Breaking news

INTIME
A

Στην έλευση του προγράμματος gigabit voucher αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στο συνέδριο για το ηλεκτρονικό εμπόριο e-commerce conference που διοργάνωσε η Boussias events.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε πως: «Εάν θέλουμε να δώσουμε περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες, σε έναν κόσμο που διασυνδέεται πρέπει να δημιουργήσουμε και τις κατάλληλες υποδομές. Στη σταθερή τηλεφωνία η χώρα μας βρίσκεται πίσω στις ταχύτητες, ενώ στην κινητή τηλεφωνία τα πηγαίνουμε καλύτερα. Με στόχο να εναρμονιστούμε με το Μ.Ο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιούμε το Δράση Gigabit Voucher, με πόρους της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27 εκατ. ευρώ ειναι από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 53 εκατ. ευρώ από κρατικούς πόρους. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να κάνει μαζί με το ψηφιακό άλμα και ένα άλμα ευρυζωνικότητας».

Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή σχετικά με την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, υπογράμμισε ότι: «Εκτός από τη θέσπιση σημαντικών μέτρων για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού «Κανονισμού», εισάγουμε παρεμβάσεις, όπως η κατάργηση της έκδοσης πιστοποιητικών ή η δυνατότητα παροχής συναίνεσης μέσω του Gov.gr Wallet, με στόχο να βελτιώσουμε και να μεγιστοποιήσουμε την αξιοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών του Δημοσίου».

Τέλος ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Ψηφιακό Βοηθό mAigov, την πρώτη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης στο ελληνικό δημόσιο και μία από τις πρώτες υλοποιήσεις ΤΝ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Περίπου 5.000 με 6.000 είναι τα ερωτήματα την ημέρα στον ψηφιακό βοηθό, ο οποίος εκτός από ελληνικά κατανοεί και απαντά στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συν τα αλβανικά. Τα ερωτήματα έχουν ήδη ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο, σήμερα το πρωί είχε απαντήσει σε περίπου 550.000 ερωτήσεις και από αυτές 20.000 περίπου ερωτήσεις έχουν γίνει στα αγγλικά» κατέληξε.

Πώς θα ενεργοποιήσουν τα voucher οι δικαιούχοι 

Οι δικαιούχοι μπορούν να ενεργοποιήσουν τα voucher, αφού εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω gov.gr, με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών taxisnet.

Μετά από την έκδοση της επιταγής, θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν προκειμένου να αποκτήσουν ευρυζωνική σύνδεση υπερ-υψηλής ταχύτητας επιλέγοντας μεταξύ των εγκεκριμένων προσφορών των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στους οποίους θα περιλαμβάνονται σίγουρα οι τρεις εταιρείες, Cosmote, Nova, Vodafone, ενώ δεν αποκλείεται σε αυτούς να περιλαμβάνεται και η Inalan.

Το Gigabit Voucher θα έρθει με τη μορφή μηνιαίας επιδότησης και θα επιδοτεί το αρχικό κόστος σύνδεσης και τα μηνιαία κόστη (λογαριασμούς) για συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων.

Σημειώνεται ότι οι ωφελούμενοι θα μπορούν να λάβουν την επιδότηση μόνο μία φορά, ωστόσο θα είναι δυνατή η μεταφορά της επιδοτούμενης σύνδεσης σε άλλη διεύθυνση, εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι ελάχιστες τεχνικές απαιτήσεις της υπηρεσίας.

Στόχος είναι βέβαια το κουπόνι να είναι μερικώς συνδεδεμένο με το Smart Readiness και μέρος αυτού να μπορεί να διατεθεί και σε δικαιούχους που δεν έχουν προηγουμένως λάβει επιδότηση για την υποδομή καλωδίωσης των κτιρίων τους. Σε κάθε περίπτωση το ακριβές χρονοδιάγραμμα και οι αναλυτικοί όροι θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα από το αρμόδιο υπουργείο και την ΚτΠ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις