Breaking news

Χρυσοχοΐδης - Ενδοοικογενειακή βία: Δημιουργία «safe house» σε κάθε περιοχή
A

Στον απόηχο της γυναικοκτονίας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, αλλά και των διαρκών περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα, η κυβένρηση φαίνεται να προχωρά με αργά βήματα προς νέα θεσμικά πλαίσια για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

Μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προανήγγειλε τη δημιουργία safe house σε κάθε περιοχή, όπου θα μπορούν να οδηγούνται γυναίκες που έχουν υποστεί βία για όσο χρειαστεί. Το νέο εγχείρημα, σύμφωνα με τον υπουργό, θα ξεκινήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με το πρόσφατο περιστατικό γυναικοκτονίας, όπου η νεαρή Κυριακή έχασε τη ζωή της κυριολεκτικά έξω από ΑΤ, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «μια πολύ βαριά σκιά πάνω από την ελληνική κοινωνία», ενώ τόνισε πως ο ίδιος, προσωπικά, δεν έχει «ξεπεράσει» ακόμη το γεγονός πως «έφυγε ένα κορίτσι», χωρίς όμως να φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει ουσιαστικές ευθύνες για τις εγκληματικές παραλείψεις αστυνομικών. Υπενθυμίζεται πως η αντιπολίτευση κάλεσε τον υπουργό να παραιτηθεί από τη θέση του.

Κληθείς να σχολιάσει τη διαχείριση από πλευράς αστυνομίας του περιστατικού στους Αγ. Αναργύρους που κατέληξε στη δολοφονία της γυναίκας, ανέφερε πως ότι υπήρξαν... «αστοχίες», προσπαθώντας όμως να μην υποβαθμίσει το συνολικό «έργο» της ΕΛΑΣ.

«Η Αστυνομία χρειάζεται ριζική ανασυγκρότηση»

Αναφορικά με το ζήτημα των επίορκων αστυνομικών ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι πρόκειται για 97 περιπτώσεις ενώ ο φρουρός στους Αγ. Αναργύρους «υπηρετούσε νομίμως στο πλαίσιο του πειθαρχικού δικαίου» και πρόσθεσε ότι «ζήτησα με ποιον τρόπο μπορούμε να τροποποιήσουμε το πλαίσιο αυτό».

Κλείνοντας ο υπουργός Προστασίας ανέφερε ότι «η Αστυνομία χρειάζεται μία ριζική ανασυγκρότηση, αναγέννηση και επανίδρυση για να φτιάξουμε μία αστυνομία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών. Πρέπει να ανταποκριθεί στα κοινωνικά ζητήματα και όχι τόσο στο διωκτικό».

Μία σημαντική υπενθύμιση

Με φόντο τα πέντε κιόλας περιστατικά γυναικοκτονίας από την αρχή του 2024 στην Ελλάδα, αλλά και με το συνολικό αριθμό να φτάνει τις 65 μόνο τα τελευταία τρία έτη, βασικό μέτρο της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία, ο οποίος έχει ήδη αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). 

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο κλείνει τα μάτια στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά το λοιδορεί, με αποκορύφωμα το χαρακτηρισμό του όρου γυναικοκτονία «κοροϊδία» από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Μαρινάκης θεωρεί πως «το να συζητάμε για κάτι το οποίο δεν θα έχει αποτέλεσμα, θεωρούμε ότι είναι κοροϊδία στον κόσμο», θεωρώντας την, όπως φαίνεται, μόνο πρόταση «επικοινωνιακού χαρακτήρα» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις