Breaking news

INTIME
A

Για τον «χορό» των σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκαν σήμερα, Σάββατο, τα ξημερώματα, μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Ειδικότερα, ο κ. Λέκκας ανέφερε τα χαρακτηριστικά της ισχυρότερης, σεισμικής δόνησης, που ήταν μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκε στις 05:27 στην βορειοανατολική Εύβοια, ενώ δήλωσε πως υπήρχαν δονήσεις αρκετή ώρα πριν με το επίκεντρο να τοποθετείται στα Βασιλικά μεταξύ των Δήμων Αιδηψού και Λίμνης.

Ενώ, ανέφερε πως: «Είχαν προηγηθεί αρκετές μικρότερες σεισμικές δονήσεις, ένα σμήνος σεισμών, με κορυφαία δόνηση αυτή που εκδηλώθηκε στις 05:27 των 4,5 Ρίχτερ. Ο σεισμός ήταν έντονος, αλλά δεν προκάλεσε ζημιές, μόνο κάποιες πολύ μικρές ρωγμές. Έγινε επικοινωνία με τους Δημάρχους Λίμνης και Αιδηψού, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Ο σεισμός δημιούργησε την αίσθηση ότι ήταν μεγαλύτερος, 5 ή 6 βαθμούς, αλλά αυτό συνέβη γιατί οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμούνταν εκείνη την ώρα και τον αντιλαμβάνονται πιο δυνατά».

Την ίδια στιγμή τόνισε πως: «Δεν μας περνάει απαρατήρητος αυτός ο σεισμός, τον παρακολουθούμε γιατί η περιοχή έχει δώσει μεγαλύτερους σεισμούς και είναι μία ευαίσθητη περιοχή. Δεν υπάρχει κίνδυνος, αλλά τον παρακολουθούμε γιατί η περιοχή έχει δώσει μεγαλύτερους σεισμούς και είναι μία ευαίσθητη περιοχή».

Ακόμα, σημείωσε πως: «Κάνουμε τα πάντα για την πρόληψη. Στις 22,23,24 του μηνός θα γίνει η μεγάλη άσκηση «Μίνωας» σε όλη την Κρήτη, με στόχο να προετοιμαζόμαστε για να είμαστε ασφαλής, αφού ο σεισμός δεν προβλέπεται».

Στον «χορό» των σεισμικών δονήσεων η Εύβοια

Υπενθυμίζεται ότι μπαράζ σεισμικών δονήσεων σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Βόρεια Εύβοια. Σημειώνεται ότι συνολικά 12 σεισμικές δονήσεις έχουν καταγράψει οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας το τελευταίο 24ωρο.

Οι δύο πιο δυνατές σεισμικές δονήσεις ήταν εντάσεως 4,5 και 3,9 Ρίχτερ και μεταξύ αυτών σημειώθηκαν και σεισμοί που έφτασαν και τα 3,8 Ρίχτερ.

Η πρώτη σεισμική δόνηση ήταν αυτή των 4,5 Ρίχτερ λίγο πριν από τις 05:30. Το επίκεντρο εντοπίζεται δύο χιλιόμετρα νότια, νοτιοανατολικά των Βασιλικών Ιστιαίας και το εστιακό βάθος ήταν σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στα 14,8 χιλιόμετρα.

Ακολούθησε στις 06:36 ο δεύτερος σεισμός εντάσεως 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δεύτερης δόνησης εντοπίστηκε στα 4 χιλιόμετρα νότια, νοτιοανατολικά των Βασιλικών και το εστιακό βάθος ήταν στα 16,6 χιλιόμετρα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις