσουμε ποτέ τον ασθενή ως πελάτη και την υγεία ως εμπόρευμα».

Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) που καλεί «στη στάση εργασίας 1:00 με 3:00 και στην κινητοποίηση στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού στις 2:30, ενάντια στη φιέστα της ντροπής που ετοιμάζει το υπουργείο υγείας», επισημαίνει: «Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην υγεία και τη ζωή.

  • Δωρεάν υγεία για όλους.
  • Μαζί με  τους ασθενείς και όλο το λαό να τους σταματήσουμε!
  • Δε θα επιτρέψουμε στον Υπουργό Υγείας να αντιμετωπίζει τους ασθενείς σα λάφυρα! 
  • Δε θα γίνουμε οι γιατροί “κυνηγοί κεφαλών” για να κάνει μπίζνες το δημόσιο νοσοκομείο επιχείρηση».

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, χαρακτήρισε, θλιβερή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη Τρίτη 12 Μαρτίου, ημέρα που πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα, επί πληρωμή, απογευματινά χειρουργεία. Ο κ. Γιαννάκος έκανε λόγο για νοσοκομεία – σούπερ μάρκετ, ενώ αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζουν πολλά νοσοκομεία, όπως το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, το οποίο επισκέφτηκε, που καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή τους στην παρέμβαση του υπουργείου.

«Χθες, όσο κι αν προσπαθούμε να το κρύψουμε επικοινωνιακά, ήταν μία θλιβερή μέρα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αντί να ζητήσουμε συγγνώμη από τους πολίτες που περιμένουν τέσσερα και πέντε χρόνια να χειρουργηθούν, τους είπαμε ότι πρέπει να πληρώσετε για να χειρουργηθείτε. Και μπορεί ο υπουργός να είπε μετά ότι ήταν δωρεάν χθες τα χειρουργεία, σήμερα όμως δεν θα είναι, γιατί δεν ξέρουμε πότε θα είναι έτοιμο το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε ότι στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου έγιναν τραγελαφικά πράγματα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι πρώτες επεμβάσεις.

Όπως είπε, κλήθηκε ασθενής που ήταν στη λίστα αναμονής από το 2016 για να χειρουργηθεί, ο οποίος τους είπε ότι δεν έχει τα 1.200 ευρώ που απαιτούνται για την αρθροπλαστική. Επιπλέον, άλλος ασθενής που κλήθηκε αναγκάστηκε να φέρει συγγενείς του για να συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσό και τελικά χειρουργήθηκε ασθενής που ήταν πιο ψηλά στη λίστα, μόλις από το 2023, δηλαδή λιγότερο από έναν χρόνο.

«Τέτοιος προγραμματισμός δεν μπορεί να βοηθήσει να ξεφορτωθούμε τις λίστες αναμονής. Δυστυχώς, από χθες και πέρα τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε σούπερ μάρκετ πώλησης υπηρεσιών υγείας επί πληρωμή με συγκεκριμένο τιμοκατάλογο. Δεν θέλουμε ένα τέτοιο ΕΣΥ. Θέλουμε ένα ΕΣΥ που θα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες υγείας με ισότιμη πρόσβαση», τόνισε.

Ακόμη μίλησε για το Ιπποκράτειο και ανέφερε ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, με τους εργαζόμενους στα χειρουργεία να δουλεύουν περισσότερες από οχτώ ώρες την ημέρα, συχνά χωρίς διάλειμμα και να τους οφείλονται περισσότερες από 100 ημέρες άδειας στον καθένα. Και πρόσθεσε ότι ακόμα κι αν υπήρχαν αναισθησιολόγοι, που παραμένουν μόλις 7 για τις 28 οργανικές θέσεις, δεν υπάρχει προσωπικό να λειτουργήσουν οι χειρουργικές αίθουσες, που αν ήταν σε πλήρη ανάπτυξη δεν θα υπήρχε ανάγκη για τα απογευματινά χειρουργεία.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις