Breaking news

χειρουργείο
A

Την κατάρρευση της δημόσιας και δωρεάν υγείας, αλλά και το «σπάσιμο» του αφηγήματος πως τα απογευματινά, επί πληρωμή, χειρουργεία, πραγματοποιούνται για να μειωθεί η μακρά λίστα αναμονής για χειρουργεία κατήγγειλαν οι νοσοκομειακοί γιατροί του νομού Ηρακλείου Κρήτης.

Ειδικότερα, οι νοσοκομειακοί γιατροί αποκάλυψαν πως χειρουργεία  που θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν ως «έκτακτα περιστατικά», μεταφέρονται σε απογευματινά χειρουργεία για να καταβάλλεται αποζημίωση. Το περιστατικό που καταγγέλλουν πραγματοποιήθηκε στο ΠΑΓΝΗ και αφορούσε κάταγμα ασθενούς, το οποίο ανέλαβαν να χειρουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία του νοσοκομείου υποκαθιστώντας ουσιαστικά τη λειτουργία των επειγόντων μιας εφημερίας.

Σε επιστολή τους, που δημοσίευσε τοπικό μέσο, τονίζουν πως: «Πλέον δεν μπορείτε να ενοχλείστε όταν μιλάμε για νομιμοποιημένο φακελάκι. Είναι η μεγάλη απόδειξη όσων σας καταλογίζουμε. Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του πρώτου απογευματινού χειρουργείου που έλαβε χώρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου στις 19 Μαρτίου, έρχεται, δύο εβδομάδες μετά, το πρόγραμμα της 4ης Απριλίου να εκθέσει προκλητικά το όλο εγχείρημα: χειρουργείται στα απογευματινά χειρουργεία ασθενής με κάταγμα ωλέκρανου! Δηλαδή, ο ασθενής που έσπασε το χέρι του χειρουργείται επ’ αμοιβή το απόγευμα της Πέμπτης σε δημόσιο νοσοκομείο».

«Υπενθυμίζουμε ότι βασικός όρος λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων υπήρξε η πραγματοποίηση τακτικών επεμβάσεων από τη λίστα των πρωινών χειρουργείων προς αποσυμφόρηση της τελευταίας. Ασθενείς δηλαδή που μακροβιούν σε λίστες προς χειρουργείο όπου η αναμονή μεγαλώνει λόγω των δραματικών ελλείψεων, κυρίως σε προσωπικό, μπορούν πλέον να πληρώσουν ώστε να χειρουργηθούν νωρίτερα. Αντί για αυτό, διαφαίνεται με γιγάντια αυθάδεια η πραγματική υπόσταση του μέτρου και οι όροι αυτοί πάνε περίπατο» αναφέρουν οι γιατροί.

Οι γιατροί τονίζουν πως: «Ο ασθενής αυτός, όπως και κάθε άλλος τραυματίας, οφείλει να χειρουργηθεί ως επείγον περιστατικό, εκτάκτως, στο πλαίσιο λειτουργίας του νοσοκομείου όπως το γνωρίζουμε. Αυτές τις παροχές υπηρεσιών υγείας προσφέρει ένα δημόσιο νοσοκομείο, τουλάχιστον όπως το γνωρίζαμε έως το Μάρτιο».

Αντιδράσεις ιατρών 

Σημειώνεται ότι εξαρχής, οι γιατροί των νοσοκομείων, αλλά και το υγειονομικό προσωπικό έχουν εκφράσει με δυναμικές κινητοποιήσεις την έντονη αντίθεσή τους στη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ με στοιχεία ανέδειξε την πλήρη αποτυχία του μέτρου που με σόου «διαφήμιζε» ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι: «δεν τηρείται καμία σειρά προτεραιότητας».

Ακόμα, 24ωρη απεργία προκήρυξε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για την Τετάρτη 17 Απριλίου, διεκδικώντας τη διακοπή των απογευματινών, επί πληρωμή, χειρουργείων.

Παράλληλα, νομική προσφυγή απέναντι στην υλοποίηση των απογευματινών, επί πληρωμή χειρουργείων θα πραγματοποιήσει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ). 

Σημειώνεται ότι, όπως έχει γίνει γνωστό, η ΟΕΝΓΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με τους νομικούς τους συμβούλους για τη σύνταξη της νομικής προσφυγής, για να ακυρωθεί η ΚΥΑ, που αφορά στα απογευματινά, επί πληρωμή, χειρουργεία.

Η λόγω ομοσπονδία ανακοινώνει πως στη δικαιοσύνη θα προσφεύγει και για «περιπτώσεις που παραβιάζεται ή έχει ήδη παραβιαστεί ακόμα και η σχετική ΚΥΑ (πχ παράκαμψη της επιτροπής χειρουργείου, παράκαμψη του Διευθυντή Χειρουργικού τομέα σε κάθε νοσοκομείο, παράκαμψη των Επιστημονικών Υπευθύνων των χειρουργικών τμημάτων, ασθενείς εκτός λίστας κλπ.)».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις