Breaking news

Σοκάρουν τα νούμερα: Πάνω από 350 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε τρεις μέρες
A

Σοκαριστικά είναι τα νούμερα υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα, με περισσότερα από 350 περιστατικά να έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Αστυνομία, μέσα διάστημα μόλις τριών ημερών.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, κάθε μέρα που περνά δεκάδες θύματακυρίως γυναίκες – έρχονται αντιμέτωπα με εφιαλτικές καταστάσεις και απευθύνονται στις Αρχές ζητώντας βοήθεια.

Αξιοσημείωτο είναι πως μόνο χθες, Πέμπτη, καταγράφηκαν συνολικά 103 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με τους αστυνομικούς να περνούν χειροπέδες σε 43 άτομα. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τρία από τα θύματα ζήτησαν να μεταφερθούν σε κατάλυμα για ασφάλεια.

Την Τετάρτη, 10 Απριλίου τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας να φθάνουν τα 112 και τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να συλλαμβάνουν συνολικά 64 άτομα, ενώ την Τρίτη 9 Απριλίου τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα καθώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έφθασαν τα 141 και οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις 70.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα 8 Απριλίου, μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, καταγράφηκαν 14 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, μία καταγγελία έγινε στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα, μία στην Βοιωτία , δύο στην Εύβοια, μία στην Φθιώτιδα, τρεις στην Αιτωλοακαρνανία, μία στην Σαντορίνη, δύο στην Πάτρα, μία στο Ρέθυμνο και δύο στην Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, μεταξύ των υποθέσεων είναι και μια καταγγελία σε περιοχή της Εύβοιας μιας ανήλικης. Συγκεκριμένα, μία δεκατριάχρονη υποστήριξε ότι η μητέρα της, έπεται από καυγά, έσπασε το κινητό της, την τράβηξε από τα μαλλιά και την έριξε στο έδαφος χτυπώντας την στο κεφάλι. Η κοπέλα είπε πως δεν θέλει την δίωξη της μητέρας, ενώ το ίδιο είπε και  ο πατέρας. Για το περιστατικό παραγγέλθηκε ιατροδικαστική εξέταση.

Σε περιοχή της Θεσσαλονίκης μια 43χρονη υπέβαλε μήνυση σε βάρος του πρώην συντρόφου της γιατί -όπως κατήγγειλε- της τράβηξε τα μαλλιά και την δάγκωσε στο χέρι.

Σε περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 51χρονου για απειλή και εξύβριση σε βάρος της συζύγου του. Σύμφωνα με την καταγγελία,  με τούβλο φέρεται να την χτύπησε στο κεφάλι και να της προκάλεσε σωματική βλάβη.

Την ίδια ώρα, διαταγή με νεότερες οδηγίες για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας εξέδωσε στις 5 Απριλίου το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.  Στο έγγραφο που  βρίσκεται σε κάθε αστυνομική υπηρεσία στην επικράτεια, υπάρχουν διευκρινίσεις,  στον οδηγό που είχε εκδοθεί το 2021 σχετικά με τον τρόπο που οι αστυνομικοί θα πρέπει να διαχειρίζονται περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Δημιουργία «safe house» για την ασφάλεια των γυναικών

Στον απόηχο της γυναικοκτονίας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, αλλά και των διαρκών περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα, η κυβέρνηση φαίνεται να προχωρά με αργά βήματα προς νέα θεσμικά πλαίσια για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προανήγγειλε τη δημιουργία safe house σε κάθε περιοχή, όπου θα μπορούν να οδηγούνται γυναίκες που έχουν υποστεί βία για όσο χρειαστεί. Το νέο εγχείρημα, σύμφωνα με τον υπουργό, θα ξεκινήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις